Κοροναϊός : Με προσεκτικά βήματα η επιστροφή στην κανονικότητα – Τι ανοίγει προσεχώς
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μετά τις 14 Δεκεμβρίου θα υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι που θα επιτρέψει την -πάντα προσεκτική- σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ολοένα και αργότερα μετατίθεται η επιστροφή στην όποια κανονικότητα μπορεί να υπάρξει, όταν ο κοροναϊός αφήνει το αποτύπωμά του σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Η παράταση του lockdown, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δεν αποτέλεσε κάποια έκπληξη, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί, ενώ η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων όχι μόνο δεν πέφτει αλλά καταγράφει νέα υψηλότερα ρεκόρ και δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από τον φονικό ιό.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μετά τις 14 Δεκεμβρίου θα υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι που θα επιτρέψει την -πάντα προσεκτική- σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Πάμε πολύ προσεκτικά. Θα ανοίξουμε αρχικά μόνο τα εποχικά είδη και θα περιμένουμε να δούμε σαφή σημεία αποκλιμάκωσης κρουσμάτων και πίεσης στο ΕΣΥ, πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά, καθώς και οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα, μετατέθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις καθημερινές συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνυπολογίζουν την η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, τους νοσηλευομένους και τον δείκτη θετικότητας. Σημαντικό ρόλο εξάλλου αναμένεται να παίξει και το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Το μόνο πράσινο φως που δόθηκε από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, είναι το άνοιγμα από Δευτέρα, των καταστημάτων με Χριστουγεννιάτικα είδη, όταν την ίδια στιγμή τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Οι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται διχασμένοι σε αυτό το θέμα, και όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων μετατίθεται για τη νέα χρονιά. Όπως πιθανολογείται η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα, ενώ για μετά τις 14 του μήνα τοποθετείται η λειτουργία με αυστηρούς όρους, των μικρών εμπορικών καταστημάτων και των κομμωτηρίων.
Φόβοι ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν τρίτο κύμα
Την ίδια ώρα, επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο κύμα πανδημίας. Είναι κάτι που τόνισε, μιλώντας στο MEGA, o Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, βγάζοντας ταυτόχρονα κραυγή αγωνίας για το γεγονός ότι παρά την καραντίνα, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά και ο αγώνας για κλίνες ΜΕΘ είναι διαρκής.
O ίδιος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία, ζήτημα το οποίο πρέπει να δει η πολιτεία. Χρειάζονται βαθιές θεσμικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και προσλήψεις. «Είμαστε λίγοι, δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά» είπε.
Προσθέτοντας ότι «τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας», αναγνώρισε την ανθρώπινη ανάγκη ο κόσμος να νιώσει την προετοιμασία για τις γιορτές ωστόσο σημείωσε πως απο υγειονομικής απόψεως χρειάζεται μεγάλη προσοχή. «Ως υγειονομικός δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά ένας μαραθώνιος. Ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε» είπε.
«Τριανταπέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου» κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.
Πρώτος στόχος να πέσει η πανδημία
Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι πρώτος στόχος είναι να πέσει η πανδημία και μετά να ανοίξει η αγορά, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με 2.000 κρούσματα την ημέρα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα, αξιολογούνται στις καθημερινές συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνυπολογίζουν την η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, τους νοσηλευομένους και τον δείκτη θετικότητας.
Η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει και αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία, θα ακούσει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων και ενδεχομένως θα υπάρχουν την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Τα επόμενα βήματα
Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα «έδειξε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως νυχτερινή διασκέδαση και μπαρ θα ανοίξουν ξανά μόνο όταν έχουμε εμβόλιο, ενώ το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, μόνο με κανόνες και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάσει σαφή βελτίωση.
Τα μέτρα περιορισμού θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου,με μόνη εξαίρεση τα καταστήματα εποχικών και δη Χριστουγεννιάτικων ειδών που ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μπορέσει να δώσει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για τους υπόλοιπους κλάδους την ερχόμενη εβδομάδα, όμως φυσικά όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Με τα σημερινά δεδομένα, τα SMS και ο περιορισμός κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα παραμείνουν.
Σκέψεις υπάρχουν να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, με αυστηρά μέτρα. Όμως εάν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα.
Είναι επίσης οριστικό πως δεν θα ανοίξει η εστίαση πριν τις γιορτές και η νυχτερινή διασκέδαση θα αργήσει ακόμη περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, καθώς «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης», καταλήγουν.
Μετά τις γιορτές το άνοιγμα των σχολείων
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά ενώ ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα, και το θέμα έχει λάβει διαστάσεις με φόντο τη διακηρυγμένη θέση κυβέρνησης και ειδικών ότι «τα σχολεία είναι αυτά που θα κλείνουν τελευταία και θα ανοίγουν πρώτα σε περιπτώσεις αυστηρών περιοριστικών μέτρων».
Σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων με θέμα την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν επί της αρχής το ενδεχόμενο αυτό, με αρκετούς εκ των επιστημόνων να ζητούν να μετατεθεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων.
Οι επιστήμονες ανανέωσαν το ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα, για να το συζητούν για άλλη μια φορά πριν καταλήξουν σε κοινή εισήγηση προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, σημαντικό έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή μετά την περίοδο των εορτών, που αναμένεται να έχουν αποδώσει πλήρως και τα μέτρα του lockdown.
- ΕΚΤ: Προειδοποιεί για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
- ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Μπαγιάτικο το «νέο» και το «καινοτόμο» που πουλάει, από κανάλι σε κανάλι
- H 85χρονη γιαγιά από τη Ζάμπια είναι το νέο, απίθανο είδωλο της μόδας
- Ολυμπιακός: Ο Κίναν Έβανς «πάτησε» παρκέ και μετράει αντίστροφα (pics, vids)
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ζαχάρως
- Κλιματική αλλαγή: Καμπανάκι κινδύνου για τη Μεσόγειο – Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο