Θλίψη στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο για το θάνατο της Εύας Κοταμανίδου
Θλίψη στον καλλιτεχνικό αλλά και στον πολιτικό χώρο σκόρπισε η είδηση θανάτου της σπουδαίας ηθοποιού Εύας Κοταμανίδου
Θλίψη στον καλλιτεχνικό αλλά και στον πολιτικό χώρο σκόρπισε η είδηση θανάτου της σπουδαίας ηθοποιού Εύας Κοταμανίδου.
Σε ηλικία 84 ετών η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου έχασε τη μάχη με τη ζωή αφήνοντας πίσω της ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο.
ΣΥΡΙΖΑ: Ενσάρκωσε με ιδανικό τρόπο το όραμα του Αγγελόπουλου
Τη θλίψη του για τον θάνατο της Εύας Κοταμανίδου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Η Εύα Κοταμανίδου υπήρξε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του νέου ελληνικού κινηματογράφου, που με τη δωρική παρουσία της συνέβαλε καθοριστικά στην ευόδωση νέων καλλιτεχνικών προτάσεων, που εκτείνονταν από τον Κάρολο Κουν έως τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Σε μια δύσκολη εποχή πρωταγωνίστησε στον εμβληματικό Θίασο του Αγγελόπουλου και ενσάρκωσε με ιδανικό τρόπο το όραμα του μεγάλου σκηνοθέτη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει:
«Ακόμα υπήρξε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανανέωσης της Αριστεράς. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».
Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Έυας Κοταμανίδου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τονίζοντας ότι υπήρξε αγωνίστρια τόσο στην τέχνη της όσο και στον κοινωνικό και πολιτικό βίο της χώρας.
ΚΚΕ: Αισθητή η παρουσία της στο συνδικαλιστικό κίνημα των ηθοποιών
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «αποχαιρετά την εξαίρετη ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου, που έφυγε σήμερα τα χαράματα από τη ζωή. Το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεμένο με τη «βαριά» κληρονομιά των σκηνοθεσιών του Κουν στο Θέατρο Τέχνης».
«Σπουδαίο ήταν το πέρασμά της και από την τηλεόραση και ιδιαίτερα από τον κινηματογράφο, όπου ξεχώρισε με τις έξοχες ερμηνείες της σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η παρουσία της ήταν αισθητή ακόμη στο συνδικαλιστικό κίνημα των ηθοποιών και τον πολιτικό στίβο» τονίζει η ανακοίνωση καταλήγοντας «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».
ΚΙΝΑΛ: Υπηρέτησε σε υψηλό επίπεδο την τέχνη και την κοινωνία
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια μιας σπουδαίας προσωπικότητας στον χώρο του θεάτρου, αλλά και των κοινωνικών αγώνων, της Εύας Κοταμανίδου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμούς του Κινήματος Αλλαγής.
«Η Εύα Κοταμανίδου τίμησε με τη στάση της και τη δουλειά της την ιδιότητα του ηθοποιού και καλλιτέχνη υπηρετώντας σε υψηλό επίπεδο την τέχνη της, αλλά και την κοινωνία, συμμετέχοντας ως ενεργός πολίτης στα κοινά.
Με μεγάλη πορεία στο θέατρο, αλλά και σημαντικές παρουσίες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση κερδίζοντας την εμπιστοσύνη σκηνοθετών όπως ο Κάρολος Κουν και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, αφήνει παρακαταθήκες στους νεότερους ηθοποιούς όχι μόνο για το ταλέντο της και την αφοσίωσή της στην τέχνη, αλλά και για τη διακριτική της παρουσία και το ήθος της.
Το Κίνημα Αλλαγής και ο Τομέας Πολιτισμού του Κινήματος εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους και τους φίλους της».
Θέατρο Τέχνης: Την ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερε
Το Θέατρο Τέχνης αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη την Εύα Κοταμανίδου. Σήμερα έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου σε ηλικία 84 ετών. Το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» με μεγάλη θλίψη
αποχαιρετά ένα δικό του άνθρωπο, που υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του για πολλά χρόνια.
Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης έπαιξε σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και υπήρξε καθηγήτρια υποκριτικής στην Δραματική Σχολή του για πολλά χρόνια. Την ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερε.
Το θέατρο Τέχνης αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη την Εύα Κοταμανίδου .
Σήμερα έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός…
Posted by Θεατρο Τεχνης Καρολος Κουν on Thursday, 26 November 2020
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο σύμπαν του Αγγελόπουλου
«Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την Εύα Κοταμανίδου.
«Η απώλεια της Εύας Κοταμανίδου βυθίζει σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Το ανήσυχο πνεύμα της, το υποκριτικό ταλέντο της, η ευαισθησία και η έμφυτη ευγένειά της την χαρακτήρισαν ως ηθοποιό αλλά και ως ενεργό πολίτη.
Η Εύα Κοταμανίδου ξεκίνησε από το Θέατρο Τέχνης για να ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια στον ελληνικό κινηματογράφο στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας. Ήταν η Ηλέκτρα του «Θιάσου» και η κόρη του «Μεγαλέξανδρου», αλλά και σταθερή πρωταγωνίστρια του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στο πέρασμα του χρόνου.
Ζωντανό παραμένει το πρόσωπό της και σε άλλες ταινίες εκείνης της εποχής όπως η «Καγκελόπορτα» του Δημήτρη Μακρή, η «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή, το «Ζωή χαρισάμενη» του Πατρίς Βιβανκός, καταλήγει το μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
ΚΘΒΕ: Σημαντική μορφή του ελληνικού θεάτρου
«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια μιας σημαντικής μορφής του ελληνικού θέατρου, μιας σπουδαίας κυρίας, της Εύας Κοταμανίδου, που υπηρέτησε την τέχνη και τον πολιτισμό με το ταλέντο, το ήθος και τη σεμνότητά της και διέγραψε μια λαμπρή πορεία στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Υπήρξε αγωνίστρια τόσο στην τέχνη της όσο και στον κοινωνικό και πολιτικό βίο της χώρας».
Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε σε έξι παραστάσεις:
-«Ο θάνατος του Διγενή» του Άγγελου Σικελιανού. Σκηνοθεσία: Απόστολος Κανέλλος (1975)
-«Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» του Γιώργου Θεοτοκά. Σκηνοθεσία: Χαρά Κανδρεβιώτου- Μίνως Βολανάκης (1987)
-«Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλλο. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος (1987)
-«Ο λόφος με το συντριβάνι» του Γιάννη Ρίτσου. Σκηνοθεσία: Πέπη Οικονοπούλου (1988)
-«Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Χένρικ Ίψεν. Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας (1989)
-«Οράματα και θάματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος (1990)
- «Μονομαχία» Παρί-Μονακό στην Ντόχα για τον πρώτο τίτλο της σεζόν
- Συρία: Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ
- Ρωσία: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια που είχαν κλείσει – Η ανακοίνωση της Rosaviatsia
- Διανυκτέρευση σε υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει το Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν
- Αστυνομία για Ακούνια: «Βρέθηκε κρεμασμένος με ένα σεντόνι»
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα