Προϊστορικά ευρήματα στον Αμαζόνιο φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ανθρωπότητας
Εικόνες ανθρώπων και ζώων που χαράχτηκαν 12.500 χρόνια πριν τουλάχιστον, βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στο τροπικό δάσος και εκπλήσσουν με όσα αποκαλύπτουν.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Δεκάδες χιλιάδες τοιχογραφίες της πρϊστορικής εποχής βρέθηκαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Η συγκεκριμένη rock art είναι κάτι σαν…την Καπέλα Σιξτίνα του αρχαίου κόσμου, εντυπωσιακή όπως εκετείνεται σε βράχους μήκους σχεδόν 8 μιλίων. Βρέθηκαν σχέδια που εικονίζουν ανθρώπους και ζώα εκείνης της εποχής.
Σχεδόν δεκατρείς χιλιάδες χρόνια πίσω δηλαδή.
Οι αρχαιλόγοι αναγνώρισαν στα σχέδια κάποια προϊστορικά ζώα που πλέον έχουν εξαφανιστεί, όπως ο πρόγονος του ελέφαντα, o μαστόδοντας, αλλά και άλλα θρυλικά ζώα των περασμένων αιώνων, όπως ο πρόγονος του σημερινού λάμα, το περίφημο «παλαιολάμα», και, επίσηςς, άλογα της εποχής των παγετώνων και αρχαίοι βραδύποδες.
Τα ζώα αυτά, όπως και άλλες αναπαραστάσεις της φύσης και της καθημερινότητας, σχεδιάστηκαν με εντυπωσιακή ακρίβεια και ευγλωττία από τους ανθρώπους που κατοίκησαν εκείνη την εποχή την περιοχή του Αμαζονίου. Σύντομα, θα δούμε τις εν λόγω τοιχογραφίες και άλλα ευρήματα στην καινούργια σειρά ντοκιμαντέρ (βρετανοκολομβιανής παραγωγής) του αμερικανικού Channel 4 με τίτλο «Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon». Η παρουσιάστρια του ντοκιμαντέρ είπε ότι ο χώρος που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι θα είναι σύντομα επισκέψιμος, όμως είναι τόσο καινούργιος, που ούτε όνομα δεν έχει ακόμα!
Αρκετές από τις αναπαραστάσεις απεικονίζουν ανθρώπινες, ανοιχτές παλάμες, αλλά και ανθρώπους να χορεύουν, να κρατιούνται από το χέρι(!), να μεταμφιέζονται με μάσκες που μοιάζουν με πρόσωπα ζώων και τόσα άλλα. Ένας από τους αρχαιολόγους δήλωσε ότι θα χρειαστούν αρκετές γενιές ερευνητών για να μελετηθούν εμβριθώς οι συγκεκριμένες απεικονίσεις, όπως τους αξίζει.
Κάτι που εντυπωσιάζει σχεδόν όσο οι απεικονίσεις αυτές καθ’ αυτές, είναι το πού ακριβώς βρίσκονται. Τόσο απομακρυσμένοι οι βράχοι πάνω στους οποίους χαράχτηκαν και όλο το σημείο το αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γενικώς. Πολλές ώρες ποδαρόδρομος περίμενε τους αρχαιολόγους από το πλησιέστερο στο μηνμείο κατοικημένο σημείο.
Κυριολεκτικά, στην μέση του πουθενά. Η Κολομβία διαθέτει πλούσια ιστορία, αρχαίοι πολιτισμοί την έχουν κατοικήσει και άφησαν πίσω τους χνάρια υψηλής πολιτιστικής αξίας, αλλά τις συγκεκριμένες τοιχογραφίες οι ερευνητές δύσκολα θα είχαν φανταστεί πως θα μπορούσαν να βρουν εκεί. Μόλις τις είδαν, έπαθαν σοκ. Η παρουσιάστρια του ντοκιμαντέρ και συμμετέχουσα στις έρευνες ομολόγησε ότι αρκετά μέλη της ομάδας τσίριξαν κυριολεκτικά μόλις τις πρωτοαντίκρισαν.
Κάποια από τα σχέδια είναι πολύ μικρά, άλλα βρίσκονται σε πολύ μεγάλη κλίμακα απεικόνισης. Κάποια, επίσης, βρίσκονται κυριολεκτικά σκαρφαλωμένα, ορατά μόνο μέσω drones(!), άλλα είναι ευκολότερα προσβάσιμα από το έδαφος της περιοχής. Έχουν το χρώμα της τερακότας, αλλά κάποια έχουν αυτό της ώχρας. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν πρόκειται για τοιχογραφίες με θρησκευτικό ή ιερό σκοπό-ίσως απλώς λειτούργησαν εν είδει εξιστόρησης της καθημερινότητας του λαού που ξεκίνησε την δημιουργία τους, μια καθημερινότητα γεμάτη ενδιαφέροντα τελετουργικά, σημαντικές στιγμές για την κοινότητα και μια ιδιότυπη συμβίωση μεταξύ ανθρώπων και ζώων.
Το πλέον αποκαλυπτικό σχετικά με τις συγκεκριμένες τοιχογραφίες είναι ότι ο Αμαζόνιος δεν ήταν, φυσικά, ανέκαθεν ένα τροπικό δάσος. Αυτό το αποκαλύπτει το μέγεθος και η μορφή ορισμένων από τα ζώα που απεικονίζονται: μάλλον αυτό που αναγνωρίζουμε σήμερα ως Αμαζόνιο, κάποτε ήταν μια μεγάλη έκταση, τύπου σαβάνα.
Τέλος, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα εν λόγω ευρήματα δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου. Υπόσχονται, κοροναϊού επιτρέποντος, να συνεχίσουν το συντομότερο τις έρευνες για να βρουν όσα πιστεύουν ότι βρίσκονται επίσης στους γύρω βράχους και στα οποία οδηγούνται από αυτά που έχουν ήδη φέρει στο φως.
Οι φωτογραφίες είναι της Marie-Claire Thomas (Wild Blue Media) και οι πληροφορίες από τον Guardian.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις