Επιστολή Γεννηματά στους ηγέτες του PES : Αυστηρές κυρώσεις τώρα στην Τουρκία
Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία ζητάει η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της προς τον πρόεδρο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών και τους σοσιαλιστές πρωθυπουργούς και ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία ζητάει η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της προς τον πρόεδρο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών και τους σοσιαλιστές πρωθυπουργούς και ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων
Ειδικότερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην επιστολή της υπογραμμίζει:
«Θεωρώ επιτακτικό να προχωρήσει η Ένωση τώρα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, στην επιβολή αυστηρών, ουσιαστικών κυρώσεων. Γιατί αν δεν υπάρξουν κυρώσεις η αν αυτές είναι ήπιες, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί και η ΕΕ θα απαξιωθεί. Οι δήθεν κινήσεις αναδίπλωσης -στα λόγια -που επιχειρεί ο κ. Ερντογαν λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αποτελούν παρά εμπαιγμό της Ένωσης.
Αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την έκνομη και επιθετική τακτική της.
Κυρώσεις σε πρόσωπα και φορείς
Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν τόσο πρόσωπα που εμπλέκονται σε παραβατικές δραστηριότητες όσο και οικονομικούς τομείς, όπως χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (περιορισμός της πρόσβασης σε ρευστότητα για τις τουρκικές τράπεζες ), εξαγωγές υλικού για έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μείωση χορήγησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναστολή εφαρμογής Συμφωνιών για αγροτικά προϊόντα, κ.λπ., επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία.
Σύμφωνα και με προτάσεις που έχουν περιληφθεί και ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφίσματα -μεταξύ άλλων -τον Οκτώβριο του 2019 μετά την παράνομη εισβολή της στη Συρία και τον Σεπτέμβριο του 2020 για την κρίση στην Αν. Μεσόγειο».
«Αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων & να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία».
Επιστολή @FofiGennimata στον Πρόεδρο του @PES_PSE @SergeiStanishev & όλους τους Σοσιαλιστές Πρωθυπουργούς & ηγέτες ➡ https://t.co/I33ue25cI7#PES pic.twitter.com/qHD3RwW9rk
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) November 28, 2020
Κράτος ταραξίας
Αναλυτικά η επιστολή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, προς τον Πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ και όλους τους Σοσιαλιστές Πρωθυπουργούς και ηγέτες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ως εξής:
«Σας γράφω ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10-11ης Δεκεμβρίου στο οποίο μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση του, για να προασπίσει τα συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών μελών της απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.
Όμως η Τουρκία συνέχισε να ενεργεί ως κράτος ταραξίας, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ως μείζον απειλή για την Ειρήνη και την ασφάλεια.
Ξεπερνά κάθε όριο και φραγμό ως επεκτατική, αναθεωρητική δύναμη που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία της, μέσω της ισχύος και της καταπάτησης κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου.
Με απροκάλυπτη περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου παρεμβαίνει και οξύνει τις υπάρχουσες συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Βάναυσες παραβιάσεις
Υπογράφει παράνομες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, όπως το διαβόητο Μνημόνιο οριοθέτησης με τη Λιβύη, που παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου. Υποθάλπει- παρέχοντας καταφύγιο -Τζιχαντιστές οι οποίοι στη συνέχεια φθάνουν στην Ευρώπη για να προκαλέσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Περιφρονεί τις πολιτιστικές αξίες και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως την Αγιά Σοφία που μετέτρεψε σε τζαμί.
Και βέβαια παραβιάζει βάναυσα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιχειρεί σχεδόν καθημερινά υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ έχει στείλει το σκάφος Oruc Reis για έρευνες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες της Αν. Μεσογείου κατά παράβαση των ρυθμίσεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982). Προκαλώντας κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.
Στην Κύπρο διεξάγει έρευνες εντός της νομίμως οριοθετημένης ΑΟΖ της χώρας, αρνείται να συμπράξει στη διαδικασία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ. Πρόσφατα προχώρησε σε άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων κατά παράβαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Χωρίς άλλη χρονοτριβή
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ επιτακτικό να προχωρήσει η Ένωση τώρα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, στην επιβολή αυστηρών, ουσιαστικών κυρώσεων. Γιατί αν δεν υπάρξουν κυρώσεις η αν αυτές είναι ήπιες, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί και η ΕΕ θα απαξιωθεί. Οι δήθεν κινήσεις αναδίπλωσης -στα λόγια -που επιχειρεί ο κ. Ερντογαν λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αποτελούν παρά εμπαιγμό της Ένωσης.
Αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την έκνομη και επιθετική τακτική της.
Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν τόσο πρόσωπα που εμπλέκονται σε παραβατικές δραστηριότητες όσο και οικονομικούς τομείς, όπως χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (περιορισμός της πρόσβασης σε ρευστότητα για τις τουρκικές τράπεζες ), εξαγωγές υλικού για έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μείωση χορήγησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναστολή εφαρμογής Συμφωνιών για αγροτικά προϊόντα, κ.λπ., επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία. Σύμφωνα και με προτάσεις που έχουν περιληφθεί και ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφίσματα -μεταξύ άλλων -τον Οκτώβριο του 2019 μετά την παράνομη εισβολή της στη Συρία και τον Σεπτέμβριο του 2020 για την κρίση στην Αν. Μεσόγειο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις