Frontex : Δεν έχουμε ενδείξεις για επαναπροωθήσεις προσφύγων
Δεν έχουν εντοπιστεί ούτε αποδείξεις, ούτε και ενδείξεις για συμμετοχή της Frontet σε push-backs, δήλωσε ο Fabrice Leggeri, επικεφαλής της Frontex, αποδεχόμενος ωστόσο ότι η πρόσληψη επιτηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καθυστερήσει στον οργανισμό.
Την μπάλα στις ελληνικές Αρχές έστειλε ο Φαμπρίς Λεζερί, ο διευθυντής της Frontex, για τις επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Δεν έχουν εντοπιστεί ούτε αποδείξεις, ούτε και ενδείξεις για συμμετοχή της Frontet σε push-backs, δήλωσε ο Fabrice Leggeri, επικεφαλής της Frontex, αποδεχόμενος ωστόσο ότι η πρόσληψη επιτηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καθυστερήσει στον οργανισμό.
Ο κ. Leggeri αναφέρθηκε στο περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι οι υπάλληλοι της Frontex πρέπει να ακολουθούν εντολές από τις αρχές του κράτους μέλους υποδοχής, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας.
Όπως σημείωσε «ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για κατάσχεση και σύλληψη ή να ειδοποιηθεί το επίμαχο σκάφος να αλλάξει ρότα. Στείλαμε επιστολή και λάβαμε τις εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Δεν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι τα σκάφη έχουν εμπλακεί σε περιστατικά επαναπροώθησης».
«Δεν συμμετείχαμε»
Ο ίδιος περιέγραψε προς τους ευρωβουλευτές και δύο σχετικά άγνωστα περιστατικά στα οποία εμπλέκεται η Frontex για να περιγράψει τη δυσκολία της κατάστασης: Το πρώτο διαδραματίστηκε τη νύχτα προς την 9η Απριλίου όποτε σύμφωνα με έκθεση σοβαρού περιστατικού που έφτασε στη Frontex «έγινε περιπολία με σκάφος μας και εμείς με ζωντανή μετάδοση, το βλέπαμε από τη Βαρσοβία. Υπήρξαν ύποπτες κινήσεις από μετανάστες. Εμπλεκόταν ένα τουρκικό σκάφος, όμως εμείς δεν συμμετείχαμε».
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για την επανάληψη αυτού του είδους ύποπτων συμβάντων και για την έλλειψη διαφάνειας, θωρώντας ότι η Frontex θα πρέπει να ενεργεί διαφορετικά όταν αντιμετωπίζει πιθανές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αρκετοί ομιλητές επισήμαναν την επείγουσα ανάγκη πρόσληψης πρόσθετου προσωπικού για την εξέταση καταγγελιών σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Leggeri, υπογραμμίζοντας το δύσκολο έργο που ανατέθηκε στους συνοριοφύλακες και τη σημασία της καταπολέμησης των διακινητών, ενώ άλλοι ζήτησαν την παραίτησή του.
Δημοσιεύματα – βόμβα
Τόσο το γερμανικό περιοδικό Spiegel όσο και οι New York Times έχουν παρουσιάσει έγγραφα όπου καταγράφεται λεπτό προς λεπτό επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, τη νύχτα 18 προς 19 Απριλίου, όπως και άλλες επιχειρήσεις αναχαίτισης ή επαναπροώθησης, που όμως αρχειοθετήθηκαν, καθώς δεν θεωρήθηκε ότι χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
Μετά από δεκάδες δημοσιεύματα ξένων μέσων, διαφαίνεται ότι η Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης – όπως είναι το πλήρες όνομα της Frontex – δεν αγνοούσε απλώς τις παραβάσεις αυτές στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά τις συγκάλυπτε.
Η λεπτομερής καταγραφή της επαναπροώθησης, στις 18-19 Απριλίου, χρησιμοποιεί εικόνες και αναφορές αεροσκάφους εναέριας επιτήρησης της Frontex που επιχειρεί ανοιχτά της Λέσβου.
Το περιστατικό κράτησε πάνω από 5 ώρες μέσα στη νύχτα και εκτυλίχθηκε ως εξής: οι ελληνικές αρχές εντόπισαν φουσκωτή βάρκα με περίπου 20 πρόσφυγες. Αρχικά, το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού φαινομενικά διασώζει τους ανθρώπους αυτούς, επιτρέποντάς τους να επιβιβαστούν.
Σύμφωνα με τον Spiegel, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι ενημερώθηκε για το εγκληματικό αυτό περιστατικό το αργότερο στις 8 Μαΐου, καθώς εκείνη την ημέρα έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό.
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- H συνάντηση, η έμπνευση και ο παράνομος έρωτας: Η ανήλικη μούσα του Κόρμακ Μακάρθι αποκαλύφθηκε
- Στα ύψη το φυσικό αέριο – «Καλπάζουν» οι τιμές
- Πορτογαλία: Θέλει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους