Τα 15 λεπτά
Αγγλόφωνα τμήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια;
Η είδηση έγινε γνωστή τον περασμένο Ιούνιο και έδειξε ότι κάτι κινείται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μετά το αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα που λειτουργεί ήδη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, αποφασίστηκε να λειτουργήσει ανάλογο πρόγραμμα σπουδών και στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Υπάρχει πρόβλεψη μάλιστα οι ξένοι φοιτητές να διδάσκονται υποχρεωτικά και ελληνικά, για να μπορούν να μιλούν με τους αρρώστους στις κλινικές.
Στις 20 Νοεμβρίου, η Σύγκλητος ενέκρινε την ίδρυση του τμήματος. Και τότε έγινε κάτι περίεργο. Δύο κοσμήτορες και ένας πρόεδρος τμήματος του ΑΠΘ άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές για να ματαιωθεί αυτή η κίνηση! Στο κείμενο που διακινούν, αφού λένε διάφορα βαρύγδουπα για την ανάγκη να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, παραθέτουν τρία επιχειρήματα κατά της ίδρυσης του αγγλόφωνου τμήματος. Πρώτον, ότι η υιοθέτηση διδάκτρων για πολίτες άλλων χωρών «δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αλλοίωσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης για τους έλληνες πολίτες». Δεύτερον, ότι τα ΑΕΙ «οφείλουν να συνεχίσουν και να εντείνουν τη συνεισφορά τους στη συνεχή εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας». Τρίτον, ότι το εγχείρημα «μπορεί να οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση ή και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης».
H επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Σε μια προσπάθεια να λύσει τις απορίες της, η ΕΡΤ1 κάλεσε τον έναν εκ των τριών που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, τον κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες το 2009 και το 2012, ιδρυτικό στέλεχος στη συνέχεια της Σοσιαλιστικής Προοπτικής (;) και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2019 με την κίνηση ΥΨΙΠΟΛΙΣ (όπου έλαβε 0,96%), ο οικονομολόγος Γρηγόρης Ζαρωτιάδης πρόσθεσε στα προηγούμενα σουρεαλιστικά επιχειρήματα άλλο ένα: ότι αυτό που επιδιώκουν στην πραγματικότητα ο ίδιος και οι συνάδελφοί του με τη συλλογή υπογραφών κατά του νόμου είναι να μην καταπέσει στο μέλλον από δικαστικές προσφυγές, αφού δεν θα συνάδει με τις σχετικές προβλέψεις περί δημόσιας και δωρεάν παιδείας στο Σύνταγμα…
Και ο μεν κοσμήτορας διεκδικεί προφανώς τα 15 λεπτά διασημότητας που δεν του εξασφάλισε στο παρελθόν η αντίθεσή του στις «νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι θεσμοί», στο Gay Pride ή στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η στήλη τού παραχωρεί ευχαρίστως το μερίδιό της. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το τμήμα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ χρειάστηκε πέντε μήνες για να περάσει από την καταρχήν έγκριση της ίδρυσής του στη σχετική απόφαση. Είναι δικαιολογημένη, έχουμε πανδημία. Αν όμως χάθηκε αυτή η χρονιά, μήπως πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να μη χαθεί κι η επόμενη;
Οχι τίποτα άλλο, αλλά το τμήμα του ΕΚΠΑ ξεκίνησε με 28 φοιτητές από 10 χώρες και πηγαίνει μια χαρά, παρά τα κάπως τσουχτερά δίδακτρα των 6.000 ευρώ. Λίγη τόλμη χρειάζεται τώρα, λίγο δημιουργικό πάθος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις