Οι καθημερινές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον
Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Καθημερινά διαβάζουμε και ακούμε πολλά για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Και ενώ οι βιομηχανίες και οι θεσμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, άλλωστε, αποτελεί το παράπλευρο όφελος που είχε το πρώτο lockdown στον πλανήτη, αφού καθώς μειώσαμε τις μετακινήσεις μας και την παραγωγή, η φύση μπόρεσε -έστω προσωρινά- να «αναπνεύσει». Επειδή όμως τα lockdown δεν είναι… η λύση στην κλιματική αλλαγή, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε καθημερινά ώστε να βοηθήσουμε το περιβάλλον.
*Κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε
Όταν κάνουμε μπάνιο, όταν πλένουμε τα χέρια μας ή τα δόντια μας, φροντίζουμε πάντα να κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε, ακόμη κι αν πρόκειται να την ανοίξουμε πάλι μετά από 1 λεπτό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντική ποσότητα νερού.
*Χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας
Ήδη έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού πλέον πληρώνουμε κάθε πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας. Επομένως, η πιο οικονομική και οικολογική λύση είναι να προμηθευτούμε μια πάνινη τσάντα, την οποία μπορούμε να παίρνουμε πάντα μαζί μας όταν βγαίνουμε για ψώνια.
*Δεν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις
Αφήνοντας το αμάξι μας στο σπίτι, θα γλιτώσουμε χρήματα, θα βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και θα κάνουμε καλό στο περιβάλλον. Αν το να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς εν μέσω πανδημίας δεν μας ακούγεται δελεαστικό, μπορούμε να περπατήσουμε μέχρι τον προορισμό μας ή να μετακινηθούμε με ποδήλατο. Έτσι, θα αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα χωρίς καν να το καταλάβουμε.
*Ανακυκλώνουμε
Είτε πρόκειται για το κινητό μας τηλέφωνο είτε για μπαταρίες (καλύτερα βέβαια να προτιμήσουμε τις επαναφορτιζόμενες) είτε για τις συσκευασίες προϊόντων, φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε, πετώντας το κάθε αντικείμενο στον σωστό, ειδικό κάδο.
*Αγοράζουμε επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο καφέ
Αν αγοράζουμε κάθε ημέρα καφέ απ’ έξω, χρησιμοποιούμε -και στη συνέχεια πετάμε- περίπου 360 χάρτινα κύπελλα καφέ. Η λύση, λοιπόν, είναι να προμηθευτούμε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο καφέ, ώστε να βοηθάμε καθημερινά το περιβάλλον. Μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια (π.χ. από bamboo), ώστε να κάνουμε τον καφέ μας ακόμη πιο οικολογικό.
*Προτιμάμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά
Τα εποχιακά, τοπικά φρούτα και λαχανικά, δεν είναι μόνο πιο υγιεινά και νόστιμα, αλλά είναι επίσης πιο φιλικά προς το περιβάλλον αφού έχουν διανύσει μικρότερη απόσταση μέχρι το πιάτο μας.
*Περιορίζουμε την κατανάλωση κρέατος
Δεν είναι ανάγκη να βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή μας, ωστόσο καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωσή του, αφού η παραγωγή κρέατος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον συγκριτικά με την παραγωγή λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων.
*Αποφεύγουμε να εκτυπώνουμε
Δεδομένου ότι ζούμε στο 2020 και τα πάντα είναι ψηφιακά, καλό είναι να αποφεύγουμε να εκτυπώνουμε έγγραφα και να περιοριζόμαστε στην ηλεκτρονική μορφή τους.
*Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων
Μπορεί οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, όμως το φαγητό έχει υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται πολλή ενέργεια μέχρι να φτάσει μαγειρεμένο στο πιάτο μας, ενώ 1,3 δισ. τόνοι φαγητού παγκοσμίως καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσαρμόσουμε την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύουμε βάσει των μερίδων μας, ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις