Κοροναϊός : Θεωρίες συνωμοσίας, εμβόλια και μικροτσίπ
Εταιρία που συμμετέχει στον εμβολιασμό των ΗΠΑ, παρέχει τη δυνατότητα χρήσης τσιπ στη συσκευασία και μόνο του εμβολίου, χωρίς να εμπλέκεται εμφύτευση.
Όλο και μεγαλώνει το κίνημα των αρνητών του κοροναϊού που συνεχίζουν να διαδίδουν λανθασμένες ή και εντελώς ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας.
Ένα από τα πιο «αγαπημένα» επιχειρήματα των αρνητών – συνωμοσιολόγων είναι και τα… «μικροτσίπ» τα οποία σχεδιάζουν να μας εμφυτέψουν μέσω του εμβολίου κατά του κοροναϊού.
Ένα και από αυτά τα βιντεάκια είναι και το εκείνο του Λευτέρη Χατζηιερεμία, όπου αναφέρεται στο «εμβόλιο του κοροναϊού», που περιγράφει επίσης ως «εμβόλιο mRNA» και «εμβόλιο της Pfizer, εμβόλιο της Moderna».
Διευκρινίζεται πάντως ότι δεν υπάρχει ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού αλλά, μέχρι στιγμής, 13 ξεχωριστά εμβόλια διαφόρων τεχνολογιών, που βρίσκονται στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών πριν την εξέταση των στοιχείων για την έγκριση και διάθεσή τους στο ευρύ κοινό.
Στη συνέχεια ο κ. Χατζηιερεμίας προβάλει μέρος ενός βίντεο που εξηγεί την τεχνολογία εμβολίων mRNA, αλλά σημειώνει ότι δεν θα προσπαθήσει να μπει σε λεπτομέρειες. Στο 4:50, παρότι αναφέρει ότι αυτή η τεχνολογία εμβολιασμού μοιάζει καλύτερη από τις παλιότερες, σχολιάζει ότι «υπάρχει ένα τεράστιο μειονέκτημα».
«Yπάρχει ένα barcode μέσα σε κάθε εμβόλιο, που δεν έχει ακόμη οριστεί από την αμερικανική κυβέρνηση αν θα τεθεί σε εφαρμογή η όχι» ισχυρίζεται. «Nαι, σου λέω αλήθεια, δε σου λέω ψέματα, θα βάλουν τσιπάκι μέσα στο εμβόλιο, το πιστεύεις δεν το πιστεύεις έλα να το ακούσεις» επιμένει.
Ο Λευτέρης Χατζηιερεμίας φαίνεται πως βάσισε τις θεωρίες του -κάνοντας ωστόσο μια… ελεύθερη μετάφραση- πάνω στο βίντεο του διευθύνοντα συμβούλου της Apiject Systems, Jay Walker, ο οποίος μιλώντας στο CBN είπε:
«Τι κάνει αυτό το τσιπάκι; Έχει ένα μοναδικό serial number, ένα barcode μοναδικό, το οποίο δείχνει ότι αυτό το τσιπάκι, αυτό το εμβόλιο, μπήκε στο συγκεκριμένο άνθρωπο».
«Δεν αντιλέγω ότι δεν έχει personal information η τεχνολογία που έχεις βγάλει, το πρόβλημα είναι ότι στο κινητό θα υπάρχει όλο το personal information».
Τι πραγματικά αναφέρει όμως ο ο κ. Walker και το τι ισχύει για το τσιπ και τον εμβολιασμό;
Στο 3:31 της επίμαχης συνέντευξης, ακούγονται τα εξής:
Κάθε ένα από αυτά τα τεμάχια για εμβολιασμό, έχει τη δυνατότητα να φέρει ένα μικρό τσιπ που καταγράφει ένα μοναδικό σειριακό αριθμό για κάθε δόση.
Είναι σχεδιασμένο ώστε να ξέρουμε ότι δεν υπήρξε παραποίηση και ότι η σωστή δόση δεν έχει λήξει. Ωστόσο, αυτό το τσιπ αντιστοιχεί μόνο στη δόση, δεν υπάρχουν προσωπικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν πληροφορίες ασθενή, είναι απλά σαν το ραβδωτό κώδικα (barcode), μόνο που μπορούμε αυτόματα να ξέρουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκε αυτή η δόση.
Έτσι οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας μπορούν να γνωρίζουν ευκολότερα, όταν υπάρχουν εξάρσεις, «έχουμε εμβολιάσει αρκετό κόσμο σε αυτές τις περιοχές;». Αυτή η τεχνολογία είναι καθαρά προαιρετική, ωστόσο, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καν αποφασίσει αν θα τη χρησιμοποιήσει.
Δεν υπάρχει καμιά αναφορά επομένως, όπως τονίζουν και σε έρευνα τους τα ellinikahoaxes.gr, στην εμφύτευση μικροτσίπ σε όποιον λαμβάνει το εμβόλιο, ούτε σε καταγραφή προσωπικών του δεδομένων. Η απάντηση του κ. Walker αφορά την προαιρετική παρουσία τσιπ στη συσκευασία και μόνο του εμβολίου, που επιτρέπει την πλήρως ανώνυμη, ζωντανή παρακολουθήση εμβολιασμού του εκάστοτε πληθυσμού, σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το αναλυτικό επεξηγηματικό booklet που έχει εκδώσει η Apiject σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού της. Στη σελίδα 42 του booklet, βλέπουμε τις εξής επεξηγήσεις αναφορικά με τη λειτουργία του τσιπ:
Στην πρώτη σειρά περιγράφεται το γενικό μοντέλο χρήσης του τσιπ. Στο δεύτερο και τρίτο πλαίσιο διαβάζουμε ότι η ανίχνευση του τσιπ γίνεται μέσω κινητού στη συσκευασία του εμβολίου, και έτσι καταγράφονται πληροφορίες όπως η τοποθεσία, η ημερομηνία, και το όνομα του επαγγελματία υγείας που κάνει τον εμβολιασμό, χωρίς να καταγράφονται πληροφορίες για τον ασθενή (“no patient info is recorded“).
Στη δεύτερη σειρά αναφέρεται ότι υπάρχει η δυνατότητα για τον ασθενή να επιλέξει να καταγραφεί προσωποποιημένα ο εμβολιασμός του, ώστε να δεχθεί υπενθύμιση για τη δεύτερη δόση, ή να έχει στη διάθεσή του αποδεικτικό του εμβολιασμού. Αναφέρεται πάντως με σαφήνεια ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή, όχι απαίτηση (“the patient can opt-in“).
Τεχνικά, υπάρχει η δυνατότητα και προσωποποιημένης καταγραφής του εμβολιασμού, αλλά η κατασκευάστρια εταιρία την αναφέρει ως προαιρετική επιλογή του εκάστοτε ασθενή. Η παρουσία και μόνο του τσιπ στις συσκευασίες των εμβολίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αφορά κυβερνητική απόφαση που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη (μέχρι και τις 18-11-2020).
- Κρήτη: Αντί για τα δεσμά του γάμου πέρασαν στον γαμπρό χειροπέδες
- Ο Σπανούλης πλησιάζει στη Μονακό: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, το οριστικό deal και το… ΟΑΚΑ
- Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύμηνη φουρτούνα
- Η «Famagusta» ρίχνει φως στο επί 20 χρόνια χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη
- Χρυσοχοΐδης: Δεν φαίνεται σύνδεση ανάμεσα σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι
- Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και θετικές παρεμβάσεις