Αλλάζει ο καιρός με βροχές και καταιγίδες : Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε
Ο καιρός αλλάζει ραγδαία με ισχυρές καταιγίδες, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά αναμένεται να προκαλέσουν βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σήμερα το μεσημέρι μετατράπηκαν σε «ποτάμια» δρόμοι της Ζακύνθου, έπειτα από καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το νησί.
Ο καιρός αλλάζει ραγδαία με ισχυρές καταιγίδες, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά αναμένεται να προκαλέσουν βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σήμερα το μεσημέρι μετατράπηκαν σε «ποτάμια» δρόμοι της Ζακύνθου, έπειτα από καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το νησί.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, σταδιακά από το πρωί της Πέμπτης αναμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και νότια, καταιγίδες στο Ιόνιο όπου βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά, και μέτριους και βαθμιαία ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο και σχεδόν θυελλώδεις στο Ιόνιο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Ειδικότερα, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική και Βόρεια Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα και στο Ιόνιο, οι οποίες μετά το απόγευμα θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα. Η ορατότητα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 9 βαθμούς), 8 έως 15 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 19 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 10 έως 17 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 5 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 17 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και μετά το απόγευμα τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.
Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα όπου τις νυχτερινές ώρες θα ενταθούν περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς μέτριους 5 μποφόρ. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.
Τα παράδοξα του φετινού φθινοπώρου
Σημαντικές αποκλίσεις παρουσίασαν οι τιμές των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών του 2020 (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος 2020), σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των τελευταίων δέκα ετών.
Οι αποκλίσεις των βροχοπτώσεων ήταν αξιοσημείωτες τόσο όσον αφορά στα ύψη, όσο και στη χωρική κατανομή τους
Το «πυκνό» δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 14 έτη στη χώρα μας, επιτρέπει τη μελέτη βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων σε μια περίοδο 10 ετών, η οποία μπορεί να αποτυπώσει μια κλιματική τάση και στη συγκεκριμένη περίπτωση να εντοπίσει σημαντικές αποκλίσεις. Επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά 10 μετεωρολογικοί σταθμοί από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr: 5 σταθμοί από τη Δυτική Ελλάδα (Δερβίζιανα Ιωαννίνων, Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Αμαλιάδα, Ιωάννινα, Κέρκυρα) και 5 σταθμοί από την Κρήτη (Ηράκλειο, Τζερμιάδο Λασιθίου, Ανώγεια Ρεθύμνου, Βρύσσες Χανίων, Σπήλι Ρεθύμνου) (Χάρτης).
Σύμφωνα με την ανάλυση, κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου του 2020 τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στην περιοχή της Κρήτης και όχι στην «παραδοσιακά» πιο βροχερή πλευρά της χώρας μας, τη Δυτική Ελλάδα (Πίνακας). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στο Ηράκλειο Κρήτης το φθινόπωρο του 2020 κατέγραψε συνολικά 447 mm, παρουσιάζοντας μια αυξητική ποσοστιαία μεταβολή 257% σε σχέση με το μέσο όρο των φθινοπώρων 2010-2019, ενώ τα χαμηλά ύψη βροχής του φετινού φθινοπώρου στη Δυτική Ελλάδα αποτυπώνονται στο μετεωρολογικό σταθμό στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων όπου κατέγραψε 288 mm, παρουσιάζοντας μια μείωση στην ποσοστιαία μεταβολή που φτάνει τα 62%.
Στον πίνακα που ακολουθεί, διακρίνονται οι ποσοστιαίες μεταβολές των φετινών βροχοπτώσεων σε σχέση με το μέσο όρο των ετών 2010-2019 στους 10 επιλεγμένους σταθμούς.
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen