Η πανδημία φέρνει πιο κοντά την εποχή της ψηφιακής ιατρικής
Το χάος που έφερε η επέλαση του κοροναϊού αναγκάζει γιατρούς και νοσοκομεία να συνεργαστούν με τις εταιρείες του Διαδικτύου
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Τα νοσοκομεία της Ισπανίας δεν είχαν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ανταλλαγής φακέλων όταν η πανδημία γονάτισε τη χώρα τη φετινή άνοιξη. Ακόμα και στις ΗΠΑ, επτά στα δέκα νοσοκομεία χρησιμοποιούν ακόμα το φαξ και τα ταχυδρομεία για την αποστολή ιατρικών φακέλων.
Όλα αυτά ίσως σύντομα αλλάξουν: το χάος που έφερε η επέλαση του κοροναϊού επιταχύνει τη μετάβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες ιατρικής, διαπιστώνει ο Economist.
Άρθρο του βρετανικού περιοδικού επικαλείται εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών McKinsey, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα της αγοράς ψηφιακής ιατρικής –από τα online φαρμακεία μέχρι τα έξυπνα ρολόγια που παρακολουθούν την καρδιακή λειτουργία- θα εκτοξευτούν από τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 στα 600 δισεκατομμύρια το 2024.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν ο πανδημικός κοροναϊός είχε πια κατακτήσει σχεδόν όλο τον πλανήτη, οι επενδύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες ψηφιακής υγείας υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και έφτασαν τα 8,4 δις. δολάρια, υπολογίζει η εταιρεία ερευνών CB Insights.
Παρακολούθηση κατ΄οίκον
Παγιδευμένοι στα σπίτια τους λόγω των λόκνταουν, οι πολίτες δείχνουν διατεθειμένοι να υιοθετήσουν την τεχνολογία της τηλεϊατρικής, λέει ο Economist.
Πρόσφατη μελέτη σε 16 εκατομμύρια Αμερικανούς, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, έδειχνε ότι η χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής αυξήθηκε κατά 30 φορές από τον φετινό Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο.
Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έδειχνε ότι σχεδόν οι μισοί γιατροί στις ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τεχνολογίες που παρακολουθούν σε μόνιμη βάση τους ασθενείς, όπως αισθητήρες που καταγράφουν διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος.
Από τον Ιούνιο, το διάσημο Mayo Clinic, μη κερδοσκοπικό δίκτυο νοσοκομείων στις ΗΠΑ, συνεργάζεται με τη νεοσύστατη εταιρεία τηλεϊατρικής Medically Home προκειμένου να προσφέρει εξ αποστάσεως «φροντίδα νοσοκομειακού επιπέδου», από απεικονιστικές εξετάσεις μέχρι ενδοφλέβιες φαρμακευτικές αγωγές.
Η Geisinger, μια άλλη αλυσίδα νοσοκομείων στις ΗΠΑ, συνεργάζεται με τη Siemens Healthineers για την επέκταση των υπηρεσιών παρακολούθησης από απόσταση.
Ψηφιακές προδιαγραφές
Προκειμένου να ανθήσει η αγορά της ψηφιακής ιατρικής, μια απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο καθορισμός κοινών προδιαγραφών για την συλλογή και καταγραφή δεδομένων –τέτοια στάνταρτ σήμερα δεν υπάρχουν, κάτι που καθιστά δύσκολη, για παράδειγμα, την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε νοσοκομεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη προωθεί κοινές προδιαγραφές για την τήρηση ιατρικών φακέλων, ενώ η κυβέρνηση της Ινδίας παρουσίασε τον Αύγουστο σχέδιο καθιέρωσης μιας «ψηφιακής ιατρικής ταυτότητας» που θα προσφέρει διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών παρόχων υγείας.
Ανάλογες πιέσεις ασκεί και η Κίνα. Μάλιστα η κινεζική εταιρεία Yidu Cloud, μια πλατφόρμα νέφους που απευθύνεται σε νοσοκομεία, πιθανότατα έχει ήδη στην κατοχή της τη μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων υγείας στον κόσμο, γράφει το βρετανικό περιοδικό.
Προσπάθειες για την καθιέρωση κοινών προδιαγραφών καταβάλλει και η Apple, της οποίας το έξυπνο ρολόι μπορεί μεταξύ άλλων να ανιχνεύει την κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή της καρδιάς που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο κλάδος της ψηφιακής ιατρικής δελεάζει και άλλους μεγάλους παίκτες του Διαδικτύου –η Google έχει τη Verily, θυγατρική που εστιάζεται στις βιοϊατρικές επιστήμες, ενώ η Amazon ίδρυσε τον Νοέμβριο το δικό της online φαρμακείο. Στο μέλλον, ο ψηφιακός βοηθός Alexa της Amazon θα μπορούσε να διαγιγνώσκει την Covid-19 από τους ήχους του βήχα των χρηστών.
Οι γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας εισβάλλουν στην αγορά υπηρεσιών υγείας και στην Κίνα, με το online φαρμακείο της Alibaba να αναφέρει αύξηση των εσόδων του κατά 74% το εξάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο.
Όπως όλα δείχνουν, η πανδημία μας οδηγεί σε μια υβριδική νέα κατάσταση, στην οποία οι πάροχοι υγείας θα συνεργάζονται όλο και περισσότερο με εταιρείες που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο και την ψηφιακή οικονομία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις