Σε σκοτεινές εποχές γυρνούν οι ΗΠΑ – Αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης των θανατοποινιτών
Πάνω από τριάντα χρόνια πίσω γύρισε σήμερα η Αμερική μετά το νέο νόμο που επιτρέπει τη χρήση μεθόδων πέραν της ένεσης για την εκτέλεση της θανατικής ποινής
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Πάνω από τριάντα χρόνια γύρισε σήμερα η Αμερική μετά το νέο νόμο που επιτρέπει τη χρήση μεθόδων πέραν της ένεσης για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.
Ο νόμος συντάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις ευλογίες του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και έρχεται να καταρρίψει κανονισμούς πολλών ετών.
Η εκτέλεση θανατοποινιτών με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο πέραν της ένεσης απαγορεύτηκε το 1993 και έρχεται στο προσκήνιο σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη πολιτική εποχή για του Αμερικάνους.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ο καταδικασμένος σε θάνατος θα μπορούσε να χάσει τη ζωή ακόμα και από ηλεκτροπληξία.
Η μόνο περίπτωση να μην ισχύσει τελικά νόμος που θέλει πιο σκληρές μεθόδους είναι να τον ακυρώσει ο Τζο Μπάιντεν. Αλώστε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει καθάρα την αντίθεσή του στην εκτέλεση θανατικών ποινών.
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκτελέσει ακόμη τρεις κρατούμενους θανατοποινίτες.
Εάν το πράξει, μαζί με δύο άλλες εκτελέσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί, θα έχει σκοτώσει από τον Ιούλιο 13 καταδικασθέντες, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο των Φυλακών, μία από τις πιο θανατηφόρες περιόδους στην ιστορία των εκτελέσεων τέτοιων ποινών, τουλάχιστον από το 1927.
Όλες οι πολιτείες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, επιτρέπουν την εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση, σύμφωνα με τον νόμο. Ορισμένες ωστόσο, επιτρέπουν κι άλλες μεθόδους.
Για παράδειγμα, η Αλαμπάμα επιτρέπει στον κρατούμενο να επιλέξει έναν θάνατο με ηλεκτροπληξία ή υποξία αζώτου (θανατηφόρα δόση αερίου) αντί για θανατηφόρα ένεση. Ένας νόμος που υπεγράφη από τον κυβερνήτη της Γιούτα το 2015, προβλέπει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτελεστικό απόσπασμα, εφόσον οι απαραίτητες για τη θανατηφόρα ένεση ουσίες δεν είναι διαθέσιμες την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις