Ιταλία : Γιατροί από εμπόλεμες ζώνες επιστρατεύονται για την καταπολέμηση του κοροναϊού
Μια ανθρωπιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται κυρίως σε εμπόλεμες ζώνες και στη θεραπεία ασθενών Έμπολα, πρόκειται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στο φτωχότερο τμήμα της Ιταλίας
Ο πολύπαθος ιταλικός νότος, που έμεινε σε μεγάλο βαθμό αλώβητος από το πρώτο πανδημικό κύμα, τώρα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κυβέρνηση της χώρας να αναγκάζεται να στραφεί σε μια ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση που μέχρι τώρα εργαζόταν σε εμπόλεμες ζώνες.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Emergency, με έδρα το Μιλάνο, είναι γνωστή κυρίως για την ανθρωπιστική της βοήθεια σε θύματα πολέμου, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν ή σε ασθενείς Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε. Τώρα, έχει συμφωνήσει να προσφέρει υποστήριξη στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στο φτωχότερο τμήμα της Ιταλίας, την Καλαβρία, όπου το δυσλειτουργικό σύστημα υγείας δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του ιού.
«Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας των πολιτών της Καλαβρίας, το οποίο έχει συντριβεί», τονίζει στη Wall Street Journal ο Τζίνο Στράντα, χειρούργος και ιδρυτής της Emergency, που προχώρησε στη δημιουργία φορητού νοσοκομείου στην Καλαβρία αυτή την εβδομάδα.
Το πρώτο ξέσπασμα του κοροναϊού σύντριψε την πλουσιότερη βόρεια Ιταλία την άνοιξη, όμως το εθνικό lockdown δεν επέτρεψε στην πανδημία να φτάσει μέχρι το νότο. Ωστόσο τώρα, που οι λοιμώξεις έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα – κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων σε καθημερινή βάση, περίπου 54 στους 100.000 πολίτες βγαίνουν θετικοί στον ιό – αποκαλύπτεται η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και νοσοκομειακών κλινών σε περιοχές του νότου.
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ιταλίας είναι οι αποκλίσεις στη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη ανά περιοχή», εξηγεί ο Τζιοβάνι Λεόνι, αντιπρόεδρος της ένωσης Ιταλών ιατρών. Στο νότο «η πανδημία έπληξε ένα σύστημα που ήδη υπολειτουργούσε».
Στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, όπου βρίσκεται το Μιλάνο, πριν την πανδημία υπήρχαν 347 κρεβάτια για κάθε 100.000 κατοίκους. Στην Καλαβρία, ο αριθμός μόλις που έφτανε τα 254, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία. Συνολικά, η Ιταλία είχε 312 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που φτάνει τα 500.
Ο ρυθμός μετάδοσης στη νότια Ιταλία παραμένει μικρότερος σε σχέση με το βορρά, όμως η Καλαβρία και η γειτονική της Καμπανία βρίσκονται στο αυστηρότερο δυνατό lockdown εν μέσω φόβων ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει αν χρειαστεί να περιθάλψει πολλούς ακόμη ασθενείς κοροναϊού.
Στη Νάπολη, την πρωτεύουσα της Καμπανία και μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, το σύστημα υγείας ήδη βρίσκεται στα όριά του. Οπτικοακουστικό υλικό, που τραβήχτηκε πρόσφατα έξω από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, δείχνει νοσηλευτές να μεταφέρουν φιάλες οξυγόνου σε ασθενείς κοροναϊού, οι οποίοι περιμένουν σε τεράστιες ουρές, μέσα στα αυτοκίνητά τους. Το ιατρικό προσωπικό της πόλης καταγγέλλει ότι οι ασθενείς δεν απομονώνονται επαρκώς.
Τα ιταλικά νοσοκομεία κατά κανόνα βρίσκονται υπό την εποπτεία των τοπικών αρχών, όμως το σύστημα της Καλαβρίας πέρασε στον έλεγχο της εθνικής κυβέρνησης πριν από μία δεκαετία. Αιτία για αυτό τα σκάνδαλα, η παρείσφρηση της μαφίας και τα υψηλά χρέη.
Έκτοτε, οι επίτροποι ορίζονται που ορίζονται από τη Ρώμη, δίνουν προτεραιότητα στη μείωση του κόστους. Στην περιοχή, έχει μπει λουκέτο σε 18 νοσοκομεία, ενώ έχουν γίνει περικοπές υγειονομικού προσωπικού. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο βορρά, όταν χρειάζονται εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες.
«Το σύστημα υγείας υποφέρει από κακοδιαχείριση εδώ και πολύ καιρό. Τώρα έχει μεταμορφωθεί σε συντρίμμια», τονίζει στη WSJ ο Ετόρε Τζόριο, καθηγητής πολιτικών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. «Ακόμη και αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, δεν θα είχαμε το προσωπικό ώστε να καταστούν λειτουργικές».
Στην ανοιξιάτικη κορύφωση της ιταλικής κρίσης του κοροναϊού, τα νοσοκομεία σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας δεν είχαν αρκετές κλίνες ώστε να περιθάλψουν όλους τους βαριά ασθενείς. Στη Λομβαρδία δημιουργήθηκαν φορητά νοσοκομεία. Ανάμεσα σε αυτά και ένα που είχε δημιουργήσει η Emergency.
Προκειμένου να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση, φέτος το καλοκαίρι η κυβέρνηση διέθεσε κονδύλια για να φτάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ σχεδόν στο διπλάσιο σε όλη την Ιταλία. Πριν την πανδημία υπήρχαν 5.170.
Μήνες αργότερα, ο αριθμός των ΜΕΘ παραμένει πολύ χαμηλότερος από το στόχο, ιδιαιτέρως στο νότο. Και στην Καλαβρία, από τις 280 κλίνες για τις οποίες έχει δοθεί χρηματοδότηση, μόνο οι 133 ήταν λειτουργικές μέχρι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την τοπική ένωση εντατικολόγων.
Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η θέση του υπεύθυνου για το σύστημα υγείας της Καλαβρίας παραμένει κενή. Ένας επίτροπος αποπέμφθηκε τον Οκτώβριο, αφού αποκάλυψε πως δεν γνώριζε ότι η χάραξη της τοπικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του κοροναϊού ήταν δική του ευθύνη. Ο διάδοχός του αποπέμφθηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο παρουσιαζόταν να λέει ότι οι μάσκες είναι άχρηστες και ότι ο μόνος τρόπος να κολλήσεις τον ιό είναι να… φιλήσεις με γλώσσα έναν φορέα για 15 λεπτά. Ένας τρίτος υποψήφιος απέρριψε τη θέση, επειδή η σύζυγός του δεν επιθυμούσε να μετακομίσει στην Καλαβρία.
Η διαχείριση του συστήματος υγείας της Καλαβρίας είναι μια αποτυχία της κυβέρνησης, υποστηρίζει στη WSJ ο Τζουζέπε Φαλκομάτα, δήμαρχος του Ρέτζιο Καλαμπρία, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής και μέλος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.
«Τα φορητά νοσοκομεία χρειάζονται σε έκτακτες ανάγκες. Όμως μετά από 10 μήνες, είχαμε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούμε», εξηγεί στη WSJ ο Φαλκομάτα, ο οποίος ασκεί πιέσεις για την επιστροφή του συστήματος υγείας στην εποπτεία των τοπικών αρχών.
Ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε πρόσφατα σε τοπικά ΜΜΕ ότι αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για την απουσία ηγεσίας στο σύστημα υγείας της Καλαβρίας στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ότι είναι σίγουρος ότι η Emergency θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αναγκών της περιοχής.
Το αντικείμενο της ΜΚΟ υπερβαίνει κατά πολύ το φορητό νοσοκομείο, το οποίο δημιουργείται αυτές τις μέρες στο Κροτόνε, σε συνεργασία με την ιταλική υπηρεσία προστασίας του πολίτη. Η ανθρωπιστική οργάνωση δημιουργεί και ένα κέντρο τεστ κοροναϊού, όπου οι ασθενείς θα εξετάζονται μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ είναι πιθανό να αφιερώσει μέρος των πόρων της στην ιχνηλάτηση επαφών και τον έλεγχο ασθενών κοροναϊού σε όλη την περιοχή, εξηγεί ο Δρ. Στράντα. Η Emergency επεξεργάζεται και το ενδεχόμενο επαναφοράς σε λειτουργία ορισμένων από τα κλειστά νοσοκομεία.
Ο Δρ. Στράντα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μην εμπλακεί στις ιταλικές πολιτικές διαμάχες.
«Η Καλαβρία δεν είναι Αφγανιστάν, δεν συγκρίνεται. Ελπίζω ότι δεν θα μας αντιμετωπίσουν εχθρικά. Μου φαίνεται ότι είναι φυσικό οι άνθρωποι να θέλουν να συνεργαστούν και όχι να μας δημιουργήσουν εμπόδια», καταλήγει.
- Γυναίκες δημοσιογράφοι: Οι RSF ζητούν από τις χώρες της ΕΕ να δράσουν κατά της διαδικτυακής παρενόχλησής τους
- «Βράζουν» οι οπαδοί της ΑΕΚ με Αλμέιδα και παίκτες: «Τέτοια ξεφτίλα είχαμε να ζήσουμε καιρό – Ήμασταν για 7 γκολ» (pics)
- Οικονομική βία γένους θηλυκού – Μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο
- Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Αντίο, πατέρα! Σε ευχαριστώ, σ’ ευχαριστούμε για όλα…»
- Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου
- Ζιζέλ Πελικό: Η εισαγγελική πρόταση για τον βιαστή σύζυγό της – Τι προβλέπει