Σάρκα και οστά αρχίζουν να παίρνουν οι νέες φυλακές στην Αττική. Σε ένα ύψωμα με θέα τον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας πριν από λίγες ημέρες μηχανήματα προχώρησαν στην κατεδάφιση κτιρίων. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή νέου Καταστήματος Κράτησης που θα αντικαταστήσει το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού που αναμένεται να αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Στόχος να είναι έτοιμες οι νέες φυλακές το 2022 και η επωνυμία αυτών… Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με νομοθετική ρύθμιση η παλιά νατοϊκή βάση του Ασπροπύργου πέρασε για 99 χρόνια στη δικαιοδοσία του, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου συγκροτήματος βρίσκεται έξι μήνες μπροστά. Το έργο θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και η δημοπράτηση για τον ανάδοχό του αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2021.

Οι νέες φυλακές θα διαμορφωθούν σε έναν οικοπεδικό χώρο 180 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 90 θεωρούνται ωφέλιμα για τις εγκαταστάσεις. Θα κτιστούν δύο κτίρια ενώ η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της πρώτης φάσης των κατεδαφίσεων.

Αναφορικά με τα παλιά κτίρια που κατεδαφίζονται, έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών ενώ ουσιαστικά πρόκειται για έναν αφύλακτο χώρο όπου υπάρχει σημαντικό ζήτημα και για τη δημόσια υγεία, όπως επισημαίνεται.

Επιπροσθέτως, εκτιμάται πως το αργότερο σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των κατεδαφίσεων. Μάλιστα, οι κατεδαφίσεις δεν επηρεάζουν την εξέλιξη του έργου καθώς γίνονται παράλληλα με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους δόμησης.

Αντιδράσεις

Για την κατασκευή του έργου είχαν αρχικά διατυπωθεί αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας με τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και το έργο είναι προς όφελος της περιοχής.

Ωστόσο οι αντιδράσεις συνεχίζονται με τον Δήμο Ασπροπύργου να σημειώνει ότι «τονίσαμε εξαρχής προς το υπουργείο, πως η δυνατότητα περάτωσης του έργου, παρότι νόμιμη, μιας και το Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κράτους, είναι ξεκάθαρα αντι-αναπτυξιακή για τον Ασπρόπυργο και τους όμορους δήμους και συνεπώς σφόδρα ανεπιθύμητη». Ταυτόχρονα, καλεί την Πολιτεία «με ενισχυτικές, αντισταθμιστικές και αναπτυξιακές πολιτικές, να αντικρούσει στην πορεία όλες αυτές τις χαμηλές προσδοκίες μας – πιθανότητα για την οποία και πάλι, ας μας επιτραπεί, να αμφιβάλλουμε».

Το «προφίλ»

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται να δημιουργηθούν κελιά κρατουμένων, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων σε 12 πτέρυγες. Στις νέες φυλακές αναμένεται να «φιλοξενούνται» υπόδικοι και μετά την εκδίκαση των υποθέσεών τους θα παίρνουν τον δρόμο για άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Επιπλέον, θα υπάρχει Δικαστικό Μέγαρο με επτά αίθουσες και το Τμήμα Μεταγωγών. Στόχος είναι να επιχειρηθεί να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια στη οδό Ευελπίδων από υποθέσεις που δικάζονται εκεί.

Επιπροσθέτως, θα διαθέτει σχολικά συγκροτήματα και πτέρυγα «ευάλωτων ομάδων». Θα έχει προαύλια πτερύγων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης, ημιπτέρυγα για ΑμεΑ, κλινικές (Γενικής Νοσηλείας και Ψυχιατρική), εξωτερικά ιατρεία, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ).

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενα σε ζητήματα ασφάλειας, έκαναν λόγο για high tech φυλακή στα ευρωπαϊκά πρότυπα με όλα τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης και ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα οι νέες φυλακές θα διαθέτουν: αυτόματο κλείδωμα κελιών, κάμερες υψηλής ανάλυσης, μηχανήματα X-Ray υψηλής τεχνολογίας και μηχανήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Επίσης, θα υπάρχει 20μελής ομάδα που θα διενεργεί ελέγχους στις νέες φυλακές. Πρόκειται για τους «ράμπο» της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών που ήδη κάνει πάνω από 1.000 ελέγχους τον μήνα σε όλες τις φυλακές της χώρας.