Διεθνής πλατφόρμα για ψηφιακή γεωργία και τρόφιμα
Η αποτελεσματικότητα των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων θα μπορούσαν να επωφεληθούν πάρα πολύ από τις ψηφιακές τεχνολογίες και για να διασφαλιστεί ότι θα συμβεί απαιτείται συντονισμένη και χωρίς αποκλεισμούς προώθηση καινοτόμων τεχνικών και ισορροπημένου πλαισίου πολιτική
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά την διάρκεια διαλόγου υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
«Το ψηφιακό χάσμα δεν είναι πουθενά πιο εμφανές από ό, τι στη γεωργία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu στο διάλογο.
Ο αντίκτυπος των ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία είναι τεράστιος, επηρεάζοντας δράσεις εντός της φάρμας, έρευνα και ανάπτυξη, αγορές, περιβάλλον και καταναλωτές, είπε ο Qu.
Πρόσθεσε επίσης «κινδύνους και προκλήσεις», ιδίως τις ανησυχίες των μικροκαλλιεργητών σχετικά με την ιδιοκτησία δεδομένων, την ιδιωτικότητα και την ευθύνη, καθώς και σοβαρές πιθανές επιπτώσεις στις αγορές εργασίας, πρόσθεσε.
Ο Γενικός Διευθυντής μίλησε στο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την ίδρυση της Διεθνούς Πλατφόρμας για Ψηφιακά Τρόφιμα και Γεωργία, μια διαδικτυακή εκδήλωση που φιλοξένησε ο FAO για να συζητήσει τις ευκαιρίες του ψηφιακού κόσμου για συστήματα γεωργικών τροφίμων με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους αγροτών, ακαδημαϊκούς ερευνητές , διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρείες τεχνολογίας.
Ο FAO, κατόπιν αιτήματος των μελών του, δημιουργεί τη Διεθνή Πλατφόρμα Ψηφιακών Τροφίμων και Γεωργίας, έναν ευέλικτο, ελαφρύ και συναινετικό μηχανισμό συντονισμού με εθελοντική συμμετοχή. Στόχος του είναι να παρέχει ένα περιεκτικό, πολυμερές φόρουμ για τον εντοπισμό και την ανταλλαγή τρόπων με τους οποίους οι παγκόσμιοι τομείς τροφίμων και γεωργίας μπορούν να εκμεταλλευτούν ψηφιακά εργαλεία που κυμαίνονται από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα βιβλία συναλλαγών blockchain έως τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για βελτιωμένο έλεγχο παρασίτων και γενετική καλλιέργειας, όπως καθώς και εργαλεία που επιτρέπουν τη βελτιστοποιημένη διαχείριση των φυσικών πόρων και έγκαιρη προειδοποίηση για απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια.
Τα αλγοριθμικά εργαλεία που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να καθοδηγούνται από τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υγείας των ζώων, καθώς και από θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.
Η πλατφόρμα
Η Διεθνής Πλατφόρμα για Ψηφιακά Τρόφιμα και Γεωργία σχεδιάστηκε στις αρχές του 2019 όταν 74 Υπουργοί Γεωργίας και εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου από διεθνείς οργανισμούς κάλεσαν τον FAO να αναπτύξει την ιδέα με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (GFFA).
Για να αναπτύξει το εννοιολογικό σημείωμα , ο FAO αξιοποίησε τις ιδέες των συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή και τα 18.000 μέλη της κοινότητας πρακτικής ηλεκτρονικής γεωργίας του FAO, καθώς και πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, του Διεθνούς Ταμείου Γεωργίας Ανάπτυξη, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το Τεχνικό Κέντρο Γεωργικής και Αγροτικής Συνεργασίας (CTA), η Παγκόσμια Τράπεζα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Ο FAO δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας και έχει αναπτύξει καινοτόμες εφαρμογές για την καταπολέμηση των επεμβατικών εντόμων που τρώνε καλλιέργειες και για τη διευκόλυνση της καθολικής πρόσβασης σε εξελιγμένα γεωχωρικά δεδομένα με τα εργαλεία EarthMap και OpenForis.
- Βαμβάκι: Πότε λήγει η προθεσμία για καταχώρηση ποσοτήτων για την ειδική ενίσχυση
- Το πανό αφιέρωμένο στον Λεσόρ και η απάντηση με… Οικονομόπουλο (vid)
- Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του δράστη που εγείρουν ερωτήματα
- Λεβαδειακός: «Όλη η Ελλάδα είδε τι συνέβη στην ισοφάριση της ΑΕΚ, ο διαιτητής ήθελε να κάνουμε Χριστούγεννα στο… γήπεδο»
- Πλάτων: Η ιδέα του αγαθού (Μέρος ΚΣΤ’)
- Αρκάς: Η μαγική καλημέρα της Δευτέρας