Κοροναϊός : Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την άρση του lockdown – Προβληματίζει η επιδημιολογική εικόνα
Σε εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown, εξελίσσεται αυτή που διανύουμε, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τέλος της θα κριθεί η πορεία της χώρας μας προς την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και στη συνέχεια την έξοδο από την καραντίνα
Σε εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown, εξελίσσεται αυτή που διανύουμε, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τέλος της θα κριθεί η πορεία της χώρας μας προς την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και στη συνέχεια την έξοδο από την καραντίνα.
Τα πάντα αναμένεται να κριθούν αυτή την εβδομάδα, αφού οι εξελίξεις με τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων αλλά και όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ, θα είναι αυτά που θα κρίνουν πότε θα αρχίσει να μπαίνει ξανά η ζωή μας σε μια κάποια κανονικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει καθημερινές συσκέψεις με τους λοιμωξιολόγους, αναμένει τις εισηγήσεις τους τόσο για σχολεία, όσο και για το λιανεμπόριο και την εστίαση, με τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις να αλλάζουν από μέρα σε μέρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Βελτιωμένα αποτελέσματα, αλλά λιγότερα τεστ
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη χώρα τα τελευταία 24ωρα δείχνει να βελτιώνεται, κάτι που επιβεβαίωσαν, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα, μάλιστα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα υποχώρησαν στα 1.044, ενώ ελαφρά μείωση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, που σήμερα ανέρχονται σε 600, έναντι 603 χθες, Κυριακή.
Είναι προφανές, ωστόσο, ότι οι 600 διασωληνωμένοι συνιστούν μεγάλη πίεση για το ΕΣΥ. Επιπλέον, οι 85 νεκροί σε ένα 24ωρο είναι ένας «βαρύς φόρος» στον φονικό ιό, ως εκ τούτου δεν γίνεται να μιλάμε για άρση του lockdown με τόσα θύματα και διασωληνωμένους.
Σημειώνεται, δε, ότι ακόμα και τα λίγα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να υπάρξει σαφές συμπέρασμα, αφού το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκε περίπου το 1/3 των τεστ, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.
Ενδεικτική είναι και η αναφορά του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ότι «τα σημερινά στοιχεία (1.044 κρούσματα) που παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΔΥ δεν τα λαμβάνω υπόψιν μου καθώς διενεργήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ. Από αύριο θα δούμε την πραγματική εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας».
Μικρή «αχτίδα» αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του 2ου κύματος
Παρόλα αυτά, μια μικρή «αχτίδα» αισιοδοξίας γεννούν τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό. Η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται ενώ είναι εμφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές χώρας, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως εξήγησε, το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η καθολική χρήση μάσκας, και η δραματική μείωση συναναστροφών, επανέλαβε και πρόσθεσε ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια. Ακόμα, κάλεσε τους πάντες «να δείξουμε σεβασμό σε όσους χάθηκαν, να σκεφτούμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και όλους αυτούς που δεν έχουν δυνατότητα να εργαστούν».
Η ίδια σημείωσε πως τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό φαίνεται από την κίνηση στους δρόμους. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους εορτάζοντες να αναβάλλουν οι επισκέψεις και τα κεράσματα και την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα έλεγα πολλούς μήνες μπροστά μας. Θα ήταν ιδανικό αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από αλλαγή στη συμπεριφορά μας».
«Η συμπεριφορά όλων μας τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει την τύχη μας» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων.
«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε πως: «Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη». Παράλληλα, διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.
Ακόμα, ανέφερε πως στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες είναι σαφής η υποχώρηση των νέων θετικών στον κοροναϊό διαγνώσεων, -στην Αττική η μείωση είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη 20% – αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δυτική Ελλάδα και με τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας. Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το φορτίο νοσηρότητας που θα συνεχίσουν να κουβαλούν αλλά και το πλέγμα των μέτρων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν.
Ακόμη, είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου.
Παράλληλα, έστειλε και αυτός το μήνυμα: «Να τηρείτε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους».
Ο πρωθυπουργός έδειξε… παράταση του lockdown
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, στο τέλος της εβδομάδας, με σκοπό να δείξει το «μονοπάτι» της εξόδου της χώρας μας από το lockdown.
Το τι θα πει ο πρωθυπουργός είναι άγνωστο, ωστόσο κατά την ομιλία του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, έδειξε σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα πρέπει να σταματήσουν να μιλούν με ημερομηνίες και να εξετάζουν μόνο τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα: «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».
Στη συνέχεια έγινε πιο αποκαλυπτικός τονίζοντας: «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».
Τι λένε οι επιστήμονες
Στη σταδιακή άρση του lockdown, ημερομηνία της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Ο κ. Γαργαλιάνος εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περιορισμού της εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας μέχρι τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως υπάρχει μία σχετική βελτίωση, ωστόσο το σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται. «Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε μία αισιόδοξη νότα μέχρι να δούμε το σύστημα Υγείας να αποσυμπιέζεται. Μέχρι και την Παρασκευή ίσως να ξέρουμε πώς κινούνται τα κρούσματα και τα περιστατικά θετικότητας. Η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να μας πάρει ακόμα και άλλες δέκα ημέρες, ίσως και παραπάνω. Η άρση του lockdown δεν είναι γενικός κανόνας. Μιλάμε για άρση με αυστηρούς περιορισμούς» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών, πριν από τις γιορτές, ακόμα και στις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Γαργαλιάνος εξήγησε πως όλα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
«Περιμένουμε κάποια στοιχεία ακόμα που αφορούν την κινητικότητα από τα σχολεία. Μετακινούνται στα δημοτικά 700.000 παιδιά. Αν υπολογιστεί επί δύο (σ.σ. πήγαινε έλα) είναι 1.400.000 μετακινήσεις. Αν τα στοιχεία δείξουν ότι τα δεδομένα που έχουμε για τα παιδιά είναι ικανοποιητικά, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε την άλλη Δευτέρα, αλλά σύντομα» εξήγησε.
Τέλος, ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στο μεγάλο προβληματισμό των ειδικών για το άμεσο άνοιγμα της εστίασης.
Όπως τόνισε, αν ανοίξει η εστίαση, θα είναι με αυστηρούς κανόνες.
«Αυτό που λέγαμε να υπάρχει όριο 4 ή 6 ατόμων σε κάθε τραπέζι και ήταν 15… θα στοιχίσει! Είναι έκκληση, παράκληση να τηρηθούν τα μέτρα. Θα μπορούσε -όπως έγινε σε άλλες χώρες- να υπάρχει όριο παραμονής στα καταστήματα εστίασης. Να πηγαίνει κάποιος με… ραντεβού και να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο για τον κάθε πελάτη» κατέληξε.
.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αρκετά μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάζονται τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, δίνοντάς μας μια «αχτίδα» αισιοδοξίας. Την ίδια στιγμή μειωμένος παραμένει ο αριθμός των θανάτων, ενώ σταθερό αλλά υψηλός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από αυτά, τα 255 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 213 στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικότερα:
- 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 213 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 105.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες, ενώ 4.888 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.075 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (26.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
- Δύο υγιεινές και ελαφριές συνταγές ταμάμ μετά τις κραιπάλες των γιορτών
- Έρευνα: Τελικά η υπομονή είναι αρετή;
- Η ζωή από ψηλά – Ο Χάρης Χριστόπουλος «αιχμαλωτίζει» τον κόσμο από τον ουρανό
- Σεξ: Δεν είναι το ίδιο για όλες τις γυναίκες
- «Όποιος με ξέρει, ξέρει»: Η Τζένιφερ Άνιστον στόλισε με ελιές το χριστουγεννιάτικο δέντρο της
- Τεχνητή νοημοσύνη: Το Botto είναι AI καλλιτέχνης και βγάζει… εκατομμύρια δολάρια