Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται και ζητούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας – Στη Λευκωσία ο Δένδιας
Επίσκεψη στην Λευκωσία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παρουσίας Ελλάδας και Κύπρου στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία, πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Επίσκεψη στην Λευκωσία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παρουσίας Ελλάδας και Κύπρου στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία, πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Συντονισμός ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι συζητήσεις όπως είναι φυσικό θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην περιοχή και το συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο Κυπριακό.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο τριήμερο προηγήθηκε ένας διπλωματικός μαραθώνιος του Νίκου Δένδια για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν καθημερινές οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με πάρα πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του ενόψει της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Τα μπλοκ στην ΕΕ
Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να ενισχύσει το μπλοκ των χωρών που έχουν διαμορφωθεί εντός της ΕΕ και είναι υπέρ των κυρώσεων και ταυτόχρονα να προσεταιριστεί χώρες ήταν αντίθετες σε κυρώσεις το προηγούμενο διάστημα και τώρα δείχνουν τάση μεταστροφής.
Ο Νίκος Δένδιας έχει συνομιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τους υπουργούς Εξωτερικών των εξής χωρών: Τσεχίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Λετονίας και Πολωνίας.
Η Τσεχία είναι μια από τις χώρες που τάσσονται υπέρ των κυρώσεων, τις οποίες επιδιώκουν η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία. Μάλιστα η Ολλανδία παρότι το προηγούμενο διάστημα δεν ήθελε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εσχάτως έχει αλλάξει ρότα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε το εμπάργκο όπλων για την Τουρκία.
Τα σενάρια
Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η ελληνική διπλωματία και η κυβέρνηση για το που θα κατασταλάξουν οι αποφάσεις της Συνόδου είναι δύο: Το ένα είναι η απόφαση για αυτόματη επιβολή κυρώσεων, και το δεύτερο είναι οι κυρώσεις να αποφασιστούν αλλά να μην ενεργοποιηθούν άμεσα. Κατά κάποιο τρόπο το δεύτερο σενάριο μοιάζει με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Οκτωβρίου.
Βεβαίως σύμφωνα με αναλυτές ο συμβιβασμός που μπορεί εντός της ΕΕ να υπάρξει είναι σε «ήπιες κυρώσεις». Αδιανόητο θεωρείται από την ελληνική πλευρά και φυσικά από την Κυπριακή Δημοκρατία να περάσει και αυτή η σύνοδος της ΕΕ χωρίς καμία επίπτωση για την Τουρκία.
Η πίεση του ευρωκοινοβουλίου
Προς αυτή την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στους ηγέτες της ΕΕ θέλει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με τα οποία θα είναι ένδειξη αδυναμίας της ΕΕ αν δεν επιβληθούν επιτέλους κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο όπου αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της Κύπρου.
Εξόχως χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ στον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελληνικής Βουλής Κώστα Γκιουλέκα, καθώς έκανε λόγο για την ανάγκη έμπρακτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο που πρέπει να επιδείξει η ΕΕ.
Το εμπάργκο όπλων στο τραπέζι
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για το πλαίσιο των κυρώσεων που θα ενεργοποιηθούν καθώς και στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Νοεμβρίου για το εμπάργκο όπλων, παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σήμερα για το τι θα ζητήσει η χώρα μας σε σχέση με τις κυρώσεις για την Τουρκία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
«Μετά από μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών έχουμε τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου που είναι σαφέστατα για το πλαίσιο κυρώσεων για να ενεργοποιηθούν. Το Νοέμβριο υπήρξε η αναφορά του πρωθυπουργού για το εμπάργκο όπλων. Και τα δύο θα συζητηθούν» είπε ο κ. Πέτσας.
Τι θα γίνει με το βέτο
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε η απάντηση του κ. Πέτσα και όταν ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει βέτο αν δεν την ικανοποιούν οι αποφάσεις του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ.
Σε ότι αφορά επίσης το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη νέα θέση της Τουρκίας για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, σε πλήρη αντιπαράθεση με τη λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «η θέση της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρώπης συνολικά με τα συμπεράσματα που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο παρελθόν είναι ξεκάθαρη».
Συνέπεια και συνέχεια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θα πρέπει η γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια και για ακόμα μια φορά ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε προσχηματικές τις προσκλήσεις διαλόγου της Τουρκίας καθώς όπως ανέφερε την ίδια ώρα εξέδιδε παράνομες Navtex.
«Συνέπεια και συνέχεια δεν ζητάμε μόνο εμείς αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας» είπε ο κ. Πέτσας.
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου