Υπερκομματική προσπάθεια για το ΕΣΥ
Το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν είναι τωρινό. Ελαχε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κλήρος να βρεθεί εν μέσω πανδημίας, με ένα ΕΣΥ το οποίο μετά βίας στέκεται στα πόδια του
Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ασφαλώς δεν είναι εκείνη που θα περίμενε κανείς. Ολοι πιστεύαμε ότι το αναμενόμενο δεύτερο κύμα, που οι επιστήμονες οι ίδιοι προσδιόριζαν για τα τέλη του φθινοπώρου, αρχές χειμώνα, ήρθε πολύ νωρίτερα και κατέλαβε εξαπίνης κυβέρνηση, επιστήμονες, Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Είναι γεγονός ότι όπως και στο Μεταναστευτικό (που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα συνεχίζονταν εσαεί οι μηδενικές ροές που σημειώνονταν τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εξ αυτού του λόγου πιάστηκε στον ύπνο), έτσι και στο θέμα της πανδημίας επικράτησε ένας ακατανόητος εφησυχασμός, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το πρώτο, επιτυχές lockdown.
Ευθύνονταν οι προβλέψεις των επιστημόνων περί του χρόνου εκδήλωσης του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού; Εστράφη όλη η προσοχή της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης; Παραπλανήθηκαν από την επιτυχία της άνοιξης και πίστεψαν ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετώπιζαν το δεύτερο κύμα του ιού; Αντικειμενικά προσεγγίζοντας το θέμα, θα έλεγα ότι είχαν σημαντική συμβολή και οι τρεις προαναφερθέντες λόγοι. Σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος παραμονής στις δάφνες που επιδαψίλευσε στην κυβέρνηση η Ευρώπη αλλά και η υπόλοιπη υφήλιος για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Και δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν.
Επαίρεται η κυβέρνηση, και σωστά, ότι κατάφερε να διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ επί των ημερών της. Ναι, αν μέτρο σύγκρισης είναι η καταστροφική πολιτική στον χώρο της Υγείας στα 4½ χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όντως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έχει καταφέρει καλύτερα. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Ο διπλασιασμός των ΜΕΘ; Και γιατί μόνο να διπλασιαστούν οι ΜΕΘ και όχι να τριπλασιαστούν; Και πού είναι οι χιλιάδες προσλήψεις γιατρών; Νοσηλευτικού προσωπικού; Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας απηύθυνε προς ημερών δραματική έκκληση στον ιατρικό κόσμο να σπεύσει να προσληφθεί στο ΕΣΥ. Ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι. Οταν οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι επί μια δεκαετία στα επίπεδα που τους συμπίεσαν τα μνημόνια, ποιο ακριβώς είναι το κίνητρο σε έναν γιατρό να σπεύσει να προσληφθεί στο Δημόσιο;
Το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν είναι τωρινό. Ελαχε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κλήρος να βρεθεί εν μέσω πανδημίας, με ένα ΕΣΥ το οποίο μετά βίας στέκεται στα πόδια του. Είναι τεράστιο πρόβλημα αυτό. Αλλά είναι και μια ευκαιρία να προχωρήσει στην ουσιαστική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Σε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να είναι μια υπερκομματική προσπάθεια αυτή. Ωστε να εκλείψουν από τη μέση και οι λαϊκισμοί του είδους «να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών στις 2.000 ευρώ και να συμπεριληφθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες», όπως ζητάει επίμονα ο κ. Τσίπρας. Ή το εξόχως μικροκομματικό εφεύρημα ότι «θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ». Ο κ. Τσίπρας που κυβερνούσε το 2015-2019 και δεν έβαλε ένα λιθαράκι για τη βελτίωση του ΕΣΥ…
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή