Τα πουλιά που θυμούνται «ποιος είπε τι»
Οι πιτσιλωτοί σπίνοι μπορούν να αναγνωρίζουν και να θυμούνται τα τιτιβίσματα που προέρχονται από διαφορετικά άτομα του σμήνους.
Ο πιτσιλωτός σπίνος είναι ένα είδος πουλιών το οποίο συναντάται σε μεγάλη συχνότητα στην Αυστραλία. Όπως απέδειξε πρόσφατη έρευνα βρετανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, τα πανέμορφα αυτά πουλιά έχουν ένα κοινό επικοινωνιακό γνώρισμα με τον άνθρωπο: μπορούν να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά μέλη της κοινότητάς τους από το τιτίβισμα, το οποίο είναι χαρακτηριστικό για κάθε άτομο.
Εκλεπτυσμένος τρόπος επικοινωνίας
Μέσα από μία σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πουλιά του είδους αυτού μπορούν να απομνημονεύουν και να ξεχωρίζουν μέχρι και 50 διαφορετικά τιτιβίσματα πουλιών. «Η εκπληκτική μνημονική ικανότητα των πουλιών του είδους αυτού καταδεικνύει ότι ο εγκέφαλος των πουλιών είναι προσαρμοσμένος έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε εκλεπτυσμένους τρόπους επικοινωνίας» σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ψυχολογίας και Νευρολογίας Φρέντερικ Θιούνισεν, συμπληρώνοντας ότι «για τα ζώα, η ικανότητα να αναγνωρίζουν την πηγή και το σημαινόμενο ενός καλέσματος πουλιού απαιτεί πολύπλοκες δεξιότητες, κι αυτό είναι κάτι που ξεκάθαρα τα πουλιά αυτού του είδους έχουν αναπτύξει».
Εξερευνώντας τη μνήμη των πουλιών
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με 20 άτομα του είδους Taeniopygia guttata. Τα πουλιά τοποθετήθηκαν σε έναν χώρο όπου με το ράμφος τους μπορούσαν να πατήσουν ένα κουμπί, το οποίο ενεργοποιούσε διάφορους ήχους έξι δευτερολέπτων. Μερικοί από αυτούς τους ήχους είχαν επιλεγεί από τους επιστήμονες να χρησιμοποιηθούν ως επιβράβευση για τα πουλιά. Έτσι, εάν αυτά δεν πατούσαν το κουμπί πριν το τέλος των έξι δευτερολέπτων στους κατάλληλους ήχους, ανταμείβονταν με τροφή.
Στο τέλος της διαδικασίας αυτής τα πουλιά είχαν καταφέρει να ξεχωρίζουν τους ήχους οι οποίοι θα τους έδιναν πρόσβαση στην τροφή. Με αυτόν τον τρόπο, σε ένα επόμενο βήμα, οι ερευνητές άφησαν τα πουλιά να ακούσουν πολλά διαφορετικά τιτιβίσματα προερχόμενα από άτομα του ίδιου είδους και να διαπιστώσουν αν καταφέρνουν να τα ξεχωρίσουν. Κατά μέσο όρο, τα πουλιά μπόρεσαν να αναγνωρίσουν 42 διαφορετικούς ήχους και να τους θυμούνται μέχρι κι έναν μήνα μετά από το πρώτο άκουσμά τους.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, προηγούμενες έρευνες είχαν καταδείξει ότι τα πουλιά έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν ένα απλό «συντακτικό» για να δημιουργούν διαφορετικά νοήματα στα τιτιβίσματά τους, ενώ η συγκεκριμένη έρευνα επικυρώνει ότι ο εγκέφαλος των πουλιών έχει αναπτυχθεί ώστε να επιτυγχάνεται η επικοινωνία μέσω του ήχου.
- Νέο σχέδιο συμφωνίας στην COP29 – Η Ευρώπη αντιδρά για το κόστος
- Χρήστος Μάστορας: «Έχω διαγνωσθεί με διάσπαση προσοχής, πήγα σε δύο ψυχίατρους
- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Αυξήθηκαν οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ [πίνακες]
- Στημένος ο «αγώνας της χρονιάς» ανάμεσα στον Μάικ Τάισον και τον Τζέικ Πολ; Κάποιοι λένε ότι έχουν αποδείξεις
- Ρόμπερτσον εναντίον Τσιμίκα στα playoffs του Nations League
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser