H Εθνική Αστέγων στην κορυφή του κόσμου
Τι κοινό έχουν ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου με την Έλενα και τον Νικηφόρο που συναντιούνται κάθε Κυριακή στο γήπεδο του Ρουφ και της ΧΑΝΘ;
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- Κόβουν από τρόφιμα, δίνουν για κινητά οι έλληνες καταναλωτές
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Ερώτηση: Τι κοινό έχουν ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου με την Έλενα και τον Νικηφόρο που συναντιούνται κάθε Κυριακή στο γήπεδο του Ρουφ και της ΧΑΝΘ;
Απάντηση: Ήταν όλοι τους φιναλίστ, ο καθένας στην κατηγορία του, στα βραβεία ενός εκ των κορυφαίων θεσμών και σημείου συνάντησης, μαζί, του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: Τα βραβεία της Διάσκεψης για το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο (World Football Summit Industry Awards) που φέτος, ελέω κορωνoϊού, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, το διάστημα 23-27 Νοεμβρίου.
Ο Μέσι και ο Λεβαντόφκσι ήταν υποψήφιοι στην κατηγορία του «καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς», ενώ το πρόγραμμα κοινωνικού ποδοσφαίρου «Γκολ στη Φτώχεια», που υλοποιείται κάτω από την ομπρέλα του περιοδικού «σχεδία», δίνοντας την ευκαιρία στην Έλενα και στον Νικηφόρο να χαρούν το παιχνίδι, ήταν στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως στην κατηγορία του κοινωνικού ποδοσφαίρου (Football for Good).
Για την ιστορία, τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη κατέκτησε ο Λεβαντόφκσι, ενώ η κοινωνική μας πρωτοβουλία, που αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου για την ενεργοποίηση και την κοινωνική (επαν)ένταξη συμπολιτών μας, που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες τους μορφές, κατέλαβε την δεύτερη θέση στην κατηγορία της. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η οργάνωση «Dream a Dream» από την Ινδία.
Η ιστοσελίδα της διάσκεψης είναι: live.worldfootballsummit.com.
Το «Γκολ στη Φτώχεια», κομμάτι του οποίου είναι και η εθνική ποδοσφαιρική μας ομάδα των αστέγων, ξεκίνησε το 2007 και, στην ουσία, υπήρξε ο πρόδρομος του περιοδικού δρόμου «σχεδία» που ακολούθησε, έξι χρόνια αργότερα. Με κεντρικό σύνθημα «παίζουμε μπάλα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και όχι απαραιτήτως καλύτεροι ποδοσφαιριστές», το «Γκολ στη Φτώχεια» αξιοποιεί το πανέμορφο παιχνίδι του ποδοσφαίρου γι’ αυτό που ακριβώς είναι και οφείλει να υπηρετεί: ένα κοινωνικό εργαλείο που μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Από τις τάξεις της Εθνικής Αστέγων (ή καλύτερα από τις προπονήσεις της), περνούν κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, που βιώνουν τον αποκλεισμό και από τον αθλητισμό και στη χαρά του παιχνιδιού αναζητούν όχι νίκες ποδοσφαιρικές, αλλά νίκες ζωής.
Η Eθνική Aστέγων συμμετέχει κάθε χρόνο στον κορυφαίο διεθνή θεσμό κοινωνικού ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Homeless World Cup), έχοντας, μάλιστα, κατακτήσει 5 φορές (η μοναδική χώρα στην ιστορία του θεσμού) διακρίσεις για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play).
Να σημειωθεί ότι το 2014, η Εθνική Αστέγων και το «Γκολ στη Φτώχεια» είχε και πάλι συμπεριληφθεί στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες του πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο, στον διαγωνισμό της FIFA «The Power of Football».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις