ΕΕ : Αυστηρότερες ρυθμίσεις για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς
Νέες ρυθμίσεις επιχειρούν να περιορίσουν τη μονοπωλιακή δύναμη που έχουν αναπτύξει τεχνολογικοί κολοσσοί στην «Άγρια Δύση» των ψηφιακών αγορών
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Νέες προτάσεις πρόκειται να καταθέσει εντός των ερχόμενων εβδομάδων η ΕΕ, μέσω των οποίων στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς –και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματικών μοντέλων- των μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφόρμων, επανακαθορίζοντας τον ρόλο της ένωσης ως παγκόσμιας τεχνολογικής αστυνομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει τα ρυθμιστικά της σχέδια που σκιαγραφούν τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες θα πρέπει να απομακρύνουν γρήγορα παράνομο περιεχόμενο, αλλά και να μην χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συνθλίψουν τους αντιπάλους τους και να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα μέσα από τις ιστοσελίδες τους. Η επιτροπή σχεδιάζει κυρώσεις για τις τυχόν παραβιάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόστιμα και πιθανό διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.
Στο πλαίσιο των νέων σχεδίων, όσο μεγαλύτερη είναι μια εταιρεία και όσο πιο ισχυρή είναι η επιρροή της –βάσει κριτηρίων που περιλαμβάνουν το μερίδιό της στην αγορά και τον τζίρο της- τόσο περισσότερες θα πρέπει να είναι και οι υποχρεώσεις της.
Οι κανόνες μπορεί να μην στοχοποιούν κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση, όμως είναι πιθανό να εφαρμοστούν σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που περιλαμβάνουν την Alphabet, τη θυγατρική της Google, τη Facebook και την Amazon, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Ως αντίδραση στις επερχόμενες ρυθμίσεις, οι τεχνολογικές εταιρείες και όμιλοι εντός της βιομηχανίας έχουν καταφερθεί εναντίον των νέων κανόνων για τον ανταγωνισμό που, όπως λένε, θα μπορούσαν να κάμψουν την καινοτομία.
«Κινδυνεύουμε να περιορίσουμε ολόκληρα οικοσυστήματα εξαιτίας των ανησυχιών ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν καταστεί υπερβολικά ισχυρές», δήλωσε στη WSJ ο Kayvan Hazemi-Jebelli, σύμβουλος ανταγωνισμού και ρυθμίσεων της Computer & Communications Industry Association, ένα λόμπι που εκπροσωπεί εταιρείες που περιλαμβάνουν την Amazon, τη Facebook και την Google.
Οι νέες προτάσεις πρόκειται να παρουσιαστούν στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις εθνικών κυβερνήσεων και ευρωκοινοβουλίου πριν την εφαρμογή τους, σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Εκπρόσωπος του Facebook παρέπεμψε τη WSJ σε προγενέστερα σχόλια της εταιρείας κατά τη διάρκεια των δημόσιων διαβουλεύσεων της ΕΕ για ορισμένες από τις νομοθετικές προτάσεις. Τον Σεπτέμβριο, το Facebook ανέφερε ότι προκρίνει τη διατήρηση των τρεχόντων κανονισμών και ότι η οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα έπρεπε να υποχρεώνει τις εταιρείες να απομακρύνουν περιεχόμενο πριν αυτό προλάβει να σημανθεί ως ακατάλληλο.
Σε ανάρτησή του την Τετάρτη γύρω από τα ρυθμιστικά σχέδια της ΕΕ, ο Xavier Garambois, αντιπρόεδρος της Amazon για το εμπόριο εντός της ΕΕ, τόνισε ότι η ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι «οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλες τις εταιρείες». Μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Amazon επιβεβαιώνει τα σχόλια του λόμπι που αναφέρουν ότι οι προτάσεις τις ΕΕ θα μπορούσαν να κάμψουν την καινοτομία.
Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ η Google δεν ανταποκρίθηκε σε σχετική κρούση της WSJ.
Στην αντιπρότασή της τον Σεπτέμβριο, η Google ανέφερε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να «θολώσει» τα όρια μεταξύ παράνομου περιεχομένου και περιεχομένου που είναι μεν νόμιμο αλλά δυνητικά βλαβερό «από την πίσω πόρτα της ρύθμισης ασαφώς προσδιορισμένων βλαβών».
Η Apple, σε αντιπρότασή της στα τέλη Ιουνίου σχετικά με τους δυνητικούς νέους κανόνες της ΕΕ για τις μεγάλες πλατφόρμες σημείωσε ότι κάθε νέος νόμος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην «διαφορετικότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των πλατφόρμων», επισημαίνοντας ότι διαφορετικές εταιρείες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο «δραστηριοποιούνται σε θεμελιωδώς διαφορετικές αγορές και αποκομίζουν κέρδος από τις υπηρεσίες τους με πολύ διαφορετικούς τρόπους».
Η πίεση της ΕΕ για ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου έπεται αντίστοιχων συζητήσεων στις ΗΠΑ, όπου ένα πάνελ υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόσφατα πρότεινε τον περιορισμό της φερόμενης ως κατάχρησης της κυριαρχίας ορισμένων πλατφόρμων στην αγορά. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί επεξεργάζονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση το ενδεχόμενο να καταστήσουν τις πλατφόρμες υπόλογες για το περιεχόμενό τους.
Στη Βρετανία, που πλησιάζει στο τέλος της μεταβατικής περιόδου για την αποχώρησή της από την ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν σχέδια δημιουργίας μονάδας εντός της αρχής ανταγωνισμού της χώρας, ειδικά αφιερωμένης στον έλεγχο της συμπεριφοράς των κυρίαρχων διαδικτυακών πλατφόρμων.
Η νέα μονάδα θα ξεκινήσει να εργάζεται τον Απρίλιο και θα μπορούσε να μπλοκάρει αποφάσεις των τεχνολογικών κολοσσών, να απαιτήσει μετατροπές και να επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαγκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι οι νέοι κανονισμοί είναι αναγκαίοι εξαιτίας της ισχύος που έχουν αποκτήσει επί της κοινωνίας οι διαδικτυακές πλατφόρμες αλλά και λόγω της ανάγκης επιβολής των ευρωπαϊκών αρχών στον τρόπο που διαχειρίζονται τις αγορές τους.
«Είναι δίκαιο να πούμε ότι από τη στιγμή που έχεις πρόσβαση στην αγορά, εμείς θα πρέπει να δημιουργήσουμε τους κανονισμούς λειτουργίας αυτών των αγορών», δήλωσε. «Δεν μπορεί να υπάρχουν αυταρχικά καθεστώτα που αποφασίζουν ούτε οι αποφάσεις να λαμβάνονται στις εταιρικές αίθουσες συσκέψεων. Είναι καιρός η δημοκρατία να προλάβει τις εξελίξεις».
Μεταξύ των απαιτήσεων ανήκει και η υποχρέωση διασφάλισης ότι τα δεδομένα που συλλέγονται στην πλατφόρμα δεν χρησιμοποιούνται για να αποκλείσουν τους ανταγωνιστές, και ότι οι πλατφόρμες δεν θα χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να προωθήσουν τις δικές τους υπηρεσίες βγάζοντας τον ανταγωνισμό τους εκτός παιχνιδιού.
Η Βεστάγκερ πρόσφατα κατέθεσε μήνυση εναντίον της Amazon καταγγέλλοντας τέτοιου είδους παραβιάσεις, μετά από τρεις ξεχωριστούς ελέγχους για ανάλογες συμπεριφορές εις βάρος της Google που κατέληξαν σε επιβολή προστίμων που ξεπέρασαν τα $9 δισ. στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Και οι δύο εταιρείες διαψεύδουν την ενοχή τους.
Η Βεστάγκερ έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια διενεργώντας ελέγχους εις βάρος της Google, της Amazon, της Facebook και της Apple. Οι προσπάθειές της έχουν καταλήξει σε πρόστιμα και αλλαγές των επιχειρηματικών πρακτικών των εταιρειών. Ταυτόχρονα, η ΕΕ έχει επιβάλει νέους κανόνες προστασίας δεδομένων που έχουν οδηγήσει σε σειρά ερευνών των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών προστασίας της ιδιωτικότητας εντός της ένωσης εις βάρος μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να αναγκάσουν τις εμπλεκόμενες εταιρείες να πάψουν να αποστέλλουν δεδομένα για τους κατοίκους της ΕΕ σε αμερικανικό έδαφος.
Οι νέες προτάσεις θα δώσουν στις προτάσεις και τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να επιβάλουν αλλαγές σε μια ολόκληρη αγορά, όχι μόνο σε μεμονωμένες εταιρείες όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
«Το νόημα της δυνατότητας διενέργειας ερευνών στην αγορά και της επιβολής μετατροπών είναι το να κρατήσουμε αυτή την αγορά ανοιχτή», τόνισε η ίδια. «Διαφορετικά προκύπτει ο κίνδυνος της αύξησης των μονοπωλίων σε ευθεία αναλογία με την αύξηση των ψηφιακών αγορών».
Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να εναρμονίσει τους κανόνες αστυνόμευσης παράνομου και βλαβερού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έφτασε αφού ορισμένες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, υιοθέτησαν εθνικούς κανονισμούς που υποχρεώνουν τις εταιρείες να απομακρύνουν παράνομο περιεχόμενο εντός 24 ωρών. Οι προτάσεις της ΕΕ επιχειρούν να δημιουργήσουν μηχανισμούς προσφυγής για ανθρώπους ή εταιρείες που θέλουν να αμφισβητήσουν την απομάκρυνση αναρτήσεων.
Το νέο νομοσχέδιο της ΕΕ θα ξεκαθαρίζει τι θεωρείται παράνομο και θα προσπαθεί να αποσαφηνίσει τον ορισμό του βλαβερού και ψευδούς περιεχομένου, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης.
Αν και οι παραβιάσεις που αφορούν παράνομο περιεχόμενο θα τιμωρούνται με πρόστιμα, οι κανόνες γύρω από την παραπληροφόρηση θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται κυρίως σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, η ΕΕ κινείται προς τη δημιουργία νομοθεσίας και για το συγκεκριμένο ζήτημα στη διάρκεια των ερχόμενων ετών, αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Οι εθνικές αρχές θα αναλαμβάνουν την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου και τα σχετικά πρόστιμα, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να συντονίσει τις εθνικές υπηρεσίες και να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση του τομέα, αναφέρει στη WSJ ο επίτροπος εσωτερικών αγορών, Thierry Breton.
Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα υποχρεώνονται επίσης σε μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τους αλγόριθμους ταξινόμησης του περιεχομένου τους. Όταν αυτοί χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν περιεχόμενο που προσελκύει τα περισσότερα κλικ και τη μεγαλύτερη εμπλοκή των χρηστών για να μεγεθύνει τα κέρδη, ενδέχεται να καταλήγουν να επιταχύνουν την εξάπλωση ρητορικής μίσους ή αβάσιμων κατηγοριών.
Οι προτάσεις ενδέχεται να δώσουν στην ένωση τη δυνατότητα να διασπάσει μια εταιρεία που προβαίνει σε τακτικές παραβιάσεις. Όμως νομικοί και η Βαστάγκερ έχουν αναφέρει πως αμφιβάλλουν για το κατά πόσον η ΕΕ θα μπορούσε ποτέ να ασκήσει αυτού του είδους την εξουσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις