Ισότητα φύλων: Επιτροπή θα καταγράψει τις παθογένειες της γλώσσας
Όταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αποκαλούνται χάριν συντομίας με τον όρο «φοιτητές» και οι καθηγητές κι οι καθηγήτριες γίνονται… «καθηγητές», τότε παρατηρούμε ότι η γλώσσα παράγει διακρίσεις και βάζει σε προτεραιότητα το αρσενικό γένος σε βάρος του θηλυκού.
Όταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αποκαλούνται χάριν συντομίας με τον όρο «φοιτητές» και οι καθηγητές κι οι καθηγήτριες γίνονται… «καθηγητές», τότε παρατηρούμε ότι η γλώσσα παράγει διακρίσεις και βάζει σε προτεραιότητα το αρσενικό γένος σε βάρος του θηλυκού.
Η νεοσύστατη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχει ως σκοπό να καταγράψει αυτές τις παθογένειες, να καθιερώσει έναν γλωσσικό κώδικα στην έρευνα και στη διδασκαλία, ο οποίος να μην είναι σεξιστικός και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα στα ζητήματα σεξισμού στη γλώσσα της γραφειοκρατίας, στη γλώσσα της διοίκησης, της έρευνας, αλλά και στη γλώσσα της καθημερινότητας εντός κι εκτός ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Καταχρηστικά το αρσενικό γένος
«Στον επίσημο λόγο χρησιμοποιείται καταχρηστικά το αρσενικό γένος σε σχέση με το θηλυκό κι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί γιατί η γλώσσα δεν είναι αθώα, παράγει εννοιολογήσεις κυριαρχίας, οι οποίες διαιωνίζονται με άλλους τρόπους», δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΕΙΦ-ΠΑΜΑΚ), καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Φωτεινή Τσιμπιρίδου. Οι διακρίσεις αυτές, σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής, καθιερώνονται τόσο στο γραπτό λόγο, όσο και στο λόγο της απεύθυνσης και αναφοράς μέσα στα όργανα που συνεδριάζουν και διοικούν το ίδρυμα.
Μία δεύτερη δράση της επιτροπής, θα είναι να φτιάξει κανονισμούς σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης, προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει ευάλωτες κατηγορίες. «Είναι κάτι που αφορά στη συμπεριφορά πάνω στη διάκριση, στο μπούλινγκ, τον λεκτικό ή σωματικό εκφοβισμό και τις ακραίες μορφές βίας και βιαιοπραγίας πάνω σε θηλυκά, ευάλωτα σώματα», συμπληρώνει η κα Τσιμπιρίδου.
Ζητήματα για όλη την κοινωνία
Η πρόεδρος της ΕΙΦ-ΠΑΜΑΚ, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν φλέγοντα καθημερινά θέματα, που δεν αφορούν μόνο το πανεπιστήμιο, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. «Θέματα όπως αυτό της βίας, του βιασμού των γυναικών ή της γυναικοκτονίας, είναι σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα όλων. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να ανοίξουμε το διάλογο με την κοινωνία, κυρίως την τοπική, με διάφορες εκδηλώσεις, όπως η πρόσφατη με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, συναισθηματική εμπλοκή και κανονιστικές περιφράξεις εν μέσω πανδημίας»».
Η ίδρυση επιτροπών ισότητας των φύλων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι υποχρεωτική από το νόμο, ενώ, σύμφωνα με την κα Τσιμπιρίδου, σε λίγο καιρό τα ιδρύματα τα οποία δεν θα έχουν συστήσει αντίστοιχες επιτροπές και δεν θα έχουν παραγάγει έργο γύρω από ζητήματα έμφυλης ισότητας και κατανόησης του φύλου και προώθησης των έμφυλων σπουδών, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, συνέργειες κτλ.
Το πρώτο πανεπιστήμιο που ίδρυσε αντίστοιχη επιτροπή, ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο επιτροπών ισότητας των φύλων των πανεπιστημίων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στο επίπεδο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις