Η απάντηση της ΕΔΕΜ στην «Αυτοδιαχείριση» για τα δικαιώματα των δημιουργών
«Οι όποιες δημόσιες αντιπαραθέσεις δεν εξυπηρετούν την ανάγκη υπέρβασης της παθογένειας του παρελθόντος και την ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης των δύο Οργανισμών προς όφελος των δημιουργών»
- Η ιστορία του αέναου ομολόγου που εδώ και 400 χρόνια πληρώνει τον τόκο
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Σε λειτουργία το πιο «απότομο» τελεφερίκ στην Ελβετία - Κόβει την ανάσα
Απάντηση στην «Αυτοδιαχείριση» για τα πνευματικά δικαιώματα, δίνει η ΕΔΕΜ.
Με αφορμή δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο in.gr στις 24/11/2020, η εκπρόσωπος της ΕΔΕΜ, Ελένη Βλαχάκη, αναφέρει: «Με αφορμή το δημοσίευμα, με το οποίο ο ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση αισθάνθηκε την ανάγκη να «τοποθετηθεί» ύστερα από την προσχώρηση των Μ. Θεοδωράκη, Δ. Σαββόπουλου, Στ. Ξαρχάκου, Κ. Τσιτσάνη και Γ. Χατζιδάκι στην ΕΔΕΜ, περιλαμβάνονται πλήθος ανακριβών πληροφοριών, οι οποίες πρέπει να ανασκευασθούν ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στο ευρύτερο κοινό.
- Διαπραγματεύσεις για την διερεύνηση της προοπτικής συνένωσης των δύο ΟΣΔ: Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από την Αυτοδιαχείριση και όχι από την ΕΔΕΜ. Συγκεκριμένα, ενώ η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων είχε κλείσει με έγγραφη συμφωνία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στις 09/10/2020 και έγκριση της συμφωνίας λίγες μέρες αργότερα από το ΔΣ της ΕΔΕΜ, η Αυτοδιαχείριση τορπίλισε την συνέχιση της διαδικασίας, ενάντια σε κάθε λογική, προβάλλοντας ως επιχείρημα την αίτηση ακύρωσης κατά της κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίστηκε η μεταφορά δικαιωμάτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2020 η ΕΔΕΜ είχε αποδεχθεί το αίτημα της Αυτοδιαχείρισης να μην συνδεθεί η μεταξύ μας διαπραγμάτευση με τις δικαστικές της ενέργειες ενώπιον του ΣτΕ. Δυστυχώς, στις 14 Οκτωβρίου η Αυτοδιαχείριση έκανε στροφή 180 μοιρών και σε αυτό το θέμα, ζητώντας την αναστολή των μεταξύ μας διαπραγματεύσεων μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ. Τα υπάρχοντα έγγραφα αποδεικνύουν ο,τι ακριβώς συνέβη.
- Προβλήματα που δημιουργούνται στους χρήστες από την ύπαρξη δύο Οργανισμών: τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι υπαρκτά, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Για τον λόγο αυτό, από την έναρξη της λειτουργίας της, τον Ιούνιο 2020, η ΕΔΕΜ πρότεινε την έναρξη κοινής είσπραξης των δύο ΟΣΔ, πρόταση που η Αυτοδιαχείριση αρνήθηκε και αρνείται κατηγορηματικά μέχρι σήμερα.
- Σημερινή κατάσταση στην αγορά: H ΕΔΕΜ διαθέτει μέχρι και σήμερα 1.815 δικαιούχους, έναντι περίπου 690 της Αυτοδιαχείρισης, με τις αιτήσεις εγγραφής προς την ΕΔΕΜ να πληθαίνουν καθημερινά. Η αριθμητική σχέση επομένως μεταξύ δικαιούχων είναι σήμερα περίπου 3 προς 1 υπέρ της ΕΔΕΜ, και δεν προκύπτει από πουθενά η σχέση 70% Αυτοδιαχείριση έναντι 15% ΕΔΕΜ στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα. Πρέπει να τονισθεί οτι η συντριπτική πλειοψηφία των δυναμικών ελληνικών ρεπερτορίων είναι σήμερα μέλη της ΕΔΕΜ ( σχέση 95%-5%)
Καθώς η ΕΔΕΜ είναι ένας νέος, αυτοδιοικούμενος, δυναμικός και φερέγγυος Οργανισμός που συστήθηκε από τους ίδιους τους δημιουργούς το 2019, παρά το γεγονός ότι η Αυτοδιαχείριση υπήρχε εν λειτουργία από το 2003, οι όποιες δημόσιες αντιπαραθέσεις δεν εξυπηρετούν την ανάγκη υπέρβασης της παθογένειας του παρελθόντος και την ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης των δύο Οργανισμών προς όφελος των δημιουργών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις