Αλμπερτ Μπουρλά : Πώς φτάσαμε στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού – Τι λέει για την διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα
Οι ειδικοί, κρίνουν τις εξελίξεις ως «καταιγιστικές», με το εμβόλιο να καθιστά λύση ώστε να βγούμε από τα lockdown και τα μέτρα.
Αχτίδα ελπίδας έχει αρχίσει να διαφαίνεται στη μάχη κατά του κοροναϊού, καθώς αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εμβολίων.
Η Κομισιόν έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες, ενώ εκτιμάται πως οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν ήδη εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι ειδικοί, κρίνουν τις εξελίξεις ως «καταιγιστικές», με το εμβόλιο να καθιστά λύση ώστε να βγούμε από τα lockdown και τα μέτρα.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν σύντομα τα μέτρα, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, μια προσπάθεια η οποία συζητήθηκε σε διεθνές επίπεδο.
Όπως τόνισε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι απαραίτητο να κάνουμε όλοι το εμβόλιο» το οποίο, όπως επανέλαβε, «θα είναι δωρεάν» και προανήγγειλε μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία. «Όσοι γιατροί θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν εμβολιασμό από τον Ιανουάριο οπότε ξεκινά ο εμβολιασμός».
«Ο ιός είναι ο εχθρός»
Μιλώντας για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης στα «ΝΕΑ», ο δρ. Αλμπερτ Μπουρλά, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και το γεγονός ότι πραγματικά ξεχωρίζει ως μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπισή της», κάνοντας τον να νιώθει «περήφανος» κάθε φορά που διαβάζει σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.
O κ. Μπουρλά, στη συνέντευξή του, τόνισε ακόμη ότι «ο ιός είναι ο εχθρός» και σημείωσε: «Εργαζόμαστε με πρωτοφανή ταχύτητα. Ιστορικά, η ανάπτυξη των εμβολίων για ένα νέο παθογόνο διαρκεί πολλά χρόνια. Λόγω του επείγοντος της κατάστασης προκαλούμε τον εαυτό μας να προχωρήσουμε την έρευνά μας σε ένα επιταχυνόμενο χρονικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει το να σκεφτούμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε παράλληλα, χωρίς να παραλείψουμε βήματα, αλλά μελετώντας νέους τρόπους να κάνουμε τα πράγματα και όχι διαδοχικά».
Τόνισε ακόμη ότι «παρότι η Pfizer κινείται με εξαιρετική ταχύτητα, εν μέρει χάρη στην τεχνολογία mRNA, η διατήρηση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντική σε όλη την ανάπτυξη».
Σχετικά με την παρασκευή του εμβολίου, ανέφερε πως «αντιμέτωποι με την Covid-19, το κάλεσμα αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ και στοχεύουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, καθώς αξιοποιούμε πλήρως το εύρος και το βάθος των πόρων μας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Δεσμευόμαστε να φέρουμε τη βαθιά μας κληρονομιά στην ανάπτυξη εμβολίων».
«Τα εμβόλια θα είναι ασφαλή»
«Στα εμβόλια οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, πολύ θετικές, και αυτή είναι η λύση για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Θα είναι ασφαλή και ο κόσμος δε θα πρέπει να έχει αμφιβολίες. Τα δύο εμβόλια που κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν έγκριση μέσα στο Δεκέμβριο, έχουν δοκιμαστεί σε πάνω από 80.000 ανθρώπους. Σε αρκετές χώρες τα έχουν πάρει ασθενείς παραπάνω από έξι μήνες και δεν έχει εκδηλωθεί κάποια σοβαρή παρενέργεια» ανέφερε από πλευράς του ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται ο κόσμος και είναι η λύση στο πρόβλημα που έχουμε. Αρκεί να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι την άνοιξη και νομίζω ότι τότε θα αρχίσει να φαίνεται η επίδραση του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών. Αν εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πάμε και στην ανοσία της αγέλης», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.
«Υπάρχουν ελπιδοφόρες εξελίξεις και στα φάρμακα, κυρίως με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που και αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά. Αυτά όμως είναι χρήσιμα στην πρώιμη φάση της λοίμωξης. Αυτά είναι εργαλεία πιο ακριβά, είναι πιο δύσκολα στην παραγωγή, άρα δεν μπορούμε να έχουμε εδώ εκατομμύρια δόσεις. Θα καθοριστούν κριτήρια σε ποιους μπορούν να χρησιμοποιηθούν», συνέχισε ο ίδιος.
«Η παγκόσμια κοινότητα περιμένει να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων στις χώρες τους. Εμείς προτρέπουμε από τη στιγμή που θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ότι θα πρέπει και οι Έλληνες να θωρακιστούν μέσω του εμβολιασμού. Φυσικά και θα το κάνω το εμβόλιο», είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Λαμπρούλης, πνευμονολόγος – βουλευτής ΚΚΕ.
«Ακόμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αχτίδες αισιοδοξίας υπάρχουν. Το εμβόλιο θα έρθει, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί θα περάσουν μήνες. Όλους αυτούς τους μήνες θα κινδυνεύουμε. Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκα όλοι υποχρεωτικά. Αν ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα θα έχουμε πάλι αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην εφησυχάζουμε», ανέφερε κλείνοντας ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Λάρισας.
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas