Κοροναϊός: Στο τραπέζι το lockdown «δύο ταχυτήτων» – Οι ημερομηνίες κλειδιά και τα σενάρια για άρση μέτρων
Όλες οι αποφάσεις για σχολεία, λιανικό εμπόριο, εστίαση - Η επαρχία φέρνει… lockdown δυο ταχυτήτων.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να προετοιμάσουν την εισήγηση για την άρση του lockdown.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θα ξεκινήσουν από σήμερα το σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση.
Υπάρχουν πολλά θέμα που θα πέσουν στο τραπέζι, όπως το πότε τελικά θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων, τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα SMS, αλλά και αν θα ανοίξουν ή όχι όλες οι επιχειρήσεις στην εστίαση.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι ευελπιστούν η κατάσταση στο ΕΣΥ και τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν άρση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Οι λοιμωξιολόγοι πάντως εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί αναφορικά με το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας και τονίζουν σε κάθε τόνο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Οι αποφάσεις για σχολεία, λιανικό εμπόριο, εστίαση
Όσον αφορά τα μέτρα, φαίνεται να «κλειδώνει» το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν πιο μετά οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο αυτό θα «ανοίξει« είτε στις 7 Δεκεμβρίου, είτε μία εβδομάδα αργότερα.
Ενδεχομένως πρώτα να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις και στη συνέχεια τα μεγάλα εμπορικά μέτρα ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σύστημα click away για την αποφυγή του συνωστισμού.
Έτσι ο καταναλωτής θα αγοράζει και θα πληρώνει ηλεκτρονικά ένα προϊόν και θα πηγαίνει στο κατάστημα μόνο για το παραλάβει.
Ολη η προσοχή πάντως των ειδικών φαίνεται να επικεντρώνεται στην εστίαση.
Οι ειδικοί δεν έχουν αποφασίσει πότε και αν πρέπει να ανοίξουν τα εστιατόρια μέσα στις γιορτές ή τον Γενάρη, όπως θα κάνει η Γαλλία στις 20 Ιανουαρίου.
Φυσικά, είναι αυτονόητο πως στην εστίαση θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα με απαγόρευση όρθιων πελατών, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανα τραπέζι, αποστάσεις και χρήση μάσκας.
Οι αποφάσεις των ειδικών θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ μέχρι στιγμής η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ παραμένει αυξημένη, σε αντίθεση με τα κρούσματα τα οποία αρχίζουν και εμφανίζουν πτωτική τάση.
Μόνο χθες Πέμπτη 26/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 2.018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99,306, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.
Τα 4.851 (4,9%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25.924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 608 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 166 (27,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 524 ασθενείς.
Τέλος, είχαμε 99 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.001 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 806 (40,3%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Lockdown δύο ταχυτήτων
Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας στο τραπέζι το σενάριο να ισχύσει lockdown «δύο ταχυτήτων».
Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσεις σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.
Το μοντέλο Γερμανίας
Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει την άλλη εβδομάδα το σχέδιό της για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα, η Γερμανία και συγκεκριμένα η καγκελάριος Μέρκελ παρουσίασε χτες το δικό της.
Στο γερμανικό πακέτο συμπεριλαμβάνεται και ένα «μίνι διάλειμμα», την περίοδο των Χριστουγέννων, από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που διέρρευσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Εχοντας αντιμετωπίσει την άρνηση των κρατιδίων να την περασμένη εβδομάδα να δεχθούν αυστηροποίηση ορισμένων μέτρων, η Μέρκελ πέταξε τελικώς το μπαλάκι πίσω στους τοπικούς πρωθυπουργούς, ζητώντας τους να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο και τελικώς η πρότασή τους θα παρουσιαστεί αύριο στην καγκελαρία.
Παράταση του μερικού lockdown
Σε γενικές γραμμές οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν τον Νοέμβριο, προβλέπεται να παραταθούν τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες ακόμα, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Ξενοδοχεία, εστιατόρια και γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά. Οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, ταξίδια και επαφές.
Μάσκες και συναθροίσεις
● Οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν σε μέλη δυο νοικοκυριών και έως 5 άτομα, με εξαίρεση παιδιά κάτω των 14 ετών
● Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κτίρια προσβάσιμα στο κοινό, καταστήματα και δημόσια μέσα μεταφοράς
● Πιθανή η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων
Οι εξαιρέσεις των Χριστουγέννων
Από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου:
● Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις περισσοτέρων των δυο νοικοκυριών
● Ο ανώτατος αριθμός των πέντε μπορεί να φθάνει τα 10 άτομα (πάντα με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών)
● Μετά τη συνάθροιση, οι συμμετέχοντες θα ενθαρρύνονται να μπαίνουν σε αυτο-απομόνωση για μερικές ημέρες
● Οι εκκλησίες μπορεί να επιτραπούν να προχωρήσουν στις εορταστικές λειτουργίες τους
ΠΟΥ: Ξεχάστε τις μεγάλες παρέες γύρω από τη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενόψει των γιορτών και ενώ χαλαρώνουν οι κυβερνήσεις τα μέτρα για τον κοροναϊό.
Ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι ο ερχομός ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 θα επιτρέψει στον κόσμο να αποκτήσει προοδευτικά έλεγχο της νόσου τον επόμενο χρόνο.
«Η ζωή όπως την ξέραμε, νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ πιθανή, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και την σωματική απόσταση. Τα εμβόλια δεν αντιστοιχούν με αφανισμό της Covid. Η προσθήκη εμβολίων στα τρέχοντα μέτρα μας θα μας επιτρέψει να συντρίψουμε πραγματικά την καμπύλη, να αποφύγουμε τα λοκντάουν και να αποκτήσουμε προοδευτικά τον έλεγχο της νόσου», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE της πατρίδας του, της Ιρλανδίας.
«Πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα να μολύνουμε κάποιον άλλο, απλά οργανώνοντας προσεκτικά τις οικογενειακές μας συναθροίσεις κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Το σύνηθες στην Ιρλανδία 15 άτομα στην κουζίνα να ξεφλουδίζουν πατάτες και να γεμίζουν γαλοπούλες είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε», τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις