Ζισκάρ Ντ’ Εστέν : Ο φιλέλληνας ηγέτης που δεν ήθελε να αφήσει «τον Πλάτωνα να περιμένει» – Η φιλία του με τον Καραμανλή
«Υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις από τους εταίρους μας. Η χώρα ήταν ανοργάνωτη, η δημοκρατία της δεν είχε ακόμη εδραιωθεί, δεν είχε κοινά σύνορα με κάποιο κράτος-μέλος. Πήρα την απόφαση, τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Και (...) υπέγραψα την πράξη ένταξης της Ελλάδας στην Κοινότητα, στις 28 Μαΐου 1979 στην Αθήνα», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στη Le Monde ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν.
- Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό - «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης, είχε μακρά και ειλικρινή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικούς σταθμούς της ελληνικής νεότερης ιστορίας.
Μάλιστα διέθεσε στον έλληνα Εθνάρχη, το προεδρικό αεροσκάφος του για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974, πριν ορκιστεί νέος πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, τον οποίο είχε τοποθετήσει (ως διακοσμητικό) Πρόεδρο της Ελλάδας, η Δικτατορία.
Επιπλέον, το 1974 υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα με έκτακτη και άμεση αποστολή του αναγκαίου αριθμού Μιράζ σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.
Κυρίως όμως ο ντ’ Εστέν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, (που μετέπειτα μετεξελίχθηκε σε ΕΕ).
Ο πολιτικός που δεν ήθελε να αφήσει τον «Πλάτωνα να περιμένει», έκαμψε τις αντιρρήσεις των ομολόγων του και πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια:
«Υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις από τους εταίρους μας. Η χώρα ήταν ανοργάνωτη, η δημοκρατία της δεν είχε ακόμη εδραιωθεί, δεν είχε κοινά σύνορα με κάποιο κράτος-μέλος. Πήρα την απόφαση, τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Και όπως είχα, την εποχή εκείνη, την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΟΚ, υπέγραψα την πράξη ένταξης της Ελλάδας στην Κοινότητα, στις 28 Μαΐου 1979 στην Αθήνα», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στη Le Monde ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν.
«Έξω πάμε καλά»
«Ο Ζισκάρ με βοήθησε μέχρις σκανδάλου» είχε παραδεχτεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Μπορώ να πω και εις βάρος των συμφερόντων των Γάλλων αγροτών, που αντέδρασαν έντονα, και της δημοτικότητας του», σημείωνε.
Μάλιστα και αναφορικά με την πλήρη στήριξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην ελληνική προσπάθεια ένταξης στην ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πεί την περίφημη φράση:«Έξω πάμε καλά».
Η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ νωρίτερα από ό,τι η Ισπανία και η Πορτογαλία χάρη στον Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Και για χατήρι του ασφαλτοστρώθηκε εκ νέου και διανοίχτηκε η Συγγρού.
Η προσωπική φιλία με τον Καραμανλή
Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν θεωρούταν κι ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο εκλιπών ήταν προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μάλιστα του είχε παραχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλίας για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974 και να ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης μετά τη δικτατορία. Με την επίσκεψή του ένα χρόνο μετά στην χώρα μας, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν νομιμοποιούσε παγκοσμίως την μεταπολίτευση αφού η Ελλάδα είχε μπει στο περιθώριο λόγω της δικτατορίας.
Ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταδικτατορικής εποχής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζούσε πριν την κατάλυση της Δημοκρατίας αλλά και καθ’ όλη την περίοδο της Δικτατορίας στο Παρίσι. Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς, ενώ όσο ζούσε στη γαλλική πρωτεύουσα ήρθε κοντά με τον Γάλλο πολιτικό Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.
Ο Ντ’ Εστέν θα ανερχόταν στην προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας το 1974 και η συμβολή του στην έναρξη της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα έμελλε να είναι καθοριστική.
Το καθεστώς πιεζόμενο από την έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο ζητά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει και να αναλάβει την εξουσία. Το μόνο που έχει να κάνει ο μετέπειτα Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας είναι να βρει ένα μέσο για να βρεθεί στην Αθήνα.
«Του διέθεσα αεροπλάνο»
Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, του παραχώρησε το προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε στην Αθήνα.
«Είχα γνωρίσει την Ελλάδα πριν από τη στρατιωτική δικτατορία, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Εκείνη την εποχή, η χώρα αυτή έδινε μία εικόνα παρακμής και αποδιοργάνωσης. Η αναταραχή αυτή στο υψηλότερο κρατικό επίπεδο οδήγησε στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας είχαν διακοπεί τελείως, είχα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ήταν εξόριστος στο Παρίσι και συγκέντρωνε γύρω του πολλούς συμπατριώτες του.
Λίγο μετά την εκλογή μου, οι συνταγματάρχες εκδιώχθηκαν από την εξουσία, λόγω της αδέξιας πρωτοβουλίας τους σχετικά με την Κύπρο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Του διέθεσα αεροπλάνο κι έτσι επέστρεψε στη χώρα του σε ένα Falcon της γαλλικής προεδρίας. Φυσικά, η εικόνα αυτή είχε τεράστια επιρροή» έλεγε στη Le Monde ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν.
Χιλιάδες κόσμου στο Ελληνικό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
«Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την εποχή της απελευθερώσεως» ακούγεται στο βίντεο που αποτυπώνει τις εικόνες της επιστροφής στην Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 24 Ιουλίου του 1974.
Ελληνίδες, Ελληνες. Αναλαμβάνω την ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας υπό συνθήκας κρισίμων και δ’ αυτήν και δια τον ελληνισμόν» έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. «Απευθύνομαι προς όλους σας και ιδιαίτερα προς την νεολαίαν και τας ενόπλες δυνάμεις της χώρας με την πρωτοβουλία των οποίων ήνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση της ομαλότητας» συνέχιζε.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθετε από το πρώτο λεπτό τις βάσεις για την εθνική συμφιλίωση. «Η ομόνοια, η σύμπνοια, η συμφιλίωσης λαού και στρατού, αποτελούν αυτή τη στιγμή εθνική επιταγή» έλεγε και έκλεινε τονίζοντας πως θα εργαστεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δημοκρατία και την ελευθερία.
Η εποχή των μνημονίων
Πολλά χρόνια αργότερα, την εποχή των μνημονίων, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε ζητήσει με δηλώσεις του να αφεθεί η Ελλάδα να πτωχεύσει: «Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της», δήλωνε.
Σε συνέντευξη του δε, το 2015 ζητούσε να «τεθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης» μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα.
Την ίδια στιγμή όμως, δήλωνε ότι «δεν μετανιώνει καθόλου» το ότι η Ελλάδα «μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» την 1η Ιανουαρίου 1981, όταν της χώρας ηγείτο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις