Κοροναϊός : Τέσσερα «κλειδιά» για άρση του lockdown – Γιατί φοβούνται οι ειδικοί την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων
Η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει καθημερινά, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να καταλήξει στο χάρτη εξόδου από το lockdown, το οποίο σε κάθε περίπτωση αναμένεται να παραταθεί, όπως κατέστησε σαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Ολοένα και αργότερα, μετατίθεται η άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν παρουσιάζουν την επιθυμητή πτώση που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» της χώρας.
Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα.
Η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει καθημερινά, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να καταλήξει στο χάρτη εξόδου από το lockdown, το οποίο σε κάθε περίπτωση αναμένεται να παραταθεί, όπως κατέστησε σαφές, μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αυτή είναι εξάλλου και η θέση των επιστημόνων οι οποίοι αν και παραδέχονται ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, τονίζουν ότι θα χρειαστεί και άλλη παράταση του lockdown πέρα από αυτή που έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς υπάρχει ο φόβος για περαιτέρω διασπορά του ιού και νέα πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, αν ανοίξουν άμεσα λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση.
Ο Δεκέμβριος εξάλλου έκανε ποδαρικό με 2.199 νέα κρούσματα, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να εξακολουθούν να είναι στο κόκκινο, και άλλες 18 περιοχές στη χώρα να εμφανίζονται επιβαρυμένες από τον κοροναϊό.
Οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι περιορισμοί εως τις γιορτές, αναμένεται να ληφθούν και να παρουσιαστούν, από τον πρωθυπουργό προς το τέλος της εβδομάδας. Θα προηγηθεί η εισήγηση των ειδικών για το: αν και τι θα ανοίξει και πότε.
Τα τέσσερα «κλειδιά» για το άνοιγμα της χώρας
Τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι ημερομηνίες. Άπαντες πλέον επαναλαμβάνουν πως οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον θέμα, αφού ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις καθημερινές πλέον συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Oι βασικές παράμετροι που θα συνυπολογιστούν είναι τέσσερις:
- Πίεση στο σύστημα υγείας
- Ημερήσια κρούσματα
- Εισαγωγές – εξιτήρια στα νοσοκομεία
- Δείκτης θετικότητας
Δεδομένη η παράταση του lockdown – Τα σενάρια για γιορτές καραντίνας
Η παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, είναι δεδομένη, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία , όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών ενώ την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών.
Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι ακόμη είναι υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση ενώ άφησε «παράθυρο» να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.
Όπως όλα δείχνουν, το lockdown θα παραταθεί ως έχει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια, ότι μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων αναμένεται από το νέο έτος και όχι νωρίτερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης μπορεί απλά να περιλαμβάνουν την παράταση της καραντίνας έως τις 14 Δεκεμβρίου και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν κοντά σε αυτή την ημερομηνία να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την έξοδο από το lockdown.
Βέβαιο, θεωρείται ότι την περίοδο των εορτών δεν θα επιτρέπονται μετακινήσεις εκτός νομού μόνιμης κατοικίας.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Την Πέμπτη τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν προγραμματισμένη σύσκεψη με κυρίαρχο θέμα τα σχολεία. Θα συμμετέχουν σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, και εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας.
Τα σενάρια για άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου έχουν απομακρυνθεί. Αυτό που αναμένεται να συζητηθεί είναι η επαναλειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων στις 14 του μήνα ή μετά τις γιορτές.
Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, η συζήτηση, μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα.
«Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα, υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα», πρόσθεσε.
Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων
Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα τονίζουν οι ειδικοί που εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νέους θανάτους, που καταγράφηκε χθες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.199 νέα κρούσματα κοροναϊού, 111 νέους θανάτους, ενώ 596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μαύρη πρωτιά έχει η Θεσσαλονίκη με 538 κρούσματα, και ακολουθούν η Αττική με 413, η Λάρισα με 112, η Πέλλα με 85, η Δράμα με 81 και η Μαγνησία με 70.
Οι ειδικοί συνεχίζουν να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων προετοιμάζοντάς μας για γιορτές καραντίνας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δυο-τρεις μερες και προς το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις επ’αυτού. «Αρκετά δύσκολα είναι τα πράγματα για να κάνουμε ελεύθερα Χριστούγεννα», εκτίμησε, μιλώντας στο MEGA.
Σε ότι αφορά, στην χθεσινή αύξηση των νέων κρουσμάτων, είπε ότι είναι αναμενόμενο να μην είναι ομαλή η πορεία των κρουσμάτων και μέρα με τη μέρα να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, προσθέτοντας ότι για αυτό το λόγο «στην επιδημιολογία κοιτάμε τον κυλιόμενο μέσο όσο επτά ημερών».
Γενικά υπάρχει μια ελάττωση σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, συμπληρώνοντας ωστόσο αυτή η ελάττωση κατά την εκτίμησή του δεν είναι επαρκής, με την έννοια ότι τα κρούσματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πολλά. «Είτε είναι 1.500 είτε είναι 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας μια εξήγηση γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα είπε ότι «αίσθηση μου είναι ότι ξεκινήσαμε από ψηλά», εξηγώντας ότι μετά το καλοκαίρι υπήρχαν πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, συνεπώς «η βάση από την οποία ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ήταν αρκετά ψηλή». Για αυτό «υπάρχει αντίσταση στο να κατεβούν οι αριθμοί των κρουσμάτων γρήγορα».
Στάθηκε δε στη σημασία της τήρησης των υπάρχοντων μέτρων, που πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.
«Με τόσα κρούσματα δεν μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς τις γιορτές »
Ιδιαίτερα ανήσυχος για τον χθεσινό αριθμό των κρουσμάτων (2.199), εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», ενώ σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, εκτίμησε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται.
Eξηγώντας τους λόγους που μπορεί τα χθεσινά κρούσματα να είναι τόσο αυξημένα, τόνισε ότι μπορεί να είναι κρούσματα που τα τεστ έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί.
«Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ωστόσο, όπως είπε, μιλώντας στον Σκάι, εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανησυχητικό. «Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους. «Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διασωληνώσεις», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις