Δύναμη ψυχής από τον Μπάιντεν : Πώς ένας τραυλός έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι στο σχολείο τον περιγελούσαν, λέγοντάς του «Γ-Γ-Γειά σ-σ-σου Τζ-Τζ-Τζο Μπ-Μπ-Μπάιντεν».
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οταν ο Μπάιντεν ήταν παιδί οι συμμαθητές του τον περιγελούσαν επειδή τραύλιζε. Σήμερα όμως είναι εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Για όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα ο νέος πρόεδρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Ο 13χρονος που έκλεψε την παράσταση
Ενας μόλις 13χρονος έκλεψε την παράσταση στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον περασμένο Αύγουστο όταν απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε ότι «χωρίς τον Τζο Μπάιντεν δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ για να σας μιλήσω».
Ο Μπράιντεν Χάρινγκτον τραυλίζει. Εμαθε ωστόσο να μην το βάζει κάτω. «Ο Τζο Μπάιντεν μου είπε ότι ένα κοινό μας στοιχείο είναι ότι τραυλίζουμε», λέει γεμάτος αυτοπεποίθηση ο αμερικανός έφηβος και προσθέτει ότι ο τότε υποψήφιος του έδειξε πώς υπογραμμίζει συγκριμένες λέξεις στα κείμενα των ομιλιών του για να μιλά ευκολότερα στο κοινό.
Περίπου τρεις μήνες μετά, ο πολιτικός, ο οποίος αναφέρεται ανοιχτά στο πρόβλημά του, είναι εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός Εθνικός Σύνδεσμος Τραυλών (National Stuttering Association) με έδρα τη Νέα Υόρκη κάνει λόγο για «μια ιδιαίτερη περίοδο για όλους τους ανθρώπους με αυτό το πρόβλημα».
Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι ο Μπάιντεν αποτελεί «πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όσους τραυλίζουν και αποδεικνύει ότι ο τραυλισμός δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο για όσους είναι αποφασισμένοι να πετύχουν».
Για «θετικό μήνυμα» κάνει λόγο και ο επικεφαλής του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνδέσμου για τον Τραυλισμό (BVSS) καθηγητής Μάρτιν Ζόμερ: «Εύχομαι όσο το δυνατόν περισσότεροι να εμπνευστούν από τον Τζο Μπάιντεν και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους», λέει ο αρχίατρος της κλινικής Νευροφυσιολογίας στο Γκέτινγκεν, ο οποίος τραυλίζει από παιδί.
Εκανε ασκήσεις για να μιλά ελεύθερα
Προτιμούν τη σιωπή από το χλευασμό
Για αρκετά χρόνια ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθούσε να αποκρύψει το πρόβλημα. «Φοβόμουν ότι οι άνθρωποι θα νόμιζαν πως κάτι δεν πάει καλά, αν γνώριζαν ότι τραυλίζω», λέει ο αμερικανός πολιτικός.
Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο ο σήμερα 78χρονος πολιτικός μιλά ανοιχτά για τον τραυλισμό. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic έλεγε ότι στο σχολείο τον περιγελούσαν λέγοντάς του «Γ-Γ-Γειά σ-σ-σου Τζ-Τζ-Τζο Μπ-Μπ-Μπάιντεν».
Ο πολιτικός λέει ότι αισθάνονταν οργή και ταπείνωση. Από την άλλη πλευρά όμως αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του κάνοντας ασκήσεις λόγου έτσι ώστε να μιλά ελεύθερα μέσα στην τάξη.
Ο επικεφαλής του γερμανικού Συνδέσμου BVSS πιστεύει ότι «η ροή στην ομιλία είναι κάτι που μαθαίνεται» και πως «ο Μπάιντεν εδώ και πολλές δεκαετίες εξασκήθηκε και τα καταφέρνει πλέον υποδειγματικά».
Ο καθηγητής προσθέτει ότι δυστυχώς πολλοί τραυλοί επιλέγουν ένα επάγγελμα ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να μιλούν μπροστά σε κόσμο, όμως «αυτός είναι ο λανθασμένος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα».
Διασημότητες με τραυλισμό
Ο τραυλισμός είναι διαταραχή στη ροή ομιλίας. Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι γενετικοί, αλλά και κληρονομικοί όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Συναντάται συχνότερα σε άνδρες παρά σε γυναίκες. Υπολογίζεται ότι το 1% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο τραυλίζουν. Στις ΗΠΑ είναι περίπου 3.000.000 και στη Γερμανία 800.000.
Ο επικεφαλής του BVSS δίνει μερικά παραδείγματα διασημοτήτων: Ο βρετανός βασιλιάς Γεώργιος ο ΣΤ΄, του οποίου η ιστορία έγινε το 2010 ταινία με τίτλο «Ο Λόγος του Βασιλιά», κερδίζοντας βραβείο Οσκαρ, η ηθοποιός Μέριλιν Μονρόε και ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ.
«Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο είναι για εμάς σήμερα το καθοριστικό παράδειγμα», υπογραμμίζει ο γερμανός επιστήμονας.
Με μεγαλύτερη κατανόηση
Η Μονρόε τραύλιζε, άλλα έγινε σταρ
Ο Μάρτιν Ζόμερ υποψιάζεται ότι πολλοί με πρόβλημα τραυλισμού κλείνονται στον εαυτό τους και παραιτούνται από τη πραγματοποίηση των στόχων τους.
Και εκεί η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει πολλούς με παρόμοια προβλήματα. «Ισως βλέποντας έναν αμερικανό πρόεδρο να τραυλίζει πότε πότε, να τους κάνει να αντιδρούν αποφασιστικότερα στους χλευασμούς, να μη δίνουν τόση σημασία σε κακές εμπειρίες και να επικεντρώνονται σε όσα θετικά συμβαίνουν στη ζωή τους».
Ο γερμανός καθηγητής ελπίζει η εκλογή του Τζο Μπάιντεν να ευαισθητοποιήσει γενικότερα την κοινωνία, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι συνάνθρωποι με μεγαλύτερη κατανόηση.
Ο Μάρτιν Ζόμερ καθιστά παράλληλα σαφές ότι ο τραυλισμός είναι μονάχα μια πτυχή της προσωπικότητας του Τζο Μπάιντεν: «Πιστεύω πως για τους τραυλούς έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του αμερικανού προέδρου δεν είναι ότι τραυλίζει».
Και όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν στο περιοδικό The Atlantic «ο τραυλισμός δεν πρέπει να ορίζει το ποιος είσαι».
Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις