Κοροναϊός : Τέσσερις εβδομάδες «κλείνει» το lockdown – Τι πήγε στραβά και δεν πέφτουν κρούσματα και διασωληνωμένοι
Μόνο κατά τις τέσσερις εβδομάδες του lockdown, καταγράφηκαν στη χώρα 56.728 νέα κρούσματα κοροναϊού, σε σύνολο 111.537, ενώ αυτές τις τέσσερις εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό, 1.957 άνθρωποι σε σύνολο 2.706 θανάτων από την αρχή της πανδημίας.
Ένας μήνας συμπληρώνεται από την επιβολή του δεύτερου lockdown στη χώρα, για την αποτροπή της διάδοσης του κοροναϊού, με τα αποτελέσματα ωστόσο να είναι απογοητευτικά.
Μετά το «μαύρο» Νοέμβριο, μαρτυρικός είναι και ο Δεκέμβριος καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, η λίστα των θανάτων είναι σοκαριστική όπως κι αυτή των διασωληνωμένων.
Και αυτό το μήνα, παρατηρείται το γεγονός οι νέες μολύνσεις να είναι μειωμένες μόνο τις ημέρες που γίνονται λιγότερα τεστ, ενώ η κατάσταση στα Νοσοκομεία παραμένει οριακή.
Το lockdown πήρε ακόμη μια παράταση, και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, με τα πάντα όμως να είναι ρευστά και όλα να εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Αμείλικτοι οι αριθμοί
Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «σκαρφάλωσε» χθες στους 622 ασθενείς και η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα και τα νέα περιστατικά δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη μείωση και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς χθες έφτασαν τα 1.882, ενώ υψηλός ήταν και ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων: 100 νεκροί σε μία μέρα.
Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Μόνο κατά τις τέσσερις εβδομάδες του lockdown, καταγράφηκαν στη χώρα 56.728 νέα κρούσματα κοροναϊού, σε σύνολο 111.537, ενώ αυτές τις τέσσερις εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό, 1.957 άνθρωποι σε σύνολο 2.706 θανάτων από την αρχή της πανδημίας.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ,
- Στις 7 Νοεμβρίου οπότε και επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown στη χώρα, είχαμε 2.556 νεα κρούσματα, που ανέβασαν το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 54.809, 207 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι και 34 πέθαναν λόγω κοροναϊού ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 749.
- Στις 14 Νοεμβρίου, με το lockdown να μετρά μία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέβηκε στις 72.510 και των νεκρών σε 1.035.
- Στις 21 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έφτασε τις 90.121 και ο αριθμός των νεκρών σκαρφάλωσε σε 1.527.
- Στις 28 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν 103.034 και η χώρα θρηνούσε 2.223 νεκρούς.
Κάπως έτσι, με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα, οπότε ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown, με την παραδοχή από την κυβέρνηση ότι τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη αποκλιμάκωση και το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται.
Κραυγή αγωνίας από γιατρούς
Μάλιστα επιστήμονες, όπως o Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν φόβους ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο κύμα πανδημίας.
«Είμαστε λίγοι, δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA, ο κ. Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι παρά την καραντίνα, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά και ο αγώνας για κλίνες ΜΕΘ είναι διαρκής.
O ίδιος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία, ζήτημα το οποίο πρέπει να δει η πολιτεία. Χρειάζονται βαθιές θεσμικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και προσλήψεις, είπε.
Τι πήγε στραβά;
Τι όμως πήγε στραβά και παρά τις τέσσερις εβδομάδες lockdown, δεν πέφτουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι; Γιατί το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα;
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Πρόσθεσε δε, μιλώντας στον Σκάι, ότι στη Θεσσαλονίκη -όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε- θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα δεν έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.
Και οι ειδικοί όμως να δώσουν κάποιες παραπάνω εξηγήσεις, για την απογοητευτική επιδημιολογική εικόνα, πέραν της διαπίστωσης ότι το δεύτερο κύμα του κοροναϊού είναι πιο επιθετικό.
Μεταξύ άλλων, μιλούν για «καθυστερημένες αποφάσεις», ενώ επισημαίνουν ότι η διασπορά ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Αναφέρουν δε, ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και η ελλιπής συμμόρφωση στα μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται να έχουν παίξει επίσης ρόλο στην πορεία των κρουσμάτων.
Μεγάλη διασπορά
Όπως δήλωσε πάντως ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, τα κρούσματα δεν έχουν περιοριστεί εξαιτίας της μεγάλης διασποράς, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και ο χρόνος κάμψης που απαιτείται είναι μεγαλύτερος. Τόνισε ότι «τα δεδομένα δεν είναι αυτά που θα ήθελε κανείς για να μπούμε σε μια φάση άρσης των μέτρων». Προειδοποίησε δε ότι ένα άκαιρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κλείσιμο αργότερα και μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αρχίζει να φαίνεται μια καθοδική τάση. Παρότι τα νέα περιστατικά αρχίζουν να έχουν μια τάση μείωσης, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν πίεση, γι’ αυτό είναι τελείως απαραίτητη η πλήρης στήριξη του ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χρειάζεται αυστηρότερο lockdown»
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Μάριο Λαζανά, σημαντικό ρόλο παίζει ότι το δεύτερο lockdown δεν έχει τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας με το πρώτο.
Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη παρότι είναι το lockdown το πιο μεγάλο χρονικά που έχει γίνει στις υπόλοιπες πόλεις, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει κι επίσημη απάντηση γιατί δεν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει. «Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, εξήγησε ότι υπάρχει ο φόβος ότι αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό που ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του και θα θέλει να αισθανθεί καλύτερα, «θα ξεχυθεί, δε θα τηρηθούν τα μέτρα και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι» υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνει χειρότερη από τώρα, γιατί ακόμα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευμένων και των διασωληνωμένων.
«Τουλάχιστον σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για την νόσο»
Στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος μαζί με την ομάδα του έφτιαξε τεστ, το οποίο μέσω αιματολογικής εξέτασης, δείχνει αν ένας άνθρωπος θα νοσήσει βαριά από τον κοροναϊό.
«Δεν είναι θέμα κρουσμάτων» είπε. «Είναι θέμα ζωών που χάνονται. Είναι η ταχύτητα αύξησης των θανάτων μέσα στις τελευταίες 15 μέρες. Αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σήμερα αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε τον Μάρτιο. Με τη διαφορά ότι σήμερα ξέρουμε πώς να θεραπεύσουμε, αντιμετωπίσουμε, εξηγήσουμε τη νόσο», σημείωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις