Η μαστίχα της Χίου αποτελεί φυσική ασπίδα για το πεπτικό μας σύστημα
Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα της φύσης. Ας το θυμόμαστε κάθε φορά που απολαμβάνουμε ένα ποτηράκι...
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Η φυσική μαστίχα Χίου είναι καταχωρημένη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως “παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης” με τις ακόλουθες ενδείξεις:
1. ήπια δυσπεπτικά ενοχλήματα
2. συμπτωματική θεραπεία ήπιας φλεγμονής του δέρματος και επούλωση μικρών δερματικών πληγών
Η μαστίχα Χίου κυκλοφορεί στα φαρμακεία σε κάψουλες και πίνεται από το στόμα. Η δοσολογία ποικίλλει ανά περίπτωση ασθενούς. Η μαστίχα Χίου σε σκόνη δεν έχει την ίδια βιοδιαθεσιμότητα με τις κάψουλες ούτε μπορεί να υπολογισθεί πόση ακριβώς ποσότητα λαμβάνει ο ασθενής. Ο γαστρεντερολόγος θα σας ενημερώσει για τον τρόπο χρήσης της μαστίχας Χίου.
Η μαστίχα είναι το προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου που φύεται και ευδοκιμεί αποκλειστικά στη Νότια Χίο. Εκκρίνεται με την μορφή δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω προκλήσεως επιφανειακών τομών από αιχμηρά όργανα. Η φρέσκια ρητίνη, μετά ολιγοήμερη παραμονή της κάτω από τον θάμνο, στερεοποιείται υπό την επίδραση των καλοκαιρινών καιρικών συνθηκών (έντονη ηλιοφάνεια και ξηρασία) που επικρατούν στη περιοχή. Ακολούθως, το στερεοποιημένο προϊόν συλλέγεται και καθαρίζεται από τους μαστιχοπαραγωγούς.
Από τον 1ο έως τον 7ο μ.Χ. αιώνα, η μαστίχα χρησιμοποιείται από τους πρακτικούς γιατρούς και βοτανολόγους κυρίως για τη θεραπεία γαστρικών διαταραχών. Στην αντίληψη των ανθρώπων της εποχής εκείνης, η χρήση της μαστίχας συντελούσε στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ειδικότερα, αρχαίοι Έλληνες ιατροί (σύμφωνα με πηγές των Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη, Θεόφραστου, Γαληνού) αναφέρουν την χρήση της μαστίχας για ανακούφιση από τους οξείς επιγαστρικούς πόνους και την δυσπεψία.
Η μαστίχα Χίου παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) είναι ένα κοινό βακτηρίδιο του στομάχου που σε ορισμένους ανθρώπους δυνατόν να προκαλέσει πόνο στην άνω κοιλιά, φούσκωμα, ναυτία ή έμετο.
Η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) εντοπίζεται στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο (δηλαδή το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) ενός ανθρώπου. Περίπου οι μισοί ενήλικες Έλληνες έχουν λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του.
Μελέτη που έγινε με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο Δρ Κωνσταντίνο Ντάμπο στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείου Χίου αξιολόγησε την επίδραση της μαστίχας Χιου σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου σε ενδεδειγμένες ποσότητες έχει σαφή βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαίωσε δεδομένα που υπήρχαν από το παρελθόν σε πειραματόζωα και τα οποία υποδείκνυαν τη δράση εκχυλισμάτων και ουσιών της μαστίχας, έναντι της αποίκισης αυτού του τόσο σημαντικού στην εμφάνιση του έλκους βακτηριδίου.
Πέρα όμως από τους Έλληνες ερευνητές, μνεία πρέπει να γίνει και στον δρ Farhad U. Huwez ο οποίος με τρεις δημοσιευμένες μελέτες – αναφορές, εκθειάζει τη δράση της μαστίχας έναντι του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού και την αναδεικνύει ως θεραπεία για το έλκος (δωδεκαδάκτυλικό αλλά και γαστρικό), ακόμη και σε μικρές ποσότητες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σημείωνεται ότι η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα μικρόβια όπως για παράδειγμα τα Escherichia coli, Bacilus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis αλλά και μύκητες όπως διάφορα στέλεχη της Candida.
Μοναδικά τερπένια όπως το α – πινένιο, το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περίλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, δικαιολογώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα συστατικά της μαστίχας συνεργάζονται το ένα με το άλλο ώστε να αποδώσουν στη μοναδική αυτή ρητίνη τις ξεχωριστές της ιδιότητες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις