Μείωση – ελπίδα για υποχώρηση του κοροναϊού – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Κοροναϊός : Το ιικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες πέντε μέρες και υπολογιστικά είναι κάτω από 8.000 φορείς»
- Στον πάτο της ΕΕ οι μισθοί στην Ελλάδα
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Απίστευτο: Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ και τα μοίραζε σε συμμαθητές του
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Την πρώτη «ανάσα» παίρνει η χώρα σε ό,τι αφορά την πανδημία του κοροναϊού, χωρίς να σημαίνει αυτό πως πρέπει να επικρατήσει ο εφησυχασμός. Τρίτη εβδομάδα που ισχύει το lockdown και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ραγδαία μείωση του ιϊκού φορτίου, μια μείωση που ασφαλώς θα φανεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων.
Από την άλλη, ο υψηλός αριθμός των νεκρών καθημερινά, αλλά και η μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ με τους σχεδόν 600 διασωληνωμένους, δεν αφήνει κανέναν να ησυχάσει. Γι’ αυτό και κυβέρνηση και επιστήμονες δεν εισηγούνται άρση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων από την 1η Δεκεμβρίου.
Και γι’ αυτό επελέγη τελικά η παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δουν οι επιστήμονες αν όντως υπάρχει αποκλιμάκωση κι αν το ιϊκό φορτίο μειώνεται ραγδαία.
Ετσι, η κυβέρνηση θα περιμένει τις επόμενες ημέρες για να δει παγίωση της θετικής κατάστασης και να λάβει τις αποφάσεις της για τα σχολεία, την εστίαση αλλά και για το πώς θα κάνουν Χριστούγεννα, που σε καμιά περίπτωση δεν θα μοιάζουν με τα προηγούμενα.
Ο αριθμός όσων χάνουν τη ζωή τους από κοροναϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός και τις επόμενες ημέρες καθώς πρόκειται για περιπτώσεις νοσούντων πριν από μία ή και δύο εβδομάδες. Παράλληλα, πρόκειται για άτομα που νοσούν βαριά και χρειάζονται νοσηλείας, κάτι που στο πρώτο κύμα πανδημίας δεν το είχαμε τόσο έντονα.
Δηλαδή τόσο αυτοί που καταλήγουν όσο κι εκείνοι που κερδίζουν τη μάχη με τον ιό είναι κατά κύριο λόγο βαριά ασθενείς και χρειάζονται να μπουν σε ΜΕΘ ή και να διασωληνωθούν.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες και γι’ αυτό ξεκίνησαν οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η καθολική χρήση μάσκας, το κλείσιμο των μαγαζιών και των σχολείων και ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει αποφέρει καρπούς.
Οπως αποκάλυψε χθες το Mega, για πρώτη φορά τώρα μετά από 22 ημέρες καραντίνας στην Θεσσαλονίκη και 18 στην Αθήνα οι επιστήμονες βλέπουν μια πρώτη αχτίδα ελπίδας. Όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ αλλά και καθηγητής του Καποδιστριακού που κάνουν έρευνες στα λύματα των δυο πόλεων το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 50% ενώ όπως προβλέπουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε κάθε μια από τις δυο πόλεις τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από τα 400.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στο MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης, υπάρχει σημαντική μείωση του ιικού φορτίου.
Στην Αττική υπάρχει:
Μείωση ιικού φορτίου 50%
Κάτω από 10.000 φορείς
6.000 – 8.000 ενεργά κρούσματα
Τα στοιχεία της υποχώρησης του κοροναϊού επιβεβαιώνει στα ΝΕΑ ο κ. Θωμαΐδης και συμπληρώνει: «Ειδικότερα, οι τελευταίες μετρήσεις την 24η Νοεμβρίου έδειξαν ότι το ιικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες πέντε μέρες και υπολογιστικά είναι κάτω από 8.000 φορείς». Από πού προκύπτει η μείωση; «Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει το προηγούμενο διάστημα από την επεξεργασία των λυμάτων έδειξαν πως μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου, ο αριθμός των φορέων ξεπέρασε (για την ακρίβεια στις 3 Νοεμβρίου) τους 60.000! Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα πως τα μέτρα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν αποδώσει».
Η πορεία του κοροναϊού – μέσα από τα νούμερα – έχει ως εξής: Την εβδομάδα πριν από τις 5 Νοεμβρίου 2020 ο μέσος όρος των φορέων ανέρχονταν για το λεκανοπέδιο σε 49.500. Μια εβδομάδα μετά το lockdown ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 35.300. Τη δεύτερη εβδομάδαo αριθμός κατέβηκε στους 21.100 και την τρίτη εβδομάδα έπεσε σε 6.200.
Κατά τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας «τα προαναφερόμενα αποτελέσματα αποτυπώνουν τον αριθμό των ενεργών φορέων κορωνοϊού και το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στην κοινότητα και δείχνουν πως τα μέτρα έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η διάδοση του ιού έχει περιοριστεί σημαντικά. Κι αυτό θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες – και – στα τεστ του ΕΟΔΥ».
Σημειώνεται ότι η ομάδα του καθηγητή παρακολουθεί και αναλύει τα εισερχόμενα λύματα στην Ψυττάλεια και από τις συγκεντρώσεις τους εξάγουν συμπεράσματα για τις συνήθειες και την κατάσταση υγείας του πληθυσμού του λεκανοπεδίου.
Καλύτερα και στη Θεσσαλονίκη
Σαφώς βελτιωμένη, όμως, είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τα πλέον πρόσφατα δεδομένα που είχε χθες αργά το απόγευμα στα χέρια του, ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας Νίκος Παπαϊωάννου υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ότι «το ιικό φορτίο αυτής της εβδομάδας είναι 50% κάτω σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας».
Μάλιστα και σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα νέα αυτά ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την εξέλιξη της επιδημίας στην επιβαρυμένη Θεσσαλονίκη – όπου η μέθοδος που χρησιμοποιείται έχει ήδη δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού – δείχνουν ότι «είναι αντίστοιχα με το ιικό φορτίο που είχαμε διαπιστώσει στις 6 Νοεμβρίου. Αρα τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά».
Εντούτοις και όπως ο ίδιος σημειώνει, θα χρειαστεί λίγο ακόμη υπομονή, δεδομένου ότι η μείωση στα κρούσματα θα καθυστερήσει μερικές ημέρες. «Από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουμε να καταγράφουμε πτώση στις νέες μεταδόσεις, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη είχε σημειωθεί αύξηση 500% σε σχέση με τις 12 Οκτωβρίου αναφορικά με τις συγκεντρώσεις του ιού στα λύματα της πόλης, ενώ στις 27 Οκτωβρίου περαιτέρω αύξηση 500% με την επιστημονική κοινότητα να σημάνει τότε «συναγερμό».
Οπως ανέφερε στο Mega ο Καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «πάμε καλύτερα, έχουμε μια σημαντική μείωση στο ιϊκό φορτίο στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, με την εικόνα να είναι ανάλογη και στην Αθήνα».
«Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης του ιϊκού φορτίου, η οποία θα μεταφερθεί σε φάση αποκλιμάκωσης και των κρουσμάτων», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα κρούσματα θα φτάσουν κάτω από 400 μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, τα κρούσματα θα έχουν πέσει στα 2.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ όταν ο αριθμός φτάσει στα 1.000, τότε μπορεί να γίνει συζήτηση για κάποιου είδους άνοιγμα της αγοράς. Τότε, και η εστίας μπορεί να ανοίξει αλλά με πολλή προσοχή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις