Ερντογάν και Αλίγιεφ εποικίζουν με τζιχαντιστές το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό σύρων προσφύγων και η χώρα έχει δαπανήσει σημαντικούς πόρους για την υγεία και την ευημερία τους. Ωστόσο, όπου άλλοι βλέπουν τραγωδία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ευκαιρίες.
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Συγκλονίζει βίντεο με τη διάσωση γυναίκας στην Ισπανία - Ήταν εγκλωβισμένη 3 μέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Γυναίκα έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
Για μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, η κρίση των σύρων προσφύγων έχει μετατραπεί σε ανθρώπινη τραγωδία. Τα παιδιά της Συρίας πωλούν τσίχλες στους δρόμους της Μοσούλης και συλλέγουν τρόφιμα σε αγροκτήματα στο Λίβανο, γράφει ο αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν, του American Enterprise Institute, σε άρθρο του στο National Interest.
Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού
Η ιορδανική τηλεόραση καταγράφει τη δεινή θέση των κοριτσιών προσφυγόπουλων που κάποτε ονειρεύονταν να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι, αλλά κατέληξαν ως δεύτερες σύζυγοι για να ξεφύγουν από τα στρατόπεδα των προσφύγων. Οι Σύροι επιβιβάζονται σε επικίνδυνα σκάφη και φουσκωτές βάρκες στην απέλπιδα προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Μερικοί τα καταφέρνουν, αλλά πολλοί όχι.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό σύρων προσφύγων και η χώρα έχει δαπανήσει σημαντικούς πόρους για την υγεία και την ευημερία τους. Ωστόσο, όπου άλλοι βλέπουν τραγωδία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ευκαιρίες.
Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για την εφαρμογή πολιτικών εθνοκάθαρσης (Reuters)
Δεν έχει μόνο εργαλειοποιήσει το πρόβλημα, απειλώντας να γεμίσει με πρόσφυγες τις ευρωπαϊκές ακτές προκειμένου να κερδίσει διπλωματικά ανταλλάγματα, αλλά έχει χρησιμοποιήσει κυρίως τους σουνίτες πρόσφυγες σ’ έναν δημογραφικό πόλεμο εναντίον των μειονοτήτων της Τουρκίας, επιδιώκοντας τη διάβρωσή τους.
Σύμφωνα με τούρκους κοινοβουλευτικούς και επαρχιακούς αξιωματούχους, οι κορυφαίες υπηρεσίες του Ερντογάν προσφέρουν στους σουνίτες Αραβες της Συρίας την ευκαιρία να ξεφύγουν τόσο από τα στρατόπεδα προσφύγων όσο και να αποκτήσουν τα προνόμια της τουρκικής υπηκοότητας.
Οι δύο στόχοι του Ερντογάν
Και στις δύο περιπτώσεις, οι στόχοι του Ερντογάν είναι απλοί: χρησιμοποιήστε σουνίτες ισλαμιστές για να αραιώσετε τις μειονότητες, ή να αλλάξετε τους συσχετισμούς υπέρ του κόμματός μου.
Στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την ίδια στρατηγική. Δικαιολόγησε τις στρατιωτικές επιδρομές της Τουρκίας ως ενέργειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και πιο πρόσφατα, με τη ρητορική της δημιουργίας ουδέτερης ζώνης ή ζώνης ασφαλείας, για τον επαναπατρισμό σύρων προσφύγων.
Σύροι μισθοφόροι στο πλευρό της Τουρκίας
Στην πραγματικότητα, η πολιτική του ήταν η εθνοκάθαρση των περιοχών αυτών από Κούρδους, Χριστιανούς και Γεζίντι προκειμένου να τους αντικαταστήσει με σουνιτικές αραβικές ισλαμικές κοινότητες. Και τα στραβά μάτια που έκανε η διπλωματία, ήταν αυτά που ενεργοποίησαν το στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν.
Ισως, αυτή η επιτυχία ενέπνευσε τον Ερντογάν και τον σύμμαχό του, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, να επαναλάβουν την ίδια στρατηγική στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Χιλιάδες τζιχαντιστές
Η Τουρκία διευκόλυνε τη μετακίνηση περισσότερων από 7.700 σύρων ισλαμιστών στο Αζερμπαϊτζάν τους μήνες πριν το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, καθώς και ανακρίσεις αιχμαλώτων πολέμου. Αρκετοί δημοσιογράφοι από το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την παρουσία σύρων μισθοφόρων.
Παρά τις ρητορείες του Αλίγιεφ για το Καραμπάχ ως την καρδιά του Αζερμπαϊτζάν, λίγοι Αζέροι θα ήθελαν να ζήσουν εκεί: το Αζερμπαϊτζάν είναι πλούσια σε πετρέλαιο χώρα και οι περισσότερες θέσεις εργασίας και υποδομές βρίσκονται γύρω από το Μπακού, 250 μίλια μακριά.
Στο Καραμπάχ, όσοι επιστρέφουν από το μέτωπο υπονοούν ότι σύροι μισθοφόροι στέλνουν ταυτόχρονα τα μέλη της οικογένειάς τους στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια επιδιώκουν να εγκατασταθούν στις νότιες περιοχές του Καραμπάχ, οι οποίες έχουν πλέον επιστρέψει στο αζερικό κράτος.
Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Reuters)
Ενώ ο Ερντογάν και ο Αλίγιεφ μπορεί να γιορτάζουν την απελευθέρωση της περιοχής από τους Χριστιανούς, η αντικατάστασή τους με μισθοφόρους συνιστά ωρολογιακή βόμβα για τον Νότιο Καύκασο. Δεν θα προκαλέσουν μόνο εντάσεις με τη σιιτική πλειονότητα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά εάν επιχειρήσουν να ενωθούν με τζιχαντιστές στον Βόρειο Καύκασο, μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να προκαλέσουν ευρύτερη ρωσική επέμβαση.
Ατιμώρητοι…
Η Τουρκία επέλεξε τέλεια τη χρονική στιγμή του πολέμου. Ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι η Ουάσιγκτον είχε στρέψει την προσοχή της στην εσωτερική εκλογική διαδικασία και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Ρούμπιν, οι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ θα έπρεπε να απαιτήσουν από το Αζερμπαϊτζάν να θέσει υπό κράτηση όλους τους μισθοφόρους. Οι σύροι μισθοφόροι που συμμετείχαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να τεθούν υπό κράτηση.
Η αδράνεια όχι μόνο θα ρίξει λάδι στη φωτιά της περιοχής αλλά επίσης θα εγγυόταν περαιτέρω θρησκευτική βία και δημογραφικά παιχνίδια καθώς ο Ερντογάν και, τώρα, ο Αλίγιεφ θα συμπεράνουν πως πραγματικά μπορούν να μένουν ατιμώρητοι στο έγκλημα.
Πηγή: news.am
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις