Σαουδική Αραβία : Δεν έχουμε σχέση με τη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα
«Δεν είναι η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας να εμπλέκεται σε δολοφονίες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου, Αντελ αλ-Τζουμπέιρ, για τις κατηγορίες της Τεχεράνης περί εμπλοκής του Ριάντ στη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ που υποδήλωσε ότι το βασίλειο έπαιξε ρόλο στη δολοφονία διακεκριμένου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα την περασμένη εβδομάδα.
«Συνωμοσία»
Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε την Παρασκευή σε επίθεση κοντά στην Τεχεράνη, την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν απέδωσε στο Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό της. Το Ισραήλ δεν απάντησε επίσημα σε αυτές τις κατηγορίες.
Τη Δευτέρα, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε λόγο για «συνωμοσία», στον λογαριασμό του στο Instagram, αναφέροντας μυστική συνάντηση στη Σαουδική Αραβία μεταξύ του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμάντ μπιν Σαλμάν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, αλλά το Ριάντ τη διέψευσε. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρισκόταν τότε στη Σαουδική Αραβία.
«Οι εσπευσμένες επισκέψεις του Πομπέο στην περιοχή, μια τριμερής συνάντηση στη Σαουδική Αραβία και οι δηλώσεις του Νετανιάχου δείχνουν όλα αυτήν τη συνωμοσία, η οποία αποδείχθηκε δυστυχώς με μια δειλή τρομοκρατική ενέργεια την Παρασκευή που είχε ως αποτέλεσμα το μαρτύριο ενός από τους σημαντικότερους υπευθύνους της χώρας», έγραψε ο ιρανός υπουργός.
«Για όλα τα αρνητικά…»
«Ο Ζαρίφ θέλει οπωσδήποτε να κατηγορήσει το βασίλειο για όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν στο Ιράν. Θα μας κατηγορήσει επίσης για τους προσεχείς σεισμούς και πλημμύρες;», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Τζουμπέιρ. «Δεν είναι η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας να εμπλέκεται σε δολοφονίες» σημείωσε.
It is not the policy of Saudi Arabia to engage in assasinations; unlike Iran, which has done so since the Khomeini Revolution in 1979. Ask us, and ask many other countries who have lost many of their citizens due to Iran’s criminal and illegal behavior!
— Adel Aljubeir عادل الجبير (@AdelAljubeir) December 1, 2020
Σε αντίθεση με άλλες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, το σαουδαραβικό βασίλειο δεν έχει καταδικάσει επίσημα τη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα.
Η Σαουδική Αραβία, μεγάλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και το Ιράν, εχθρός της Ουάσιγκτον, διατηρούν πολύ τεταμένες σχέσεις. Το Ριάντ υποστηρίζει την πίεση της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ επί του Ιράν, που κατηγορείται παρά τις διαψεύσεις του ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.
Η αντιπαλότητα
Η αντιπαλότητα μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν χρονολογείται από το 1979, έτος θριάμβου της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης.
Οι δύο χώρες, των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί από το 2016, αναμετρήθηκαν σε αρκετούς πολέμους δια πληρεξουσίων στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ ή στη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν συλληφθέντες των μετεκλογικών επεισοδίων μέχρι τη δίκη
- IBM: Επιχειρηματικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη με γνώμονα τα κριτήρια ESG
- Κυβερνοασφάλεια: Η T-Mobile έπεσε θύμα Κινέζων χάκερ
- Spirit AeroSystems: Οικονομική «ένεση» 350 εκατ. δολαρίων από την Boeing
- Tapestry: «Φρένο» στη συγχώνευση με την Capri, ιδιοκτήτρια των Versace και Michael Kors
- COP29: Πώς θα «πρασινίσουν» οι αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς να επηρεαστεί ο πληθυσμός τους