«Γκουρμέ» κολοκυθόπιτα από τον Γιώργο Ζαχείλα
Ο δραστήριος σεφ που ξεκίνησε την καριέρα του από την Θεσσαλονίκη, απογειώνει, αυτήν την στιγμή ένα επιτυχημένο project στο Παγκράτι με τις ευρηματικές ιδέες του και την μαγειρική του αντίληψη. Δοκιμάστε την συνταγή του και θα καταλάβετε.
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Χιόνια σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες
Αυτή η διαφορετική κολοκυθόπιτα θα φέρει αύρα εστιατορίου σπίτι σας, χάρη στην αρωματική τρούφα και το ιδιαίτερο ιταλικό τυρί, ονόματι taleggio. Απευθύνεται σε απαιτητικούς λύτες και σε μυημένους ρέκτες των γαστρονομικών απολαύσεων.
Υλικά
Για το ζυμάρι της τάρτας (pate brisee) θα χρειαστούμε:
• 205γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
• 250γρ. αλεύρι
• 55γρ. νερό παγωμένο
• 5γρ. Αλάτι
Για τη γέμιση κολοκύθι – μανιτάρι θα χρειαστούμε:
• 1000γρ. κολοκύθια πράσινα μεγάλα
• 200γρ. μανιτάρι σαμπινιόν
• 200γρ. μανιτάρι πορτομπέλο
• 250γρ. ταλέτζιο (θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο αγελαδινό τυρί τύπου μπρι ή μετσοβόνε)
• 100γρ.παρμεζανα
• 10γρ. πάστα τρούφας
• 10γρ. λάδι τρούφας
• 5γρ. δυόσμο
• 10γρ. μαϊντανό
• 30γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο
• 1 αυγό
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση
Για την τάρτα:
1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το κρύο βούτυρο, το αλάτι και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αρχίσουν να ομογενοποιούνται, στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε, περίπου για ένα λεπτό ακόμα.
2. Τυλίγουμε τη ζύμη με ένα σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα (ιδανικότερα πάνω από 4 ώρες)
3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγειο, την απλώνουμε σε αλευρωμένο ελαφρά πάγκο και την ανοίγουμε με τον πλαστή (στα 4εκ. παχος) σε σχήμα δίσκου
4. Μεταφέρουμε την ζύμη μας σε μια ταρτιερα (28εκ.), που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει πρώτα, προσέχοντας τα τοιχώματα, αφήνουμε 0.5εκ. να προεξέχει και κόβουμε με ένα μαχαίρι την περιττή ζύμη
5. Ξεκουράζουμε για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο την ζύμη της τάρτας.
6. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τον πάτο και τα τοιχώματα της τάρτας πολύ καλά.
7. Ψήνουμε με βάρος (μια λαδόκολλα γεμάτη φασόλια) στους 180 βαθμούς, στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνοι για περίπου 20´.
8. Αφαιρούμε το βάρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για αλλά 5´
Για την γέμιση:
1. Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό του τρίφτη, τα αλατίζουμε καλά και με το χέρι μας τα πατάμε να χάσουν όσο περισσότερη υγρασία μπορούμε, τα αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίζουν με ένα βάρος από πάνω τους
2. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια
3. Σοτάρουμε τα μανιταρια σε πολύ δυνατή φωτιά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι
4. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδι
5. Τρίβουμε το ταλέτζιο και την παρμεζάνα (κρατάμε την μισή παρμεζάνα για το τελείωμα)
6. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί
Τελείωμα:
1. Απλώνουμε την γέμιση στην μισοψημένη τάρτα
2. Την πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα
3. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμους στον αέρα για ακόμα 15´
4. Με ένα μαχαιράκι ελέγχουμε τρυπώντας την αν έχει ψηθεί η πίτα μας (αν έχει ακόμα υγρασία ψήνουμε λίγη παραπάνω ώρα)
5. Στο εστιατόριο, γαρνίρουμε με ένα αυγό ορτυκιού τηγανιτό, φρέσκια τρούφα, μυρώνια και baby σαλατούλες, εσείς μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο ή να επιλέξετε κάποιες από αυτές τις γαρνιτούρες. Τρώγεται μια χαρά και σκέτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις