Δένδιας: Ποτέ δεν είχαμε τόσο μακρά περίοδο διαρκούς έντασης με την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπενθύμισε ότι απειλεί με πόλεμο μια χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα που θέλει απλά να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της με βάση το δίκαιο της θάλασσας, τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια
Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει γεωπολιτικός παίκτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται σε παράνομες διεκδικήσεις, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα, στο πάνελ με θέμα «Shared Prosperity and Migration».
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπενθύμισε ότι απειλεί με πόλεμο μια χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα που θέλει απλά να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της με βάση το δίκαιο της θάλασσας, τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια.
«Είμαστε σε κρίση με την Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες. Ποτέ ξανά, τουλάχιστον από την μεταπολίτευση, δεν είχαμε τόσο μακρά περίοδο διαρκούς έντασης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία του παρελθόντος που φιλοδοξούσε να γίνει μέλος της ΕΕ και να υπηρετεί τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες με όλες, αλλά μια χώρα που κάνει πολλά γρήγορα βήματα προς τα πίσω, με νεοθωμανικές τάσεις».
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών για ενέργεια και της προστασίας του περιβάλλοντος»
Αναφερόμενος στις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η χώρα, «όπως ορίζει η γεωγραφία της και μπορεί να αντιληφθεί κανείς απλά κοιτάζοντας ένα χάρτη, είναι στο σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής».
Είναι από τη γεωγραφία της ένα μέρος από το οποίο οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορούν να περάσουν και να την καταστήσουν ένα ενεργειακό σταυροδόμι, ενώ την ίδια στιγμή θα διευκολύνει την ανάπτυξη όλων των οικονομιών των χωρών της ευρύτερης περιοχής, δίνοντάς τους πρόσβαση σε άλλες αγορές.
Από την άλλη όμως, σημείωσε, «η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ειδικά των θαλάσσιων κοιτασμάτων, δεν είναι απαραίτητα μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης».
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι μπορεί να συμβεί στον παράδεισο που ζούμε, το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών για ενέργεια και της προστασίας του περιβάλλοντος» ανέφερε.
Τι είπε για το προσφυγικό
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε την αυξημένη εγρήγορση της Ευρώπης στο ζήτημα και τόνισε ότι την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει στην Ελλάδα, στη βοήθεια για την προστασία των συνόρων, την οικονομική βοήθεια, αλλά κυρίως στη συζήτηση που διεξάγεται για τη δημιουργία μιας νέας πιο αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου και επίσης μιας απολύτως αναγκαίας και αποτελεσματικής διαδικασίας επιστροφής.
«Ανεξάρτητα από το πόσο έτοιμος είναι ο μηχανισμός, πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία ασύλου, υπάρχει ένα όριο στον αριθμό. Δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε όλους» σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.
Υπενθύμισε μάλιστα και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο από την Τουρκία και τον πρωτοφανή εκβιασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης.
- Το παρασκήνιο του ξαφνικού θανάτου του Τζορτζ Μάικλ ανήμερα τα Χριστούγεννα – Τα τελευταία λόγια του
- ΗΠΑ: Ποιοι ηγέτες της Σίλικον Βάλεϊ μετακομίζουν με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον
- Στο Περθ ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη, έτοιμοι για το United Cup – Το πρόγραμμα της Team Hellas (pics+vids)
- Χριστοδουλίδης: Μαζί αλλάζουμε την Κύπρο για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων
- Το κέικ καρύδας του Τομ Κρουζ είναι σχεδόν τόσο διάσημο όσο και ο ίδιος
- Καζακστάν: Στους 38 οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα – Αναστέλλει τις πτήσεις η Azerbaijan Airlines