Βαρουφάκης για ΑΑΔΕ : Αδιανότητο το φορολογικό λογισμικό της χώρας να το ελέγχει η τρόικα
Αναποτελεσματικό και ανεπαρκή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Επέκρινε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι το φορολογικό λογισμικό της χώρας παραμένει στα χέρια της ΑΑΔΕ που είναι εξαρτημένη από την τρόικα
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Αναποτελεσματικό και ανεπαρκή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Επέκρινε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι το φορολογικό λογισμικό της χώρας παραμένει στα χέρια της ΑΑΔΕ που είναι εξαρτημένη από την τρόικα και θεώρησε απαράδεκτο «να μην έχουν τον πλήρη έλεγχό του ούτε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά ούτε και το υπουργείο Οικονομικών!».
Αμαρτωλά αγαθά
Αναφερόμενος στα νέα μητρώα που δημιουργούνται με το σχέδιο νόμου για την «στήριξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αμαρτωλά αγαθά όπως είναι τα καύσιμα, ο καπνός και τα οινοπνευματώδη» ανέδειξε τρεις διστάσεις που πλήττονται και που αφορούν ατομικές ελευθερίες, εθνική ασφάλεια και κυριαρχία αλλά και τεχνολογική ανάπτυξη.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως και αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «βιαιοπραγεί», τα δίνει όλα και πάλι στον έλεγχο της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνοντας και εμπεδώνοντας τη χρεοδουλοπαροικία στην οποία έχει μετατραπεί η χώρα μας, όπως ανέφερε. «Είμαστε», είπε «σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας, που δεν επιτρέπει σε έναν ευσυνείδητο υπουργό, που έχει στόχο το συγύρισμα δημοσίου φορολογικού λογισμού, να το κάνει!».
Επιτελικό παρακράτος
Ο κ. Γ. Βαρουφάκης, θέλοντας να αναδείξει, όπως είπε, το ρόλο που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκχωρήσει στην ΑΑΔΕ, ανέφερε πως ακόμα και το πρόγραμμα «Γέφυρα» είναι υπό την εποπτεία της, και λαμβάνει μέχρι και μπόνους επί των εισπραχθέντων Τελών ή επί του εκπλειστηριάσματος των κατασχεμένων. Αυτό, είπε, «δεν είναι επιτελικό αλλά ένα επιτελικό παρακράτος, ένα θλιβερό φέουδο, χωρίς καν ντόπιο φεουδάρχη».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σχολίασε κατά την ομιλία του και τις καταγραφές των κρουσμάτων της πανδημίας λέγοντας πως με ευθύνη της κυβέρνησης και του επιτελικού της κράτους «οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακή πλατφόρμα υπεράνω υποψίας», «έχουμε και διπλά μητρώα ασθενών» και διερωτήθηκε σε ποια λογισμικά εταιριών έχουν ανατεθεί αυτά τα ηλεκτρονικά.
Παράδοση σε αμαρτωλό πολυεθνικό κολοσσό
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν επικριτικός και για την τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με τα ΕΛΤΑ λέγοντας πως προετοιμάζει «την παράδοσή τους σε αμαρτωλό πολυεθνικό κολοσσό».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ζήτησε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που έχει καταθέσει για την θέσπιση Ειδικού Ψηφιακού Φόρου 4% επί των μεικτών εσόδων στις πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένου γνωστές ως FANGS (απ’ τα ακρωνύμια των εταιρειών Facebook, Amazon, Netflix, Google, Spotify).
Ανέφερε ότι οι πολυεθνικές αυτές εταιρείες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής στη χώρα μας να έχουν και την οικονομική εκμετάλλευση των χρηστών ολόκληρη και την μηδενική πληρωμή φόρων, εκμεταλλευόμενες την χρονοκαθυστέρηση της νομοθέτησής μας, η οποία δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τη νέα εδραιωμένη πραγματικότητα Οι περισσότερες χώρες, τόνισε, έχουν προχωρήσει σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως ένας τέτοιος ψηφιακός φόρος, είναι ασήμαντος οικονομικά για αυτές τις σημερινά ψηφιακές εταιρείες-μεγαθήρια αλλά πολύτιμο έσοδο για την χώρα. Όταν μάλιστα, όπως ανέφερε, οι ψηφιακές αυτές εταιρείες απαλλοτριώνουν, μονοπωλούν και κεφαλαιοποιούν σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης κάθε βιβλίο, ρούχο, εργαλείο, τραγούδι, ταινία, κάθε γεωγραφικό σήμα GPS, κάθε συνταγή ή ιατρική διάγνωση, κάθε προσωπική φωτογραφία και δεδομένο, δημιουργώντας τράπεζες πληροφοριών, δίκτυα και λογισμικό διακίνησης αμύθητης αξίας. «Αυτό που αποκαλούμε “ψηφιακή παραοικονομία”», όπως τόνισε.
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις