Ο φόβος του εμβολιαστικού ρατσισμού και της ανθρωποφαγίας είναι υπαρκτός
Ποιος θα κάνει το εμβόλιο πρώτος; Εσύ ή εγώ; Γιατί ο μετανάστης κι όχι ο Ελληνας; Θα ζήσουμε πολλές τέτοιες καταστάσεις τους επόμενους μήνες
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Ευλόγως η συζήτηση που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πότε θα έρθουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.
Και φυσικά πότε θα τα κάνουμε ώστε η χώρα να ξαναμπεί σε μια κανονικότητα.
Ποιος δεν θέλει να ξεμπερδεύουμε με τη φονική πανδημία; Ποιος δεν θα ήθελε να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, να ξανανοίξουν τα μαγαζιά, ο τουρισμός.
Ποιος δεν θα ήθελε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω;
Επομένως, κάθε συζήτηση για το εμβόλιο είναι λογική. Αλλά, ήδη έχει αρχίσει και «χτίζεται» και μια άλλη, παράλληλη συζήτηση.
Εχει να κάνει με το ποιοι θα κάνουν πρώτοι τα εμβόλια, αλλά και με το αν θα σημειωθεί «σκοτωμός» για τις πρώτες δόσεις, μέχρι να υπάρξει μαζική παραγωγή για να καλυφθούν μερικά δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Ηδη και στη χώρα μας ξεκίνησε μια συζήτηση στα social media, κι όχι μόνο, για τις… προτεραιότητες του εμβολίου. Μάλιστα εν είδει συνωμοσιολογίας κάποιοι μιλούν ξεκάθαρα για «εμβολιαστικό ρατσισμό».
Ότι δηλαδή κάποιοι έχουν «καβαντζώσει», που λέει ο λαός, εμβόλια για να τα κάνουν άμεσα οι ίδιοι, αδιαφορώντας για τους διπλανούς.
Ασφαλώς και θα υπάρξουν οι ομάδες του πληθυσμού που θα κάνουν πρώτες το εμβόλιο. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, εργαζόμενοι σε καίριες θέσεις στην κρατική μηχανή, ευπαθείς ομάδες κ.λπ.
Μήπως, όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέου τύπου ρατσισμό όπου ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του χωρίς να σκέφτεται τον διπλανό του;
Ειδικά σε μια στιγμή όπου παίζονται ανθρώπινες ζωές και τα πιο ταπεινά ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια.
Μήπως π.χ. ζήσουμε σκηνές του στυλ «γιατί το κάνει αυτός κι όχι εγώ;»
Δυστυχώς, ένας κοινωνικός αυτοματισμός που θα έχει θύματα τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού είναι δεδομένος.
Ποιος θα ασχοληθεί τον πρώτο καιρό π.χ. με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες; Για σκεφτείτε τι έχει να γίνει αν… τολμήσει κάποιος να μιλήσει για μαζικό εμβολιασμό στις κλειστές δομές (τι πιο σημαντικό και απαραίτητο);
Ποιος θα σκεφτεί τους κοινωνικά αποκλεισμένους; Αυτούς που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας; Τους χιλιάδες άστεγους;
Υπάρχουν πάντα «της γης οι κολασμένοι» που δεν βρίσκονται ποτέ στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος ενός κράτους. Θα μείνουν και τώρα με τον εμβολιασμό στις τελευταίες θέσεις;
Ένα σοβαρό κράτος, μια πολιτισμένη κοινωνία, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σκέφτεται βάζοντας διαχωριστικές γραμμές. Ειδικά σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Κι αυτό οφείλει να κάνει και η σημερινή κυβέρνηση μόλις αρχίσουν να έρχονται τα εμβόλια.
«Καβάντζες» για κολλητούς και φίλους δεν νοούνται.
Προτεραιότητες για τους «ισχυρούς» ή τους έχοντες ευκολία πρόσβασης στην κρατική μηχανή, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Το οργανωμένο κράτος οφείλει να βάλει κανόνες, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Ποιοι και πότε θα εμβολιαστούν πρέπει να το αποφασίσει το σύστημα υγείας κι όχι το γραφείο κάποιου υπουργού, βουλευτή, πολιτευτή ή τοπικού άρχοντα.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον εμβολιαστικό ρατσισμό και την ανθρωποφαγία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις