Πανδημία, ρατσισμός και παραπληροφόρηση, ένα ρεπορτάζ με κόμικ
Η δημοσιογραφική αφήγηση, το ρεπορτάζ, έχει πολλές τεχνικές και όσο περνούν τα χρόνια μαζί με την τεχνολογική εξέλιξη, ανακαλύπτονται και νέες. Πρωτοπόρος στη δημοσιογραφική αφήγηση με κόμικ είναι ο Josh Neufeld ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε ένα θέμα -οπτικοποιώντας επιστημονική έρευνα- για τη σχέση που έχει ο ρατσισμός, με την παραπληροφόρηση για την πανδημία.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στο ρεπορτάζ του η «Ιστορία δύο Πανδημιών: Ιστορικές απόψεις για τις επίμονες φυλετικές ανισότητες», ο Josh Neufeld χρησιμοποιεί μια διαφορετική μορφή δημοσιογραφικής αφήγησης.
Περιγράφει το θέμα του με κόμικς.
O εναλλακτικός καρτουνίστας είναι γνωστός για τις αφηγήσεις του σε πραγματικά και όχι φανταστικά θέματα. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν αφηγήθηκε τις αγωνίες και τις περιπέτειες των αμερικανών από τον τυφώνα Κατρίνα.
Με στόχο να αναδείξει μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine δημιούργησε ένα νέο κόμικ.
Το κόμικ βασίζεται στην έρευνα και συμπεριλαμβάνει συνεντεύξεις από τους τρεις ερευνητές: Lakshmi Krishnan, S. Michelle Ogunwole και Lisa A. Cooper.
Οι τρεις ιατροί είναι οι βασικοί χαρακτήρες του κόμικ, το οποίο εξηγεί τις φυλετικές ανισότητες στην υγεία και την εξάπλωση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού και της πανδημίας της γρίπης του 1918.
Τα αποσπάσματα του λόγου των επιστημόνων – που βρίσκονται μέσα στις φούσκες- προέρχονται απευθείας από τις συνεντεύξεις τους με τον Neufeld. Το κείμενο σε ορθογώνια κουτιά περιλαμβάνει την αφήγηση του Neufeld – εκτός από περιπτώσεις όπου χρησιμοποιεί εισαγωγικά για να υποδηλώσει μια άμεση αναφορά – ατάκα.
Στις περιπτώσεις όπου ο Neufeld παραθέτει αυθεντικό κείμενο από το ερευνητικό άρθρο των γιατρών, απεικονίζει τους συγγραφείς να μιλούν από κοινού – σαν χορός ελληνικής τραγωδίας. Ουσιαστικά, οι φωνές των επιστημόνων καθοδηγούν την αφήγηση.
Οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονται στο κόμικ προέρχονται από πραγματικές δημοσιεύσεις και πολλά από τα σχέδια βασίζονται σε φωτορεπορτάζ, (φωτογραφίες του φωτογράφου του Associated Press, Bebeto Matthews, με ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για μάσκες προσώπου και φαγητό στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Απρίλιο.
Δείτε εδώ τη δημοσιογραφική αφήγηση με comic
Eίναι ο πρώτος που καθιέρωσε την «ειδικότητα» comics journalist, ενώ διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν Visula Arts and Graphics.
Πηγή: journalistsresource
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις