Κοντοζαμάνης : Επιτυχής η διαχείριση της πανδημίας – ΣΥΡΙΖΑ : Η λέξη ντροπή έχασε το νόημά της
Η αναφορά του Βασίλη Κοντοζαμάνη στη βουλή ότι το σύστημα ιχνηλάτης που έχει ακολοθηθεί «έχει βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής» προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωσε πως «πλέον η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της». Τι είχε προηγηθεί στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Υγείας και του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη
Η αναφορά του Βασίλη Κοντοζαμάνη στη βουλή ότι το σύστημα ιχνηλάτης που έχει ακολουθηθεί «έχει βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής» προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωσε πως «πλέον η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της».
Επιτυχής η διαχείριση της πανδημίας
Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ανάφερε:
«Τέλος μια κουβέντα περί ιχνηλάτησης. Το είπα και πριν. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι σειράς διαδικασιών που εφαρμόζονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Οι ιχνηλατήσεις γίνονται βάση συγκεκριμένου σχεδίου και έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των κρουσμάτων και των επαφών τους. Και είναι, θα το επαναλάβω, ένας από τους παράγοντες, το πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης το οποίο διαθέτουμε, το οποίο μας έχει βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής».
Βρίσκεται σε άλλη χώρα
«Σήμερα ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης στη Βουλή συνέχισε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα, αντί να αρθρώσει τον παραμικρό λόγο αυτοκριτικής, όπως θα περίμεναν γιατροί, ασθενείς, και γενικά το σύνολο των πολιτών» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Την ώρα που καταγράφουμε καθημερινά αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και την ώρα που οι γιατροί στις ΜΕΘ δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την απελπισία τους για τις συνθήκες στο σύστημα υγείας εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Υγείας κάνει λόγο για «επιτυχή διαχείριση της πανδημίας».
Ακόμα δεν βρήκε μια λέξη να πει κρυπτόμενος πίσω από τον κανονισμό για τις αποκαλύψεις δύο κυριακάτικων εφημερίδων ότι μέσα στο υπουργείο που διοικεί έχει στηθεί με πολιτική σκοπιμότητα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων της πανδημίας. Πλέον η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της».
Πλέον η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της!
[Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στη Βουλή – https://t.co/PkWWzDwb8u] pic.twitter.com/4Gl4T57gNE— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) November 30, 2020
Σε άλλα κράτη έχουν καταρρεύσει τα συστήματα ιχνηλάτησης
Το όλο θέμα προέκυψε κατά την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Ο κ. Αρσένης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στις δαπάνες υγείας και έχει αφήσει τον πληθυσμό στο έλεος του κοροναϊού προκειμένου να ικανοποιήσει την ιδεοληψία της κατά του δημοσίου συστήματος Υγείας και να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι διασφαλίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο δημόσιος πρέπει να συνεργασθεί με τον ιδιωτικό τομέα».
Επίσης πρόσθεσε, σχετικά με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του κοροναϊού, η οποία κατά τη γνώμη του είναι επιτυχημένη: «Σε άλλα κράτη, πιο προηγμένα, έχουν καταρρεύσει τα συστήματα ιχνηλάτησης. …Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τα σχολεία και φαίνεται ότι οι δείκτες διασποράς είναι πάρα πολύ μικροί στις σχολικές μονάδες. …Τα επείγοντα και τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται κανονικά. … Έχουμε κρατήσει τη διασπορά στο υγειονομικό προσωπικό στο μικρότερο δυνατό σημείο».
Σοβαρή υστέρηση
Στην σοβαρότατη υστέρηση της Ελλάδας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως αποτυπώνεται και στην έκθεση του ΟΟΣΑ «Health at a Glance: Europe 2020», ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο Κρίτων Αρσένης.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Ελλάδα αύξησε μόλις κατά 30 ευρώ ανά άτομο τις δαπάνες υγείας, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη τελευταία θέση. Στην τελευταία θέση είναι η Λετονία με αύξηση της δαπάνης κατά 21 ευρώ ανά άτομο. Και η αύξηση αυτή, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αφορά κυρίως την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν αφορά τη μόνιμη ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας για ένα σοβαρό πρόβλημα Υγείας, που δυστυχώς δεν τελειώνει αύριο.
«Η Ελλάδα είναι και επίσημα, μέχρι το τέλος της Άνοιξης, τελευταία στις δαπάνες Υγείας. Κι αυτό ενώ έχουν μεσολαβήσει τα χρόνια απαξίωσης. Και αντί να επενδύσουμε στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είμαστε οι τελευταίοι σε επενδύσεις στο πρώτο κύμα και απ’ ότι φαίνεται εκ του αποτελέσματος συνεχίζουμε να επενδύουμε στο μικρότερο δυνατό βαθμό» σημείωσε ο Κ. Αρσένης και πρόσθεσε:
«Θα ήθελα να κάνω έκκληση, ώστε να προσλάβετε προσωπικό, να κατασκευάσετε ΜΕΘ, να επιτάξετε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αν γίνουν σήμερα επενδύσεις, θα μπορούσαν να μας σώσουν έναν μήνα αργότερα. Η πολιτική των μη επενδύσεων που έχετε επιλέξει, προκειμένου να ενισχύσετε το ιδιωτικό σύστημα υγείας, είναι που μας οδηγεί σε τρομερά κοινωνικά και ανθρώπινα αδιέξοδα. Παρακαλώ, αλλάξτε πορεία. Έχουμε πλέον και επίσημα στοιχεία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είστε γυμνοί σε ό,τι αφορά την επιδημία».
Αν άξιζε η εμμονή της κυβέρνησης
«Παρακαλώ, να μου απαντήσετε: εάν άξιζε η εμμονή της κυβέρνησης να μην κάνει ιχνηλατήσεις στον ευρύ πληθυσμό, να μην πάρει μέτρα φυσικής απόστασης στα σχολεία, να συνεχίζεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μη μπει εγκαίρως πλαφόν στα διαγωνιστικά τέστ, να μην έχουν προωθηθεί τα μέτρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία» σημείωσε ο Κ. Αρσένης και πρόσθεσε:
«Μιλάτε για τις ΜΕΘ που φτιάξατε, όταν η Βουλή με 8.000.000 ευρώ προχώρησε στη δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ. Θα μπορούσαμε, με διαφορετική πολιτική, να έχουμε 2.500 ΜΕΘ σήμερα. Ας δούμε μόνον πόσο κοστίζει το lockdown και πόσα χρήματα θα γλιτώναμε εάν παίρνατε τα σωστά μέτρα. Μόνον το 1/16 του κόστους του τελευταίου lockdown θα αρκούσε για να έχουμε 2.500 ΜΕΘ. Έχετε σταματήσει πάνω από το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Μας μιλάτε για το προσωπικό, ενώ δεν το έχετε αυξήσει. Έχετε αφήσει τους υγειονομικούς χωρίς αντικαταστάτες, με 24ωρες και παραπάνω βάρδιες, χωρίς μέσα, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς ΜΕΘ. Τους έχετε αφήσει στο έλεος του κορωνοϊού και μιλάτε εκ μέρους τους;»
Και κατέληξε: «Ακόμη και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν έχουν επαρκή στοιχεία στη διάθεσή τους. Που είναι τα επίσημα στοιχεία που πρέπει να έχει η Επιτροπή για να σχεδιάσει πολιτική; Έχετε στρατηγική επιλογή την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι ανατριχιαστικό ότι δεν παραστρατείτε από αυτήν την απόφασή σας, ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού. Αλλάξτε πολιτική, επενδύστε στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να μην κάνουμε την ίδια συζήτηση σε ένα ή ενάμιση μήνα, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται εκθετικά».
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό