Ξεκίνησε ψηφιακά τις εργασίες του το Greek Economic Summit 2020
Το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας,
Στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας έχουν ενταθεί είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου του Greek Economic Summit-GES2020 που ξεκίνησε τις εργασίες του, σε ψηφιακή μορφή και το οποίο διοργανώνεται, για 31η συνεχή χρονιά, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη στρατηγική συνεργασία των U.S. Chamber of Commerce και Atlantic Council.
Το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, ο οποίος δήλωσε: «Στο συνέδριο μας, δεν θα μιλήσουμε για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον. Ένα μέλλον, με πολλές και μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενίοτε απρόοπτες, όπως για παράδειγμα η πανδημική κρίση. Ένα μέλλον, στο οποίο κατά τα φαινόμενα, κυρίαρχο λόγο θα έχει η τεχνολογία και η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που λειτουργούμε, αντιδρούμε και σκεφτόμαστε. Ένα μέλλον, που χώρες με σοβαρό γνωστικό υπόβαθρο, με αναπτυγμένη έρευνα και τεχνολογία, αλλά κυρίως με αφοσίωση σε θεσμούς και αξίες, είναι αυτές που θα μπορούν να σταθούν καλύτερα, σε ένα συνεχή και αυξανόμενο ανταγωνισμό».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση υπογράμμισε: «Στο επίκεντρο της ατζέντας του Συνεδρίου μας είναι όλα τα μεγάλα ζητήματα που συγκεντρώνουν αυτή την ώρα το παγκόσμιο ενδιαφέρον και ακριβώς για το λόγο αυτό αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε παράλληλα με την Αθήνα να έχουμε και ένα κέντρο συζήτησης στην Ουάσιγκτον». Παράλληλα τόνισε: «Σε αυτό το σάλπισμα ευθύνης και προοπτικής, οι επιχειρήσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξουν. Η συνεργασία και η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχει πλέον στρατηγικό χαρακτήρα. Ενώνοντας δυνάμεις, αλλά και κάνοντας κάθε μέρος το δικό του μερίδιο ευθύνης. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους καλούνται, να σχεδιάσουν βιώσιμες λύσεις για ένα θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, ταυτόχρονα με μια υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση που θα εγγυάται την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια. Επιπλέον, καλούνται να επιτύχουν μια νέα, ειλικρινή συμφωνία με τους εργαζομένους τους, η οποία να αξιοποιεί το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να προστατεύει με ρεαλισμό την απασχόληση. Τέλος, να επικοινωνήσουν δημιουργικά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πελάτες, υπαλλήλους, συνεργάτες, τοπική κοινότητα, η κοινωνία στο σύνολό της, έξω από το περιοριστικό πλαίσιο της συμβατικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για το ρόλο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, που επενδύει δυναμικά, ανοίγοντας καινούργιους δρόμους και δημιουργώντας αξία για όλους. Το κράτος από τη δική του πλευρά, καλείται να επιταχύνει σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, για την οικονομία, τη διοίκηση, το περιβάλλον, την υγεία, την εκπαίδευση, την απονομή δικαιοσύνης, την προσέλκυση επενδύσεων, και τη δημοσιονομική σταθερότητα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μας δεσμεύσεων».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε: «Η επόμενη ημέρα είναι πλέον ορατή, και ίσως και πιο κοντά από ότι η ψυχολογία μας, μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε. Στην επανεκκίνηση που έρχεται, η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομήσει ένα καλύτερο αύριο. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ανήκει στους κερδισμένους της επόμενης μέρας. Ωστόσο η επιτυχία δεν είναι νομοτελειακή ή αυτόματη. Προϋποθέτει, βεβαίως να διαχειριστούμε την κρίση με τρόπο που να διασφαλίζει και την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, ο κ. Παπαλεξόπουλος συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε για το αύριο. Να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, στο πνεύμα της ολιστικής αντιμετώπισης της Επιτροπής Πισσαρίδη, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις παθογένειες του παρελθόντος και ευθυγραμμιζόμενοι με τις επιταγές των κοσμογονικών αλλαγών που επιτελούνται στον κόσμο. Να αγκαλιάσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, να φέρουμε τις επιχειρήσεις πιο κοντά στην κοινωνία και στο εκπαιδευτικό σύστημα, αναδεικνύοντας την επιχειρηματικότητα ως δύναμη θετικής αλλαγής. Να εστιάσουμε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων μας, στη συστηματική ικανότητα να καινοτομούμε, στην εξωστρεφή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών μας. Να αναπτύξουμε τη σχέση με τις ΗΠΑ, χτίζοντας με την επερχόμενη κυβέρνηση πάνω στις επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος, τα πολλαπλά κοινά συμφέροντα που έχουν οι χώρες μας, το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχουν έμπρακτα δείξει οι αμερικανικές επιχειρήσεις και τις στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα».
Με ένα ευφάνταστο σενάριο επιστημονικής ταινίας, παρομοίωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσα διαχειρίστηκε το τελευταίο χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της κρίσης της πανδημίας. Συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, δήλωσε: «Αυτή η Επιτροπή, αρχικά ξεκίνησε με τις βασικές της προτεραιότητες και μέσα σε τρεις μήνες χρειάστηκε να αλλάξει όλο το “software της δουλειάς” για να προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας, που δυστυχώς ακόμα συνεχίζονται. Από το αρχικό πρόγραμμα της Επιτροπής, δύο – τρία βασικά στοιχεία που παραμένουν στην ατζέντα ή ακόμα και ισχυροποιήθηκαν από τους πανδημικούς καιρούς είναι η πράσινη μετάβαση, που δεν είναι ένα στοίχημα μόνο περιβαλλοντολογικό. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό στοίχημα, που θα αλλάξει τη ζωή των Ευρωπαίων. Το δεύτερο στοιχείο είναι η ψηφιακή μετάβαση. Μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούταν ένα προνόμιο για τους ειδικούς. Τώρα έχει γίνει κατάκτηση όλου του κόσμου, από τα μικρά παιδιά του δημοτικού μέχρι τις γιαγιάδες. Έχουμε ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες μας βοηθάνε στην προσαρμογή για την ψηφιακή Ευρώπη. Το τρίτο, είναι η ανάγκη για καλύτερη γεωστρατηγική σταθερότητα. Δεν είναι μυστικό, η Ευρώπη δεν περιστοιχίζεται από φίλους. Περιστοιχίζεται από περιοχές δύσκολες γεωπολιτικά με μεγάλες ανησυχίες σε επίπεδο όχι μόνο αμυντικό αλλά και κοινωνικοπολιτικό, ενώ παραμένει η ανάγκη να λειτουργεί η Ευρώπη ως άγκυρα σταθερότητας». Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία δεν είναι μια σχέση ειδική. Είναι μια σχέση συστημική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω, ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο συνολικής διευθέτησης των ευρωτουρκικών σχέσεων, η οποία θα ξεκαθαρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού με σαφήνεια. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αλλά και ποιες είναι οι κυρώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα επηρεάσει αυτή την διαδικασία».
Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε: «Η ύφεση που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020 (-7,9%) αποδίδεται κυρίως στην αρνητική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών, ενώ αρνητικά κινήθηκαν και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Η αναστολή δραστηριότητας ή υπολειτουργία επιχειρήσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας επέδρασαν αρνητικά ιδίως στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα, η κάμψη στον τομέα των υπηρεσιών και η πτώση των τιμών ενέργειας έχουν ωθήσει την οικονομία το τρέχον έτος σε συνθήκες αποπληθωρισμού (αρνητικού πληθωρισμού, -1,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου) που συμπίπτουν με την ύπαρξη σημαντικού αρνητικού παραγωγικού κενού στην οικονομία (περίπου 10% του δυνητικού προϊόντος). Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η πλήρης, έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του NGEU θα συμβάλει σε αύξηση του επιπέδου του πραγματικού ΑΕΠ πάνω από 2,0% κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2021-2026, και θα οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών της παραγωγής και υψηλότερη δυνητική ανάπτυξη για όλη την επόμενη δεκαετία. Υπογράμμισε συγκεκριμένα: “Μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία της τάξης του 3,5% για την Ελλάδα δεν είναι ουτοπικός, ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη επταετία από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και το Νέο Μέσο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, NGEU ανέρχονται σε 72 δις ευρώ περίπου.” Τέλος ανέφερε: “Η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά στη δημιουργία και δεύτερου μηχανισμού διευκόλυνσης της καινοτομίας, ενός ‘Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος’ (Regulatory Sandbox). Αυτού του είδους ο μηχανισμός δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δοκιμάσουν καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα ή επιχειρηματικά μοντέλα, βάσει συγκεκριμένου προγράμματος δοκιμών, το οποίο θα παρακολουθείται από ειδική υπηρεσιακή μονάδα της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Τέτοιο μηχανισμό έχουν σήμερα 7 (επτά) εποπτικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τράπεζα της Ελλάδος φιλοδοξεί να είναι η 8η, με προβλεπόμενο χρόνο έναρξης τον Απρίλιο του 2021.”
Η πρόοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχιστεί, διαμήνυσε ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt. Επισήμανε ότι παραμένει αληθινά πιστός στην αξία των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και δήλωσε πως είναι περισσότερο σίγουρος από ποτέ για το μέλλον τους. Περαιτέρω, επισήμανε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Baiden, όρισε μια ομάδα εθνικής ασφάλειας που είναι αφοσιωμένοι στις διατλαντικές σχέσεις και γνωρίζουν καλά την Ελλάδα, και σημείωσε ότι ξέρει πως είναι σε θέση να οικοδομήσουν πάνω στα πολύ σταθερά θεμέλια των στρατηγικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων. προβλημάτων σε πηγή λύσεων, ενός παρόχου καθαρής ασφάλειας. Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο, ποιο είναι κατά τη γνώμη του το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ελλάδας και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια της θητείας του στη χώρα μας, ο Geoffrey Pyatt απάντησε: «Είχαμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση σχεδόν άνευ προηγουμένου ως αποτέλεσμα της πανδημίας και κανείς δεν ανησύχησε ότι η Ελλάδα θα ήταν το ντόμινο που θα έριχνε ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει γίνει ένα μοντέλο καλής διακυβέρνησης, με ισχυρή αποδοτικότητα, ένα μοντέλο για άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά στη διαχείριση της μεγάλης πρόκλησης που έχει παρουσιάσει η πανδημία». Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε Ιδιαίτερη έμφαση στην αυξανόμενη συνεργασία στον ψηφιακό τομέα και στις αμερικανικές επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές, σημειώνοντας ότι διασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εμβαθύνονται τα επόμενα χρόνια. Εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι αμερικανικές τεχνολογικές επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα έδειξαν το δρόμο, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη ως πύλη προς τα Βαλκάνια. Αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte έχουν επεκτείνει το αποτύπωμά τους στην πόλη, σημείωσε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αμερικανικές εταιρείες.
- Κτηματολόγιο: Μήνυση Κυρανάκη για απάτη – Προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
- Κίνα: «Κάνεις υπερωρίες;» – Ρομπότ AI ανοίγει κουβέντα και πείθει άλλα δώδεκα να σταματήσουν τη δουλειά
- Τι είπε ο Ρογκαβόπουλος για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό: «Θα πάνε… μέχρι τέλους»
- «Κόκκαλο» με τον Γεράσιμο Γεννατά: Νέες παραστάσεις στο Θέατρο Σημείο
- Άμεσα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ζητάει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]