Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Lockdown : Τα στοιχεία των ελέγχων για τα μέτρα του κοροναϊού

Lockdown : Τα στοιχεία των ελέγχων για τα μέτρα του κοροναϊού

Το δεύτερο lockdown με σκοπό την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού διανύει η χώρα μας, η οποία αν και πήρε πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, δεν τα πήγε τόσο καλά όσον αφορά στο δεύτερο κύμα, που διανύουμε αυτή τη στιγμή

Το δεύτερο lockdown με σκοπό την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού διανύει η χώρα μας, η οποία αν και πήρε πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, δεν τα πήγε τόσο καλά όσον αφορά στο δεύτερο κύμα, που διανύουμε αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, ένα κομμάτι αφορά την επιβολή των μέτρων και ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, αφορά την τήρησή τους. Σε αυτό, πέραν της ατομικής ευθύνης που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και την οποία σαν χώρα έχουμε επιδείξει σε πολύ μεγάλο βαθμό, βοηθούν οι έλεγχοι, οι οποίοι έχουν σκοπό των εντοπισμό των παραβατών και η επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου.

Μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία των αστυνομικών ελέγχων για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, τα 3/5 των ελέγχων έχουν γίνει στην Αττική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ο αριθμός του αστυνομικού προσωπικού σε πολλές περιφερειακές ενότητες δεν ήταν εύλογα ικανός να ανταποκριθεί στον απαιτούμενο αριθμό ελέγχων για να περιορίσει, στο ποσοστό που τους αναλογούσε, την επέκταση της πανδημίας, εντοπίζοντας παραβάτες και εστίες υπερμετάδοσης.

Επίσης, σε τοπικές κοινωνίες καταγράφηκε δυσκολία βεβαίωσης παραβάσεων λόγω κακής αίσθησης της εντοπιότητας και της «συγγένειας», ενώ σε κάποιους νομούς ήταν μεγάλες οι αποστάσεις που έπρεπε να διανύσουν οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους για «έκτακτα» γλέντια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές, άσκοπες μετακινήσεις, χρήση μάσκας και άλλες εστίες συγχρωτισμού.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας αναλύοντας τα συνολικά στοιχεία ελέγχων, βεβαίωσης παραβάσεων που έχουν συγκεντρώσει από τις 4 Μαΐου έως τις 24 Νοεμβρίου, ανά αστυνομική διεύθυνση, από το πρώτο lockdown, τα τοπικά απαγορευτικά, την άρση τους και την πρόσφατη επαναφορά τους.

Στοιχεία

Τα αριθμητικά δεδομένα, που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλαμβάνουν και τις σημερινές «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς, Λάρισα και άλλες.

Από τις 4 Μαΐου έως και τις 24 Νοεμβρίου, με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν τη μορφή «ακορντεόν», δηλαδή διαφορετική ένταση και εύρος κάθε φορά, το προσωπικό των αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας προέβη σε εκατομμύρια ελέγχους, επιβάλλοντας τα αντίστοιχα πρόστιμα, προχωρώντας σε συλλήψεις και σφραγίσματα καταστημάτων.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 41.206 συνεργεία ελέγχου, με 166.787 αστυνομικούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκρότησή τους, προέβησαν συνολικά σε 5.122.235 ελέγχους, βεβαίωσαν 64.063 παραβάσεις, προέβησαν σε 321 συλλήψεις και ανεστάλη η λειτουργία σε 675 καταστήματα.

Για απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων συνελήφθησαν 429 άτομα και βεβαιώθηκαν 470 παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 45.640 πρόστιμα των 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας και τήρηση απόστασης, 10.108 πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, 596 πρόστιμα για PLF, ενώ 25.321 ανήλθαν τα πρόστιμα για περιορισμό κίνησης.

Σε 1.236 ανήλθαν οι παραβάσεις για τους κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων-καταστημάτων, σε 272 καταστήματα ανεστάλη η λειτουργία τους για παραβίαση ωραρίου και σε 413 για υπεράριθμους πελάτες και άλλες παραβάσεις.

Από το σύνολο των ελέγχων οι 3.124.515 έγιναν στην Αττική και 654.305 στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο lockdown

Στο δεύτερο lockdown, ο μέσος ημερήσιος όρος των ελέγχων ανερχόταν σε 61.022, 1.875 των προστίμων, εκ των οποίων τα 1.227 για άσκοπη μετακίνηση, 634 για μη χρήση μάσκας και περίπου 10 συλλήψεις την ημέρα.

Από τις 8 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα του γενικευμένου απαγορευτικού, έως και τις 24 Νοεμβρίου, σε όλη την επικράτεια είχαν γίνει συνολικά 1.037.390 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν συνολικά 31.881 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 20.875 για αδικαιολόγητη μετακίνηση, 10.786 για μη χρήση μάσκας και είχαν γίνει 181 συλλήψεις.

Σε αυτές τις 17 ημέρες, η πιο «παραγωγική» των αστυνομικών υπηρεσιών ήταν η 14η Νοεμβρίου, καθώς είχαν γίνει πανελλαδικά 73.536 έλεγχοι, είχαν επιβληθεί 2.415 πρόστιμα, εκ των οποίων 1.654 για περιορισμό κίνησης και 742 για μη χρήση μάσκας, είχαν γίνει 13 συλλήψεις και σε τρία καταστήματα είχε ανασταλεί η λειτουργία τους.

Must in

Η Generation Rent ασφυκτιά – Το 60% του μισθού για ένα τριάρι

H γενιά των ενοικιαστών ή Generation Rent, αναγκάζεται να πληρώνει ως και το 60% ενός μέσου μισθού για όλο και πιο μικρά διαμερίσματα. Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024