Κοροναϊός : Στην Ελλάδα τα πρώτα ψυγεία για το εμβόλιο της Pfizer – Πού θα στηθούν και πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί
Τα εμβόλια της Pfizer διατηρούνται σους -80 βαθμούς Κελσίου.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Στην Ελλάδα βρίσκονται τα πρώτα επτά ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech.
Μάλιστα, τον επόμενο μήνα αναμένονται ακόμη επτά.
Τα εμβόλια διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασίες στους -80 βαθμούς Κελσίου. Κάθε ψυγείο χωρά έως και 100.000 εμβόλια.
Σύμφωνα με το OPEN, τα τέσσερα από τα επτά ψυγεία ήρθαν με φορτηγά τις προηγούμενες ημέρες.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που προμηθεύτηκαν τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους.
Κάποιοι απ’ αυτούς θα παραμείνουν στις κεντρικές αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα ψυγεία θα μεταφερθούν σε πέντε με έξι κεντρικά σημεία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.
Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα οι πρώτες 200.000 δόσεις
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μεταδίδει το MEGA, γύρω στα Χριστούγεννα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις του εμβολίου.
Στην ουσία πρόκειται να εμβολιαστούν αρχικά 100.000 άνθρωποι (100.000 επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το MEGA, μόνο για τους υγειονομικούς η παρτίδα δεν θα σπάσει. Και οι δύο δόσεις θα πάνε σε εκείνους.
Περίπου ένα μήνα μετά οι επόμενες παρτίδες
Σύντομα, περίπου 1 με 1μιση μήνα μετά, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες.
Εκεί πλέον θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει γίνει γνωστή. Δηλαδή με βάση σειρά προτεραιότητας, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί μέχρι και το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας!
Τι ξέρουμε για το εμβόλιο της Moderna και σε τι διαφέρει από αυτό της Pfizer
Κύμα αισιοδοξίας προκάλεσε η ανακοίνωση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, από την ανακοίνωση της Moderna πως το εμβόλιο που αναπτύσσει έχει αποτελεσματικότητα έως και 94,5%.
Το χαρμόσυνο νέο ακολουθεί την είδηση της προηγούμενης εβδομάδας, σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer, που με τη σειρά του παρουσίασε 95% επιτυχία σύμφωνα με την τελική ανάλυση.
Πώς λειτουργεί
Η τεχνολογία του εμβολίου της Moderna βασίζεται στην έγχυση γενετικού κώδικα του κοροναϊού στο ανθρώπινο σώμα.
Έτσι, ξεκινάει μια διαδικασία παραγωγής πρωτεϊνών του ιού από τον οργανισμό, όχι όμως του ίδιου του ιού.
Η ύπαρξη των πρωτεϊνών στο σύστημά μας θα το «εκπαιδεύσει» να αναγνωρίζει και να μάχεται τον ιό, σε περίπτωση μόλυνσή του από αυτόν.
Ομοιότητες και διαφορές με το εμβόλιο της Pfizer
Συγκρινόμενο με το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna παρουσιάζει τόσο ομοιότητες, όσο και διαφορές.
Αρχικά, και τα δύο εμβόλια αξιοποιούν στη βάση τους τον γενετικό κώδικα του ιού.
Η προστασία που φαίνεται να παρέχουν, σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές, είναι επίσης περίπου στα ίδια επίπεδα, με το εμβόλιο της Moderna να εμφανίζει μέχρι στιγμής ελαφρύ πλεονέκτημα.
Το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο, φαίνεται να είναι ευκολότερο στην συντήρηση, καθώς διατηρείται σε σταθερή κατάσταση στους -20 βαθμούς Κελσίου έως και 6 μήνες, και μπορεί να διατηρηθεί σ’ ένα συμβατικό ψυγείο για έως και έναν μήνα.
Το εμβόλιο της Pfizer, από την άλλη, μακροχρόνια πρέπει να συντηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου, και μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο έως και 5 ημέρες.
Είναι ασφαλές;
Τέλος, και όσον αφορά την ασφάλεια του νέου εμβολίου της Moderna, οι μόνες παρενέργειες που φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει προκαλέσει σε όσους υποβλήθηκαν σε ένεση ήταν η ήπια, βραχύχρονη κόπωση, ο πονοκέφαλος και ήπιοι σωματικοί πόνοι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ. Peter Openshaw του Imperial College του Λονδίνου, τέτοια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να αναμένει κανείς από οποιοδήποτε εμβόλιο «κάνει την δουλειά του».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις