Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ συνιστά ικανοποίηση της απαίτησης των ελλήνων παραγωγών να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου για την επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσή τους με τις εμπορικές αλυσίδες, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης τους
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Στην τελική ευθεία πριν εισέλθει στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τίθεται το νομοσχέδιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, το οποίο προβλέπει την «Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».
Επισημαίνεται ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου έχει τεθεί από τις 20 Νοεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 15:00.
Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ συνιστά ικανοποίηση της απαίτησης των ελλήνων παραγωγών να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου για την επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσή τους με τις εμπορικές αλυσίδες, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης τους.
Συγκεκριμένα, με το ως άνω προτεινόμενο νομοσχέδιο για την πάταξη του φαινομένου των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα:
Αποσαφηνίζονται οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.
Αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών.
Ενσωματώνεται η παραπάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο, με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνισή του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη εντός του 2021 να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την κοινοτική αυτήν οδηγία, ο κ. Βορίδης έσπευσε να την ολοκληρώσει αμέσως.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις