Δημόπουλος στο in.gr: Τους επόμενους 6 μήνες μπορεί να σβήσει η πανδημία στην Ελλάδα
Ο καθηγητής Αιματολογίας - Ογκολογίας αναφέρθηκε στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης ή αλλιώς συλλογική ανοσία και μίλησε για τους παράγοντες που θα κρίνουν το χρόνο μέσα στον οποίο θα αρχίσει να «ανασαίνει» η χώρα
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο – εάν επικρατήσει το καλό σενάριο με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και υπάρξει μαζική παραγωγή και διανομή τους με ταχύτατους ρυθμούς – είναι ρεαλιστικό να αρχίσει να σβήνει η πανδημία στην Ελλάδα, εκτιμά μέσω του in.gr ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Ο καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας αναφέρθηκε στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης ή αλλιώς συλλογική ανοσία και μίλησε για τους παράγοντες που θα κρίνουν το χρόνο μέσα στον οποίο θα αρχίσει να «ανασαίνει» η χώρα.
Την ώρα που το δεύτερο κύμα σαρώνει την Ευρώπη και όχι μόνο, με το ένα ρεκόρ να σπάει το άλλο και με το ενδεχόμενο ενός τρίτου επιδημιολογικού κύματος να είναι ορατό, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό – όπως σημειώνει – να ξεκινήσουν με ταχύτατες διαδικασίες οι εμβολιασμοί.
Στην Ελλάδα, το δεύτερο κύμα ήρθε σαν τσουνάμι αυξάνοντας κατακόρυφα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και κυρίως όσων δίνουν μάχη στις ΜΕΘ.
Με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού, αυτό που έχει αρχίσει να συζητείται ευρέως είναι πότε θα καταφέρει η χώρα μας να αποκτήσει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης.
Πότε θα έχουμε συλλογική ανοσία
Οι επιστήμονες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης για τη μαζική παραγωγή τους προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού .
«Εάν πάρουμε το καλό σενάριο, δηλαδή έχουμε τρία εμβόλια, μεγάλη παραγωγή και υπάρχει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί μέσα σε ένα εξάμηνο τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας» τονίζει στο in.gr ο κ. Δημόπουλος.
Προσθέτει δε, ότι αν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φτάνει κοντά στο 90%, το 50 με 60% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα αποκτήσει τους επόμενους μήνες ανοσία. «Τότε θα είναι ρεαλιστικό να δούμε την πανδημία να σβήνει» σημειώνει.
Ωστόσο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρχουν στην πορεία και ευχάριστες εκπλήξεις με τα εμβόλια.
«Εάν τα εμβόλια που εγκριθούν είναι τρία ή τέσσερα και αν η παραγωγή και διανομή τους γίνει με ταχύτατους ρυθμούς, τότε θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε συντομότερη χρονικό διάστημα η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης».
Στις περισσότερες χώρες του κόσμου άλλωστε όπως και στην Ελλάδα, η συλλογική ανοσία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με το εμβόλιο καθώς παρά την αύξηση των μολύνσεων, το ποσοστό στην ανοσία του πληθυσμού παραμένει χαμηλό.
Στο θέμα που αφορά στην ανοσία της αγέλης μίλησε το πρωί στο MEGA και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.
Όπως εξήγησε, για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό θα χρειαστούν 5-6 μήνες. «Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τοίχος στην εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος. Αλλά όχι άμεσα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες ημέρες το σχέδιο για τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρξει κεντρική προμήθεια των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα εμβόλια από τις κεντρικές αποθήκες που θα βρίσκονται θα καταλήξουν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Υγείας, θα μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα, ενώ εάν έρθουν περισσότερες δόσεις, τότε ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί.
Σε χθεσινό του άρθρο μάλιστα ανέφερε πως το εμβόλιο είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός, καθώς «σταδιακά, με ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό. Μέχρι τότε, όμως, θα δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή».
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.
Μαζικοί εμβολιασμοί σύμφωνα με το σχέδιο θα πραγματοποιηθούν σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ενώ κινητές μονάδες θα εμβολιάσουν φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας.
Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού μες τις αρμόδιες αρχές και θα υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για ραντεβού: Είτε μέσω αποστολής SMS, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω τηλεφώνου.
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα βρίσκονται τα πρώτα επτά ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech.
Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασίες στους -80 βαθμούς Κελσίου ενώ κάθε ψυγείο χωρά έως και 100.000 εμβόλια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις