Να πάρω τα πράγματα με τη σειρά. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κούλογλου, για λόγους που δεν θα με απασχολήσουν, τραβάει κάποιο ζόρι με τη «λίστα Πέτσα». Δικαίωμά του.

Προ ημερών (οκτώ μήνες δηλαδή μετά τη «λίστα Πέτσα»!) έκανε ερώτηση στην Κομισιόν.

Τι σχέση έχει η Κομισιόν με τη «λίστα Πέτσα»; Καμία. Η Κομισιόν ασχολείται με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά ο Κούλογλου αυτούς έβλεπε, αυτούς ρώτησε.

Η Κομισιόν διά της επιτρόπου Βέρα Γιούροβα απάντησε μια αναμενόμενη γενικούρα.

Ο Κούλογλου που θέλει να βγάλει το ψωμί του ανακοίνωσε ότι κατόπιν ενεργειών του προέκυψε «ράπισμα» για την Ελλάδα. Υποθέτω ότι το ράπισμα (έστω σε απόδοση Κούλογλου…) ήταν τόσο ηχηρό ώστε το κατέγραψαν και οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ.

Την επομένη ρωτήθηκε για το «ράπισμα» η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η οποία απάντησε ότι η επίτροπος Γιούροβα δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα.

Και ο Κούλογλου; Κρύφτηκε; Διέφυγε στο εξωτερικό; Οχι. Βγήκε και δήλωσε ότι «δεν διαψεύδει η εκπρόσωπος της Κομισιόν» το ράπισμα, αλλά ότι «σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουν έτσι να το περάσουν».

Συγγνώμη αλλά πώς δεν διαψεύδει η Κομισιόν το «ράπισμα στην Ελλάδα» όταν δηλώνει ότι δεν αναφέρθηκε καν στην Ελλάδα;

‘Ή, για να το θέσω πιο κομψά, η ρόμπα φοριέται κουμπωμένη ή ξεκούμπωτη;

Αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο Αντώνης Λιβάνης που συνήθιζε να λέει ότι «το γελοίο είναι ο χειρότερος εχθρός της πολιτικής». Είχε δίκιο.

Και γι’ αυτό καλά θα έκαναν να το αναλογιστούν όσοι νομίζουν πως μπορούν να κάνουν πολιτική με τσουρέκια από τον Τερκενλή ή τον Τομ Χανκς στην Αντίπαρο ή με βόλτες στην Πάρνηθα.

Θέλω να ελπίζω πως είναι απλώς μια παρεξήγηση. Πως η παράταξη που ονομάζεται Αριστερά στην Ελλάδα δεν είναι κάτι σαν παράρτημα του Διαδικτύου κι ότι έχει σοβαρότερα πράγματα που την απασχολούν.

Αλλά μπορεί να μην είναι παρεξήγηση. Και βασικά ίσως να μην ενδιαφέρει.

Υποψιάζομαι απλώς ότι οι ίδιοι μοιραίοι άνθρωποι επανέρχονται στο ίδιο καταστροφικό ρεπερτόριο. Γιατί ο Μητσοτάκης έφαγε τσουρέκι κι όχι τρίγωνα Πανοράματος. Γιατί η Μαρέβα έκανε μοτοκρός κι όχι μπάτζι-τζάμπινγκ.

Θα μου πείτε οτι αυτο είναι το ρεπερτόριό τους, δεν ξέρουν άλλο.

Σωστό. Αλλά δεν είδα έως τώρα να τους ωφέλησε ιδιαίτερα. Και γι΄ αυτό θα μπορούσαν να το πάρουν κάπως διαφορετικά.

Αν τα ποδήλατα στην Πάρνηθα και τα τσουρέκια στην Τσιμισκή δεν πουλάνε, γιατί δεν δοκιμάζουν κάτι με σκι στην Αράχωβα;

‘Ή έστω με Άστον Μάρτιν στο Μπάντεν-Μπάντεν!