Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, παρά μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Μόνο ένας ντόπιος από τους παλιούς του νησιού θα μπορούσε να μας αποκαλύψει πώς στ’ αλήθεια φτιάχνεται αυτή η…ιστορική λιχουδιά, αλλά και οι σεφ της νέας γενιάς που την έχουν ανακαλύψει, την δημιουργούν με όρους αυθεντικότητας και παράδοσης.

Έτσι και ο Τάσος Αντωνίου, μύστης της ελληνικότητας και της απλότητας, ζυμώνει αυτή την νόστιμη «λαδένια» και μοσχοβολά ο τόπος νοστιμιά.

Υλικά

350 g. χλιαρό νερό στους 40οC

8 g. μαγιά ξερή

1 πρέζα ζάχαρη

500 g. αλεύρι σκληρό

70 g. ελαιόλαδο

1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

λίγη ρίγανη αποξηραμένη

1 ντομάτα

1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με κρυσταλλική ζάχαρη την οποία θα ρίξουμε σε ένα δοχείο με νερό.

Αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο διάλυμα.

Σε μπολ αναμειγνύουμε αλεύρι σκληρό με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν κόμποι. Προσθέτουμε το θαλασσινό αλάτι στο μείγμα και το διάλυμα με τη μαγιά. Αναμειγνύουμε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να δένουν.

Στη συνέχεια, ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοόμορφη μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης και την αφήνουμε σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, κοντά σε ζεστό σημείο. Μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο!

Κατόπιν λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί με διάμετρο 25 εκατοστών. Με απαλές κινήσεις σηκώνουμε τη ζύμη από το μπολ και τη μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί. Στρώνουμε τη ζύμη προσεκτικά στο ταψί ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC.

Για την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη. Απλώνουμε λίγα λίγα τα υλικά της γέμισης πάνω στο ζυμάρι. Προσοχή να ισομοιράσουμε τα λαχανικά σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας.

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι η λαδένια να ροδίσει καλά και να αφρατέψει.

Σερβίρουμε σε κομμάτια όσο η λαδένια είναι χλιαρή ή ακόμη και κρύα.