Κοροναϊός : Τα θετικά μηνύματα και τα «αγκάθια» προς την άρση του lockdown
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown στην Ελλάδα και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, μιας και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν επιτρέπει το «άνοιγμα» να γίνει ούτε την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου μήνα, που λήγουν τα μέτρα, μετά και την πρώτη παράταση που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown στην Ελλάδα και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, μιας και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν επιτρέπει το «άνοιγμα» να γίνει ούτε την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου μήνα, που λήγουν τα μέτρα, μετά και την πρώτη παράταση που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Αυτό πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους, ενώ και και οι επιστήμονες δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων πριν από τα μέσα -τουλάχιστον- του Δεκεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι παρά τις 3 εβδομάδες lockodown, η κατάσταση στη χώρα μας, δεν είναι αυτή που θα ήθελαν οι επιστήμονες για να εισηγηθούν άρση των περιοριστικών μέτρων.
Παράλληλα, παραμονεύει πάντα ο φόβος, μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων να φέρει και μια νέα έκρηξη κρουσμάτων και κατά συνέπεια ένα τρίτο κύμα, όπως έγινε μετά την άρση του πρώτου lockdown τον Μάιο και μας οδήγησε στο πολύ σφοδρό δεύτερο κύμα.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές πως η κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει βελτίωση, η πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά και ο αριθμός των θανάτων ημερησίως δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Άλλωστε και τα κρούσματα μπορεί να έχουν μειωθεί, ωστόσο κυμαίνονται σε αριθμούς κοντά στα 2.000 ημερησίως, όταν τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και από το επιστημονικό ξεκαθάριζαν τις πρώτες μέρες του lockdown, πως οποιαδήποτε συζήτηση για άρση θα λάβει μέρος όταν τα κρούσματα πέσουν σε τριψήφιους αριθμούς.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ενδεικτικό του πόσο… κοντά και ταυτόχρονα πόσο μακριά βρισκόμαστε από την άρση του lockdown είναι τα όσα είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, o καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος επιβεβαίωσε το ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις περί άρσης του lockdown θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.
Βέβαια έσπευσε να… ροκανίσει τις ελπίδες περί άρσης του lockdown, υπογραμμίζοντας πως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.
«Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι».
Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.
«Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση» τόνισε.
Ενθαρρυντικά μηνύματα
Παράλληλα, όμως, ο κ. Γώγος έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας πως τα πράγματα είναι καλά.
Όπως είπε «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».
Ο καθηγητής μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000.
Πότε θα είναι ασφαλές το άνοιγμα της χώρας
Στις ημερομηνίες «κλειδιά» της άρσης του απαγορευτικού μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε πολλές περιοχές είναι πιο αργή η αποσυμπίεση είπε, παρά το γεγονός ότι στο σύνολο της χώρας παρατηρείται αποσυμπίεση, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς.
Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου.
«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά» τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης.
«Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20», είπε και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν.
Τέλος, είπε ότι είναι «καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση».
Πώς και πότε θα ανοίξει η Οικονομία
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε πως «πιο ασφαλές είναι να ανοίξει πρώτα η εκπαίδευση και εν συνεχεία το λιανεμπόριο».
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πριν τις γιορτές υπολογίζει η κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα προσθέτοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας.
«Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.
Σημείωσε δε, ότι φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης.
Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.
Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.
«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».
Στη συνέχεια είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν μη γίνουν εστίες μόλυνσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις