Δείτε το βίντεο της προσσελήνωσης στον «Ωκεανό των Καταιγίδων»
Τα δείγματα είναι πλέον έτοιμα για αποστολή στη Γη
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Έτοιμα για αποστολή στη Γη είναι πλέον τα δείγματα σκόνης και πετρωμάτων που συνέλεξε το Chang’e-5, η τελευταία ρομποτική αποστολή της Κίνας στη Σελήνη.
Η κάψουλα που περιέχει τα δείγματα θα μεταφερθεί αρχικά σε σκάφος που περιμένει σε σεληνιακή τροχιά, πριν πάρει τελικά το δρόμο για τη Γη.
Η επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ώρες ή την Παρασκευή –οι μυστικοπαθείς κινεζικές αρχές συνηθίζουν να ανακοινώνουν τις εξελίξεις κατόπιν εορτής.
Στο μεταξύ, κρατικά κινεζικά μέσα δημοσιοποίησαν το θεαματικό βίντεο της προσσελήνωσης στην περιοχή Oceanus Procellarum (Ωκεανός των Καταιγίδων), το βορειοδυτικό άκρο της ορατής πλευράς του φεγγαριού.
Οι εικόνες της ευρυγώνιας κάμερας δείχνουν πολυάριθμους κρατήρες να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται καθώς το σκάφος πετά πάνω από την αχανή ηφαιστειογενή πεδιάδα, πριν τελικά πάρει κάθετη θέση για την προσεδάφιση το απόγευμα της Τρίτης.
Η σεληνάκατος του Chang’e-5 χρησιμοποίησε υψομετρητή ακτίνων γάμμα για να παρακολουθεί την απόσταση από το έδαφος και οπτικά όργανα για να ανιχνεύει τυχόν κινδύνους και να επιλέξει ασφαλές σημείο προσεδάφισης.
Το σκάφος προσσεληνώθηκε κοντά στην κορυφή του Mons Rümker, ενός ηφαιστείου που εκτιμάται ότι έμεινε ανενεργό πριν από περίπου 1,2 δισεκατομμύριο χρόνια.
Διαφορετικό βίντεο που μετέδωσαν κινεζικά μέσα δείχνουν τη σεληνάκατο να εκτείνει έναν ρομποτικό βραχίονα και να συλλέγει δείγματα από το υπέδαφος.
Τα δείγματα έχουν ήδη μεταφερθεί στο σκάφος ανόδου, το οποίο θα πυροδοτήσει τον πυραυλοκινητήρα του για να πετάξει μέχρι το σκάφος επιστροφής που περιμένει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Περίπου 2 κιλά βράχων και σκόνης θα πρέπει να μεταφερθούν από το σκάφος ανόδου στο σκάφος επιστροφής, μια περίπλοκη επιχείρηση που θα αποτελέσει την πρόβα για την επιστροφή Κινέζων αστροναυτών από το φεγγάρι την επόμενη δεκαετία.
Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος επιστροφής θα εισέλθει σε γήινη τροχιά και θα απελευθερώσει την κάψουλα με τα δείγματα, η οποία θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Μογγολίας κάποια στιγμή στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το Chang’e-5 είναι η τρίτη αποστολή της Κίνας που προσεδαφίζεται στο φεγγάρι –ένας τεχνικός άθλος που μόνο οι ΗΠΑ και η πρώην ΕΣΣΔ έχουν φέρει εις πέρας στο παρεθλόν.
Περίπου 200 κιλά γεωλογικών δειγμάτων από τη Σελήνη έχουν έρθει στη Γη με τις αμερικανικές αποστολές Apollo και τις σοβιετικές Luna τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Όλα τα δείγματα έχουν ηλικία άνω των 3 δισεκατομμυρίων ετών. Τα πολύ νεότερα δείγματα που φέρνει το Chang’e-5 από τον Ωκεανό των Καταιγίδων μπορεί να αποκαλύψουν πότε ακριβώς η Σελήνη έπαψε να είναι γεωλογικά ενεργή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις