Ικανοποίηση Μητσοτάκη για την έγκριση των 767 εκατ. ευρώ από το Eurogroup – Η ανακοίνωση
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει στην έγκριση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει στην έγκριση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.
Στην ανακοίνωση του Eurogroup για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, αναφέρεται η πρόοδος της Ελλάδας σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις παρά τις αντιξοότητες που δημιουργεί η πανδημία, επισημαίνονται όμως και οι κίνδυνοι οι προκλήσεις που πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει.
«Καλά νέα από το Eurogroup σήμερα, καθώς η δήλωσή του συμφωνεί με το γεγονός ότι η δέσμευσή μας για μεταρρυθμίσεις είναι ακλόνητη κι ότι τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης που υλοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αποτελεσματικά», έγραψε στο σχετικό tweet του ο κ. Μητσοτάκης.
Good news from the Eurogroup today, as its statement agrees that our commitment to reforms is steadfast and that the economic relief measures we implemented during the pandemic have been effective. https://t.co/lSe67INZJl
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 30, 2020
Η ανακοίνωση του Εurogroup
Η σχετική ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής: «Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μακροοικονομικών της προοπτικών, στη βάση της όγδοης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου.
Όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα. Η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνηγορεί σε μια ισχυρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξησης της ανεργίας το 2020, αν και προβλέπεται μερική ανάκαμψη για το 2021.
Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το μεγάλο σύνολο των έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση της μείζονος μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση, τον ενεργειακό τομέα, τα δημόσια έσοδα και την κοινωνική πρόνοια.
Ταυτόχρονα, οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων σε βασικές μεταρρυθμίσεις λόγω της πανδημίας και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης.
Καλούμε λοιπόν την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε επιπλέον τη σημασία της χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης.
Ζητούμε επίσης από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας διαχείρισης εσόδων και να προχωρήσουν στο σχέδιο εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών.
Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν το δευτερογενές δίκαιο για τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού πλαισίου και να εφαρμόσει το απαραίτητο σύστημα πληροφορικής για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή του όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες περί αφερεγγυότητας. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης των μέτρων πολιτικής για ενδεχόμενα χρέη.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, το EuroWorking Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα ομόλογα SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του επιτοκιακού περιθώριού για ορισμένα δάνεια του EFSF.
Ανυπομονούμε για την ένατη έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2021».
#Eurogroup adopts statement on implementation of reform commitments by Greece 🇬🇷 and greenlights the future release of the fourth tranche of debt measures.
— EU Council Press (@EUCouncilPress) November 30, 2020
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό