Κοροναϊός : Η αριθμητική των κρουσμάτων και η σύγκριση με την πρώτη καραντίνα
Ο φόβος της έξαρσης, η ελπίδα της «μεγάλης ξαφνικής καθόδου» των κρουσμάτων και οι ανησυχίες των επιστημόνων
«Πρόκειται για μία νέα έξαρση κι «ανάκαμψη» της πανδημίας του κοροναϊού που δεν έχει καταγραφεί σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή πρόκειται για μια πρόσκαιρη αύξηση κρουσμάτων εν όψει ραγδαίας καθόδου όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Απρίλιο με την πρώτη καραντίνα;»
Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς και τους επιστήμονες μετά τα 2.199 κρούσματα που κατεγράφησαν την Τρίτη σε όλη τη χώρα και τα 2.186 χθες Τετάρτη. Κι αυτό όχι γιατί υπήρξε μία αύξηση περίπου 1.150 κρουσμάτων –δηλαδή υπερδιπλασιασμός διαγνώσεων – από εκείνα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.
Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι αυτός ο αριθμός νέων λοιμώξεων είναι μεγαλύτερος από τα κρούσματα που σημειώθηκαν την αντίστοιχη ημέρα (Τρίτη 24 Νοεμβρίου) της προηγούμενης εβδομάδας όταν είχαν εντοπισθεί 2.135 και την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2.152 νέες λοιμώξεις. Δηλαδή μετά από μία περίοδο σταδιακής μείωσης –το τελευταίο 10ημερο- των κρουσμάτων κατά 12-20%, εμφανίζεται μία «ανάκαμψη» του αριθμού των νέων φορέων. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε πιο αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Το ανησυχητικό είναι ακόμη ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν προέρχεται από μεγαλύτερο αριθμό τεστ, αφού αυτά που είχαν πραγματοποιηθεί τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περισσότερα κατά 2.000-3.000.
Επιπλέον είναι ενδεικτικό ότι σε καμιά άλλη χώρα όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία που είχαν το τελευταίο δεκαήμερο-όπως κι η χώρα μας- τάση σημαντικής μείωσης κρουσμάτων δεν υπήρξε αυτή η αιφνιδιαστική αύξηση των νέων φορέων για δύο τουλάχιστον 24ωρα κι η τάση ήταν διαρκώς καθοδική. Κάτι που αποδίδεται αρχικά στη μεγάλη δυναμική της νόσου, στην μη τήρηση σε πολλές περιοχές των περιοριστικών μέτρων ή και σε άλλες αστάθμητες παραμέτρους.
Με κύριο φόβο ότι ο συνεχιζόμενος μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων και σε ηλικίες άνω των 64 , θα οδηγήσει σε νέο κύκλο εισαγωγών ΜΕΘ , θανάτων κλπ . Επιπρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν έχουν σταθεροποιηθεί το ποσοστό των νέων φορέων από την ανάλυση των λυμάτων στην Θεσσαλονίκη που πραγματοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Ανησυχία για νέο κύκλο εισαγωγών σε ΜΕΘ
Όμως , σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτές οι διακυμάνσεις να είναι παρόμοιες με αυτές που υπήρξαν στην πρώτη καραντίνα την περασμένη άνοιξη. Κάτι που εύχονται να συμβεί τις επόμενες ημέρες και στη χώρα μας. Κι αυτή η προοπτική –σύμφωνα με μία εκδοχή- της «κατάρρευσης» του αριθμού των κρουσμάτων εντός λίγων 24ωρων ίσως οδηγεί κυβερνητικά στελέχη σε στάση σχετικής αναμονής.
Η διακύμανση στην πρώτη καραντίνα
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο τα πρώτα σημαντικά περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο εμπορικών κέντρων, εστίασης κι άλλων ) ελήφθησαν στις 15 Μαρτίου και το ολικό lockdοwn υπήρξε στις 22 Μαρτίου.
Τότε λοιπόν τα κρούσματα έπεσαν ραγδαία μετά τις 12 Απριλίου δηλαδή ουσιαστικά 26-28 μέρες αργότερα. Όμως μέχρι τότε παρουσιάζονταν κάποιες ενδεικτικές αυξομειώσεις, ακόμη και την προηγουμένη αυτής της ημέρας .
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3 Απριλίου (δηλαδή περίπου 20 ημέρες μετά τα περιοριστικά μέτρα) τα κρούσματα ήταν 139, στις 7 Απριλίου οι νέοι φορείς ήταν 20 κι ενώ όλοι μιλούσαν για καθοδική τάση υπήρξε αναζωπύρωση. Κι έτσι στις 8 Απριλίου (περίπου 24 μέρες μετά το κλείσιμο των εμπορικών κλπ) ήταν πάλι 77 και δύο ημέρες αργότερα 71. Ωσπου μετά τις 13 Απριλίου υπήρξε πτωτική πορεία των νέων λοιμώξεων στα όρια του εκμηδενισμού, εκτός από μία ημέρα όταν βρέθηκαν τα δεκάδες κρούσματα στον χώρο διαμονής των αλλοδαπών στο Κρανίδι και μερικές πρόσκαιρες μικρομεταβολές…
Κάτι αντίστοιχο με «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας είχε παρατηρηθεί τότε και σε άλλες χώρες προς της μεγάλης καθόδου των νέων φορέων περίπου πάλι 25-30 ημέρες ύστερα από τη λήψη σημαντικών περιοριστικών μέτρων. Καθ’ ότι αυτό το χρονικό διάστημα θεωρείται ότι χρειάζεται για να ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων από τις διαδοχικές επιμολύνσεις που είχαν ξεκινήσει την περίοδο που δεν υπήρχαν μέτρα, κι έτσι να λήξει η «αδρανειακή» διασπορά του κορωνοϊού λόγω της αρχικής φοράς κι υπερμετάδοσης.
Ωστόσο φαίνεται τώρα ότι ο συντελεστής μετάδοσης δεν έχει περιορισθεί στο 0,6 που ήταν στις 12 Απριλίου αλλά κυμαίνεται στο 0,8. Σημειώνεται ότι τώρα η καραντίνα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου και στην υπόλοιπη χώρα στις 7 του ίδιου μήνα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου