Κοροναϊός : Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να μειώνονται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρη την επικράτεια
- Αεροπλάνο έκανε 9 ώρες πτήση από Λονδίνο σε... Λονδίνο – Τι προκάλεσε το απίστευτο ταξίδι
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
Μια χαραμάδα αισιοδοξίας στη μάχη των Ελλήνων κατά της COVID-19 αφήνουν οι προβλέψεις καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις «καμπύλες πρόβλεψης» που βασίζονται στην επεξεργασία πραγματικών δεδομένων – και εφόσον το lockdown συνεχιστεί να τηρείται αυστηρά -, σε δύο εβδομάδες από σήμερα αναμένεται μείωση κατά σχεδόν 50% του αριθμού των ασθενών COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.
Οπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, η οποία παρήγαγε τις προβλέψεις, υπολογίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων θα έχει διαμορφωθεί στους περίπου 320 ασθενείς. Την ίδια περίοδο ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα έχει πέσει πανελλαδικά στα 540 και στα μόλις 110 στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί εδώ και εβδομάδες μια από τις μεγαλύτερες εστίες SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.
Η καμπύλη των θανάτων, δυστυχώς, δεν θα ακολουθήσει άμεσα καθοδική πορεία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι και το διάστημα 5-6 Δεκεμβρίου, οπότε θα αγγίξει τη μέγιστη τιμή του – κατ’ εκτίμηση 119 νεκρούς -, και στη συνέχεια θα αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός του. Οι επιστήμονες προβλέπουν πως στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2021 η Ελλάδα θα μετρά συνολικά 5.166 θανάτους λόγω της πανδημίας.
Τι θα γίνει με τα κρούσματα
Ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουν να μειώνονται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρη την επικράτεια, με την προϋπόθεση ότι «θα διατηρηθούν ευλαβικά μέχρι τότε τα μέτρα του lockdown που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ως τότε – και με βάση την πορεία της πανδημίας – θα μπορούσαν να αίρονται σταδιακά ορισμένα από τα μέτρα σε περιοχές όπου οι λοιμώξεις εμφανίζονταν περιορισμένες το προηγούμενο διάστημα, όπως στη Νότια Ελλάδα και στα νησιά της χώρας.
«Δεν είναι ίδια η κατάσταση στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. «Ορισμένα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν λίγα κρούσματα, υπό προϋποθέσεις, με αυστηρά μέτρα, με μετρήσεις και τεστ και με ακόμα πιο αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων». Οπως εξηγεί ο ίδιος, «από τα μέσα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα καταγραφεί σημαντικός αριθμός ανθρώπινων απωλειών από την πανδημία, όμως από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών με γρήγορο ρυθμό».
Απαραίτητη προϋπόθεση
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές θεωρούν κρίσιμες τις επόμενες ημέρες, ώστε να επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις τους. «Θα πρέπει να τονιστεί» επισημαίνουν «πως οποιαδήποτε άρση μέτρου, για παράδειγμα, το άνοιγμα των καταστημάτων, θα πρέπει να γίνεται υπό πολύ αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και χρήσης μάσκας παντού, ενώ απαιτούνται πολύ αυστηρή επίβλεψη, συστηματικά τεστ και μετρήσεις από τις Αρχές, ώστε στην περίπτωση που για κάποιον λόγο εμφανιστεί απότομη ή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων να επιβληθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης».
Μέχρι τον Γενάρη
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής νανοτεχνολογίας, διευθυντής εργαστηρίου νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, σημείωσε ότι «αν τα μέτρα που έχουμε σήμερα εξακολουθήσουμε να τα έχουμε, μέχρι το τέλος Γενάρη θα έχουμε ελάχιστες λοιμώξεις».
Ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την καραντίνα εξ’ ου και οι αριθμοί της πανδημίας θα παρουσιάσουν μια αύξηση όταν αρθούν τα μέτρα.
Αναφερόμενος στις ημερομηνίες που είναι πιο πιθανό να δούμε μερική άρση των μέτρων, ο διευθυντής του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ επισήμανε ότι στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τα προγνωστικά μοντέλα, τα κρούσματα θα είναι πανελλαδικά γύρω στα 500.
«Η αξιοπιστία είναι πάνω από 90%». Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ότι το ιικό φορτίο στην πόλη ήταν στα ύψη στις αρχές του Νοέμβρη και το γενικό lockdown ήταν επιβεβλημένο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα κρούσματα στην πόλη θα ξεπερνούσαν τα 2.000 ημερησίως.
«Η ταχύτητα που πηγαίναμε ήταν να πάμε προς τα 2.500 μόνο στη Θεσσαλονίκη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις